VALGVINNER: Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan utenfor , sammen med sin datter Sumeyye Erdogan (til venstre for faren) utenfor Eyup Sultan moskeen i Istanbul mandag. Foto: Huseyin Aldemir , Reuters

Syriske islamister glade for Erdogans valgseier

Det tyrkiske regjeringspartiet AKPs valgseier tas godt imot av noen av de største islamistiske opprørsfraksjonene som kriger i Nord-Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det går mot ettpartiregjering i Tyrkia etter søndagens valg, der AKP vant tilbake et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Partiet, som i sin tid ble grunnlagt av nåværende president Recep Tayyip Erdogan, så søndag ut til å ha vunnet 316 av 550 plasser, med støtte fra over 49 prosent av velgerne.

Les også VGs reportasje fra Ankara: – Jeg elsker presidenten og jeg elsker partiet.

Før valget hadde mange ventet en reprise av resultatet fra juni, da AKP fikk 41 prosent av stemmene og tapte flertallet for første gang på 13 år. Men i stedet kom regjeringspartiet sterkt tilbake, det største opposisjonspartiet CHP holdt seg på samme nivå, mens nasjonalistpartiet MHP og det prokurdiske partiet HDP tapte oppslutning.

Les også Per Olav Ødegårds kommentar: Forbildet som bleknet

AKPs grunnlegger, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, har vært en sentral støttespiller for syriske opprørsgrupper som kriger mot president Bashar al-Assad, deriblant ytterliggående islamistfraksjoner.

– Tyrkia har spilt en viktig rolle i å støtte det syriske folk og deres revolusjon, til tross for det voldsomme eksterne og interne presset for å vike fra sin stilling, heter det i en felles uttalelse fra flere syriske grupper etter søndagens valg i Tyrkia.

Uttalelsen er signert av den ytterliggående gruppa Ahrar al-Sham, den største væpnede gruppa i Nord-Syria, samt Jaish al-Islam, som er aktiv utenfor Damaskus, samt flere mindre islamistiske militser.

En annen reaksjon som også ønsker det tyrkiske valgresultatet velkommen, er offentliggjort av mer moderate opprørsfraksjoner som kjemper under Den frie syriske hær (FSA).

Samtidig beskriver den palestinske islamistbevegelsen Hamas seieren som «et tyrkisk demokratisk bryllup» i sin gratulasjon til statsminister Ahmet Davutoglu.

Hamas sier seieren er en gave fra Gud og håper Tyrkia kan «bidra til frigjøringen av Palestina og Jerusalem».

Ber om respekt

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ber verden respektere valgresultatet i helgen som ga hans AK-parti nesten 50 prosent av stemmene.

Det tyrkiske folk har valgt å sikre stabilitet og sikkerhet, sa han til pressen etter å ha bedt i en moské i Istanbul mandag morgen.

Ved valget søndag vant partiet hans tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen, men fikk ikke de to tredeler av mandatene som trengs for å endre grunnloven, slik Erdogan ønsker. Det kurdiske partiet HDP kom med et nødskrik over sperregrensa.

I en uttalelse til det statlige nyhetsbyrået Anadolu sier Erdogan at velgerne har vært tydelig misfornøyd med hvordan opposisjonspartiene opptrådte under forhandlingene for å få til en styringsdyktig koalisjonsregjering etter valget i juni.

Mislykkede forhandlinger

Forhandlingene strandet, ifølge mange analytikere fordi Erdogan selv ikke ønsket en koalisjonsregjering, og tyrkerne måtte derfor gå til stemmeurnene igjen søndag for fjerde gang på mindre enn ti år.

Erdogan mener samtidig at valgresultatet sender et klart budskap til kurdiske PKK om at «vold, trusler og blodsutgytelser ikke kan eksistere side om side i et demokrati og en rettsstat».

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden juli kjempet mot militante PKK i den sørøstlige delen av Tyrkia etter at Erdogan opphevet våpenhvilen han selv hadde forhandlet fram med PKK for flere år siden.

Børsen i Istanbul spratt opp med 5 prosent ved åpningen mandag morgen.

Resultatet er en stor personlig seier for Erdogan, men det er likevel en strek i regningen at han ikke fikk tilstrekkelig flertall i nasjonalforsamlingen til å endre grunnloven og styrke presidentens stilling på egen hånd.

– Resultatet er en seier for demokratiet, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

– Forhåpentlig vil vi tjene dere godt også i de neste fire årene, og i ytterligere fire nye år etter 2019, sa han til sine tilhengere.

Splittelse

Seieren til AKP og president Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogan, ifølge Reuters.

– Det kommer til å bli mer av det samme. Erdogan vil fortsette å befeste sin makt, sier Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo til NTB.

Det vil skje enten gjennom en folkeavstemning om et styrket presidentembete – som det kan tenkes at han vinner – eller på annet vis, selv om ikke AKP skulle få to tredels flertall, ifølge Wigen.

Mye uro siden forrige valg blant velgere som er opptatt av stabilitet, ser ut til å ha styrket regjeringspartiet, sier Wigen.

Det kurdiske partiet HDP holdt en lav profil i valgkampen etter å ha blitt utsatt for flere angrep, blant annet i Ankara, der over 100 mennesker ble drept av selvmordsbombere. Partiet kom så vidt over sperregrensa på 10 prosent og fikk 59 mandater mot 80 sist.

– Mange utfordringer

Europarådets leder Thorbjørn Jagland oppfordrer de tyrkiske valgvinnerne til å bygge «et inkluderende samfunn».

– Når den nye regjeringen er dannet, stoler jeg på at den tar initiativ til å ta tak i de mange utfordringene Tyrkia står overfor i dag, og bygger et inkluderende samfunn som favner alle dem som ikke stemte sammen med flertallet, sier Jagland i en uttalelse etter at president Recep Tayyip Erdogans parti AKP vant flertall i søndagens valg.

– Vi ser fram til å fortsette dialogen og samarbeidet med Tyrkia på områder som er viktige for Europarådet, som landets rolle i å huse over 2 millioner flyktninger, reform i rettssystemet og ytringsfrihet, sier han videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder