PÅ JOBB: Fredrik Græsvik har i mer enn 20 år dekket konflikten mellom Israel og Palestina. I dag kommer TV 2-reporteren med en ny bok om sine opplevelser. Foto: TV2 Foto: ,

TV2-Græsvik anklager Israel for barnedrap

Både under de palestinske opprørene på Vestbredden og under de siste krigene i Gaza skal israelske offiserer ha gitt ordre om å drepe barn, hevder Fredrik Græsvik.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den profilerte TV 2- reporteren lanserer fredag boken «Evig krig» om Israel-Palestina-konflikten. I boken forteller Græsvik rystende historier om grove overgrep begått av israelske soldater, basert på en rekke samtaler han selv har hatt med soldater, som har deltatt i militæroperasjoner på Vestbredden og i Gaza.

– Jeg har snakket med mange soldater, som selv er opprørt over det de har opplevd og som ønsker å fortelle sine historier, sier Græsvik til VG.

En av dem som forteller sin historie i Græsviks bok er soldaten Yoav, som deltok i bakkeoperasjonen i Gaza i fjor sommer. Ifølge Yoav benyttet de israelske soldatene palestinske tenåringer som levende skjold, ved å tvinge dem foran seg, når de skulle ta seg inn i hus, slik at de ville bli drept først om det ble åpnet ild fra innsiden. Ifølge Græsvik var denne fremgangsmåten velkjent og godtatt «høyt opp i systemet».

– Jeg snakket med flere av Yoavs kolleger. De bekreftet opplysningene om at israelske offiserer ga ordre om å drepe barn, kvinner og eldre – folk som helt åpenbart ikke utgjorde noen sikkerhetsrisiko for israelerne, skriver Græsvik i boken.

LES OGSÅ: FN: Krigsforbrytelser på begge sider av Gaza-konflikten

En annen av forfatterens kilder er den 21 år gamle korporalen Gavri. Hans kompani var en av de første infanteriavdelingene som tok seg over grensen til Gaza under krigen i 2009. Avdelingen fikk ordre om å rydde et boligområde for folk, og løytnanten som ledet troppene ga ordre om at ingen nåde skulle vises, heller ikke overfor barn. Gavri forsøkte fortvilet å protestere mot den brutale orderen, men ble ikke hørt.

– De neste timene ble flere sivile skutt og drept av soldatene fra Givati-brigaden. Noen på kloss hold, skriver Græsvik.

Også under det palestinske opprøret på Vestbredden i 2002 skal lignende ordre ha blitt gitt av israelske offiserer, ifølge forfatteren.

VG har konfrontert det israelske forsvaret (IDF) med de alvorlige anklagene fra den norske reporteren. De avviser blankt påstandene i boken.

– Jeg har ikke lest boken, men slike beskyldninger er fullstendige grunnløse. IDF beordrer aldri soldatene til å gå etter sivile, uansett kjønn eller alder. Tvert om. IDF legger meget stor vekt på å unngå treff på sivile. IDF kan bare stusse på forfatters motiver når man lese slike grunnløse påstander. Forfatteren har heller ikke kontaktet IDF om informasjon om disse beskyldningene, sier forsvarstalsmann Bjørn Hermann til VG.

– De må gjerne si det, men tallene sier noe helt annet. Jeg tror ikke det er en overordnet policy i IDF som går ut på at man bevisst er ute etter å ramme sivile, men det er åpenbart gitt et slags stilletiende klarsignal. Dersom Israel virkelig hadde ønsket å unngå tap av sivile liv så hadde det vært mulig å unngå det, sier Græsvik til VG.

Den erfarne TV 2-reporteren, som i mer enn 20 år har dekket den blodige konflikten, fikk i fjor sterk kritikk fra norske Israel-venner for sin dekning av Gaza-krigen. Han legger ikke skjul på at boken delvis er fremprovosert av denne kritikken.

– Jeg ble blant annet beskyldt for kun å dekke konflikten fra en side. Denne boken motbeviser det. Ofrenes lidelser er like sterke på begge sider, og jeg fordømmer bruk av vold mot sivile uansett hvem som står bak, men de siste årene har denne volden særlig rammet palestinerne, sier Græsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder