Terrorangrepet mot Charlie Hebdo: Antiterroraksjoner i Reims

De tre terrormistenkte er identifisert

UTENRIKS

PARIS/OSLO (VG) Politiets spesialstyrker gikk til aksjon flere steder i Frankrike onsdag kveld, i søk etter de identifiserte gjerningsmennene bak terrorangrepet mot Charlie Hebdo onsdag.

Publisert: Oppdatert: 08.01.15 06:01

Avisen 20 minutes melder 23.18 at det foregår en politiaksjon i nordøst i Reims. Det samme melder nyhetsbyrået AFP på Twitter.

Nyhetsbyrået skal ha fått opplysningene bekreftet av kilder i politiet. Ifølge franske Liberation skal antiterroraksjonen skje på tre ulike steder i Reims.

Tirslig torsdag morgen ble det bekreftet at den yngste av de mistenkte terroristene meldte seg selv ved en politistasjon i byen Charleville-Mezieres.

- Han presenterte seg og ble tatt hånd om, sier en talskvinne, Agnès Thibault-Lecuivre, til New York Times.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve sier til Le Parisien at politiets spesialstyrker har gått til aksjoner flere stedet i landet onsdag kveld, blant annet i Reims, Pantin, Gennevilliers og Strasbourg. Franske medier har tidligere knyttet alle de tre førstnevnte stedene til de tre terrormistenkte mennene.

Stort politioppbud

VGs korrespondent Atle Jørstad befinner seg natt til torsdag i byen Reims nordøst i Frankrike, hvor det pågår en antiterroraksjon.

– Det er et stort oppbud her med maskert, uniformert og til dels tungt bevæpnet politi. Noen av dem står og sikter nedover gaten, og det er blitt lyst inn i en av leilighetene, sier Atle Jørstad i kort tid etter midnatt.

Rundt hundre journalister og andre skuelystne er ute i gaten i det tilsynelatende normale boligstrøket sør i byen. Kort tid etter midnatt kom 10–15 tungt bevæpnede politifolk med skjold tilbake fra en av boligblokkene.

– Det står «raid» på ryggen av uniformene deres, og tilsynelatende har de gått til aksjon mot en av leilighetene. Det så ikke ut som de hadde med seg noe ut, så vidt jeg kunne se, sier VG-korrespondenten.

«Raid» er fransk antiterrorpoliti tilsvarende den norske beredskapstroppen.

Jørstad sier at antiterrorpolitiet der har vært rundt i hele kvarteret og gått inn i flere bygninger, tilsynelatende uten resultat.

– Dette er en bydel hvor det bor mange unge, sier han.

The Guardian melder at politiet har stengt av sentrale områder i Paris onsdag kveld, mens jakten etter de terrorsiktede fortsetter. I tillegg til de som jakter på gjerningsmennene, har 800 politifolk blitt plassert i Paris’ gater, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tre siktet

De som er siktet for massedrapene er: Brødrene Said Kouachi (34) og Cherif Kouachi (32), samt Hamyd Mourad (18).

Brødrene er født i Paris. Foreldrene kommer fra Pantin. Hamyd Mourad er registrert som hjemløs i det franske folkeregisteret, men står oppført med skoleplass i Reims. Nasjonaliteten til Mourad er foreløpig ikke kjent.

En politikilde sier til nyhetsbyrået Reuters at en av gjerningsmennene ble identifisert fordi han glemte identitetskortet sitt i fluktbilen.

Paris' viseordfører Patrick Klugman bekrefter nå til CNN at fransk politi har identifisert de tre gjerningsmennene.

Det ble tidligere meldt at politiet har gjennomført aksjoner mot leiligheter i Reims og Pantin i Paris.

En politikilde sier til nyhetsbyrået Reuters at en av de to brødrene tidligere har vært siktet for terrorvirksomhet. Ifølge Le Point kom de to mistenkte i 30-årene hjem fra Syria i sommer.

** Libération trekker tilbake informasjonen om at tre gjerningsmenn skal være pågrepet, slik VG også meldte.

Den franske avisen Libération har nå moderert seg til at de tre terrormistenkte mennene er lokalisert, ikke pågrepet. Ifølge Metro News har politiet sperret av et kvartal i byen Reims, og flere politihelikoptre sirkler over stedet.

Angrep satiremagasin

Det var rundt klokken 11.20 onsdag at to menn med automatgevær, finlandshette og skuddsikker vest tok seg inn i bygningen hvor Charlie Hebdo holder til, nær Bastille-monumentet i Paris.

Hittil er tolv personer bekreftet drept etter terrorangrepet – et tyvetalls er skadet.

Blant de drepte er de to politimennene som voktet redaksjonslokalet og den truede redaktøren Stephane Charbonnier, kjent som «Charb». Samt politimannen Ahmed Merabet, som ble skutt på gaten.

I tillegg til Charb, ble også syv journalister i redaksjonen drept: Jean Cabut, kjent som «Cabu», Bernard Verlha, kjent som «Tignous», Bernard Maris, Michel Renaud, Georges Wolinski, Philippe Honoré og Mustapha Ourad.

Truet til seg ny bil

De tre gjerningsmennene etterlot seg en sort Citroën i det nordøstlige Paris og truet til seg en grå Renault Clio som politiet nå jakter på, ifølge Le Parisien.

Måten gjerningsmennene opptrådte på under angrepet i Paris onsdag, tyder på at de har stridserfaring, mener flere eksperter.

Bildene av angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo viser en nøye planlagt og profesjonell aksjon, sier en tidligere livvakt og politimann til det franske nyhetsbyrået AFP.

– Det mest slående er hvor kaldblodig angrepet var. De har fått trening i Syria, Irak eller et annet sted, kanskje til og med i Frankrike. En ting er sikkert: De har gjennomført trening, sier mannen, som ønsker å være anonym.

– Måten terroristene holder våpnene på, viser at de er godt trente og at angrepet var godt planlagt, skriver terrorekspert Shiraz Maher fra International Centre for the Study of Radicalisation (ICSR) ved Kings College i London på Twitter.

– Har mistet alle vennene mine

Redaksjonen i Charlie Hebdo satt i et møte der de planla et spesialnummer av satiremagasinet viet islam, da terroristene angrep, melder fransk TV.

– Jeg har mistet alle vennene mine i dag, sier tidligere redaktør og direktør i Charlie Hebdo, Phillipe Val, i et intervju med France Inter radio, gjengitt av The Guardian.

I det følelsesladde intervjuet beskriver Val sine tidligere kolleger:

– De var så levende, de elsket å gjøre folk glade, få folk til å le, og å gi dem sjenerøse ideer. De var veldig gode mennesker. De var de beste blant oss, de som får oss til å le, som er for frihet. De ble drept – det er et utålelig slakteri, sier Val, som også er komiker.

Han er klar på at terrorisme ikke skal få forhindre glede.

– Vi kan ikke tillate dette. Dette er en krigshandling. Vi skal aldri slutte å le, vi skal aldri la vår frihet bli slukket, sier den tidligere redaktøren.

Tegneren Corinne «Coco» Rey ble truet til å slippe inn de bevæpnede mennene som gikk til dødelig angrep. Det sier hun til avisen l'Humanité.

– Jeg hadde hentet datteren min i barnehagen og hadde kommet til inngangsdøren, da to væpnede menn brutalt truet oss. De ville slippe inn og gå opp. Jeg tastet inn koden.

Hollande: Landesorg i Frankrike

Frankrike vil holde ett minutts stillhet torsdag klokken 12, sa president François Hollande i en fjernsynssendt tale onsdag kveld.

– Friheten vil alltid være sterkere enn barbariet. Vår største styrke er vårt samhold, sa den franske presidenten i sin følelsesladde tale til folket.

Han la til at landets offisielle bygninger vil flagge på halv stang i tre dager.

– Vi kommer til å vinne. Ingenting vil få å oss til å bøye oss. Lenge leve republikken. Lenge leve Frankrike, sa Hollande.

Den franske ambassadøren i Norge, Jean-Marc Rives, sier til VG at franskmennene er i sjokk etter dagens terrorangrep.

– Likevel er vi klare på at vi skal stå sammen og komme oss gjennom dette. Vi har opplevd en veldig sympati fra det norske folk, sier Rives til VG.

Han understreker at franske myndigheter nå vil gjøre alt som står i deres makt for å finne terroristene som sto bak angrepet.

– Vi vil ikke spare på noe for å kunne arrestere, straffeforfølge og straffe dem som står bak, sier Rives.

– En stille sorg

VGs reporter Mona Grivi Norman er på plass på Place de la Republique i Paris, hvor det onsdag kveld har samlet seg titusener av parisere. Allerede litt før klokken 18.00 begynte det å bli trangt på plassen, som dekker flere hundre meter i hver retning. Veldig mange har med seg plakater «Je suis Charlie», og noen har med seg roser.

– Det er lite lyd, med tanke på hvor mange personer som står her. En stille sorg, uten hylgråt og skrik. Folk er tydelig triste, og det er liten grad av sinne. De jeg har snakket med, har sagt at det er viktig å vise at de ikke er redde, sier Norman.

Hun beskriver de oppmøtte som fattet.

– De er tydelige på at dette ikke skal endre deres liv, og hvor viktig det er å ta vare på ytringsfriheten, sier hun.

Her kan du lese mer om