FN: Usikkert om alle våpen er gjort rede for

KJEMISK ANGREP: FNs etterforskere var i Syria i august 2013 for å granske flere angrep hvor kjemiske våpen var blitt tatt i bruk. Nå frykter USA at terrororganisasjonen IS kan få tak i våpen som ikke er gjort rede for. Foto:,Ap

Tidligere våpeninspektør til VG: Frykter IS får kjemiske våpen

UMEÅ/OSLO (VG) Svenske Åke Sellström lette etter Saddam Husseins våpenlagre i Irak. I et intervju med VG advarer han mot at jihadistene i IS skal få tak i kjemiske våpen.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

FN sier det fremdeles er uoppklarte spørsmål rundt Syrias kjemiske våpen, og USA frykter IS-ekstremister skal få tak i giftstoffer.

Tidligere våpeninspektør for FN i Syria og Irak, svenske Åke Sellström, sier til VG at han mener trusselen ikke er stor for at IS skal få tak i eller klare å lage kjemiske våpen, men at risikoen er til stede.

VÅPENINSPEKTØR: Åke Sellström (i midten) var leder for FNs team med våpeninspektører som i fjor var i Syria for å granske bruken av kjemiske våpen. Foto:Khaled Al-hariri,Reuters

– Det kommer helt an på hvor store ambisjonene deres er. Om de klarer å stabilisere et sunnitisk område i Irak og Syria, finnes kunnskapen der. Risikoen er til stede, slår Sellström fast overfor VG.

Han viser til at irakiske sunnimuslimer har sluttet seg til den såkalte «islamske staten» – først og fremst fordi fremmarsjen til IS har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til den Iran-støttede statsministeren Nouri al-Maliki.

– Flere av Saddam Husseins gamle medarbeidere er jo fortsatt i Irak, og de vet jo hvordan man lager kjemiske våpen, påpeker Sellström overfor VG.

I forrige uke avslørte magasinet Foreign Policy at det er funnet en bærbar datamaskin som skal ha tilhørt et IS-medlem i Syria. I datamaskinen ble det funnet manualer for hvordan terroristene kan lage masseødeleggelsesvåpen, samt en fatwa som rettferdiggjør bruken av slike våpen.

– Å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen er sentralt for å kunne true Israel, sier den tidligere våpeninspektøren til VG.

Tok kjemisk våpenfabrikk

DESTRUERT: En irakisk soldat eskorterer pressen gjennom Muthanna-anlegget utenfor Bagdad etter at FNs våpeninspektører hadde vært der i desember 2002. Dette var hovedproduksjonsanlegget for kjemiske og biologiske våpen under Saddam Husseins regime i Irak. Foto:Jerome Delay,AP

I juli bekreftet myndighetene i Irak at terrorgruppen hadde erobret Muthanna-anlegget nord for Bagdad, som tidligere produserte kjemiske våpen under Saddam Husseins regjeringstid på 1980-tallet.

Overvåkningskameraer på stedet filmet opprørere som plyndret deler av utstyret der. Det amerikanske forsvarsdepartementet har uttalt at erobringen av anlegget neppe representerer noen stor trussel, siden eventuelle kjemikalier der er gamle og vanskelige å flytte på en sikker måte.

Det samme mener FNs tidligere våpeninspektør.

– Der fant de nok bare skrap. Det er en større fare i Syria, tror han.

Usikkerhet rundt kjemiske våpen

Det var Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fikk i oppgave å overvåke utførselen og destrueringen av Syrias kjemiske våpen.

REISER TIL SYRIA: Sigrid Kaag leder oppdraget på vegne av FN og OPCW. Foto:Louai Beshara,Afp

Regimet til president Bashar al-Assad har gått med på å gi fra seg alle sine kjemiske våpen, og den siste lasten ble skipet ut fra landet i juni.

Likevel er det nå usikkerhet om alle de kjemiske våpnene er gjort rede for, sier den nederlandske diplomaten Sigrid Kaag, som leder oppdraget for FN og OPCW.

– Det er bekymringer rundt mulige avvik i volum og andre slike forhold, sa hun i går ifølge Reuters, etter å ha gitt Sikkerhetsrådet en oppdatering på situasjonen.

– Det er en diskusjon som fortsetter i Damaskus og i Haag, sier hun og legger til at hun kommer til å reise til Syria i nærmeste fremtid.

BEKYMRET: USAs FN-ambassadør Samantha Power. Foto:Andrew Burton,Afp

USAs FN-ambassadør Samantha Power sier imidlertid at de er bekymret for at kjemikalier som ikke er gjort rede for skal komme i hendene på terrorgruppen IS.

– USA er bekymret over alle avvik, også potensialet for at det er virkelige utelatelser i erklæringen, sier hun ifølge Reuters.

– Dersom det fremdeles er kjemiske våpen igjen i Syria, er det en risiko for at de våpnene kan komme IS i hende. Og vi kan bare forestille oss hva en gruppe som dette vil gjøre dersom de får tak i slike våpen, sier hun.

Ikke alt er destruert

FRAKTET SJØVEIEN: Det amerikanske frakteskipet MV Cape Ray var med på å frakte kjemiske våpen ut fra Syria. Foto:Mario Tosti,Afp

Ifølge Kaag er 100 prosent av de verste deklarerte giftstoffene destruert, mens 96 prosent av det totale lageret er fjernet. Det gjenstår å ødelegge 12 fabrikker, og at fire av disse er i områder av Syria som har sikkerhetsproblemer.

Syriske myndigheter gikk i fjor med på å ødelegge alle sine kjemiske våpen, og unngikk dermed et militært angrep fra USA. Dette skjedde etter at et kjemisk angrep mot Damaskus-forstaden Ghouta i 2013, hvor flere hundre ble drept.

Det syriske regimet og opprørere anklager hverandre for å ha stått bak angrepet. Vesten skylder på president Bashar al-Assad, mens Russland sier det var opprørere som sto bak.

Mer om

 1. Syria
 2. Irak
 3. FN
 4. Terrorisme
 5. Våpen

Flere artikler

 1. Tidligere våpeninspektør om VG-bilder av lekkende Syria-kjemikalier: Svært interessant

 2. Pluss content

  Var med på å fjerne kjemiske våpen fra Syria i 2014: – En følelse av avmakt

 3. OPCW-eksperter har samlet inn prøver i Douma

 4. Norge bidro med å fjerne kjemiske våpen fra Syria i 2014: – Jeg er tom for ord

 5. Donald Trump: – Vil ikke gå til krig mot Syria

Fra andre aviser

 1. Russland avviser tukling med bevis i Douma – våpeninspektører ennå ikke fremme

  Bergens Tidende
 2. Syria har fått motgift mot nervegassen, men medisinene når ikke frem

  Aftenposten
 3. Internasjonale inspektører skal ha blitt beskutt i Syria

  Aftenposten
 4. Barn drepes i gassangrep. Dette er årsakene til at det ikke får noen konsekvenser for regimet.

  Aftenposten
 5. OPCW-eksperter tok prøver i Douma to uker etter

  Bergens Tidende
 6. Frakt av kjemiske våpen ble kostnadsbombe

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder