Nye detaljer om den blodige kampen i Watertown

Brødrene avfyrte 200-300 skudd mot politiet

Tror Boston-terroristen ble drept av sin egen lillebror

(VG Nett) Terrormistenkte Tamerlan Tsarnaev (26) var natt til fredag i live og i nærkamp med politiet, da lillebror Dsjokhar (19) skal ha kjørt over ham med brødrenes stjålne SUV.

 • Tim Peters

Artikkelen er over syv år gammel

Politiet i Watertown mener nå at det var den påkjørselen som drepte Tamerlan. Politiet skal øyeblikket før ha lagt 26-åringen i bakken etter den vanvittige skuddvekslingen, og kjempet for å få på ham håndjern.

- Så kom den andre broren brølende nedover gaten i Mercedesen og kjørte over broren sin, forteller politisjef i Watertown, Ed Deveau, til USA Today.

Polititjenestemennene som holdt storebroren rakk å hive seg unna, mens Tamerlan ble truffet av bilen og slept et lengre stykke bortover asfalten. Han ble lagt inn på sykehus med flere skuddskader og skader som passet med trykk eller en eksplosjon.

Tamerlan og Dsjokhar Tsarnaev er hovedmistenkte for terrorbomben mot Boston Marathon, som drepte tre mennesker og skadet 170.

Bakgrunn: Martin (8) drept i terrorangrepet

- Ville drepe så mange som mulig

Bilder av de to ble offentliggjort torsdag ettermiddag. Samme kveld ranet brødrene en kiosk, drepte en vakt på universitetet MIT og rømte fra stedet i en kapret Mercedes SUV.

- Det var bilder av dem ute, men de forlot fortsatt ikke byen. De ville drepe så mange mennesker som mulig, sier politisjefen til USA Today.

TERROR-BRØDRE: Politiet mener Tamerlan og Dsjokhar Tsarnajev stod bak bombeangrepet i Boston mandag. Foto: Reuters/NTB Scanpix


Det var ved hjelp av eieren av den kaprede bilen at brødrene til slutt ble sporet opp. Mannen ble bortført sammen med bilen, men sluppet fri få minutter senere. Mobiltelefonen hans ble liggende i bilen.

- Vi «pinget» telefonen for å finne ut hvor den var. Slik så vi at de mistenkte var i Watertown, sier Deveau til pressen.

En enslig polititjenestemann kom over brødrene inne i småbyen, som ligger et lite stykke utenfor Boston.

- Han så dem kjøre SUVen og deres egen bil sammen. Han visste at dette var skurkene, sier Deveau.

200-300 skudd

Politimannen rakk å be om forsterkninger, mens brødrene hoppet ut av bilene sine og åpnet ild. I løpet av de neste minuttene kom polititjenestemenn fra Boston og omliggende områder rasende til stedet, mens brødrene fortsatte å skyte.

Ifølge Deveau avfyrte de totalt mellom 200 og 300 skudd.

- Så kastet de noe på oss, og det var en stor eksplosjon, sier politisjefen.

BELEIRET: 4,6 millioner mennesker fikk beskjed om å holde seg inne, mens enorme politistyrker gjennom hele fredagen jaktet på gjerningsmannen. FOTO: KYRRE LIEN/VG


Det skal ha vært en kopi av Maraton-bombene som ble kastet mot politiet, men trykkokeren skal ha vært for tung - og gikk av et godt stykke unna politiets linjer. I alt kastet brødrene fem bomber, mens politiet fant ytterligere seks i bagasjerommet på bilen deres.

- Jeg tror de var oppsatte på å drepe så mange politimenn som de kunne, sier politisjefen under en pressekonferanse på søndag.

Bildespesial: Politijakten i Boston

Gikk mot politiet

Politiet satte opp en mur av biler foran brødrene. En betjent kjørte raskt mot dem som en avledning, før han hoppet ut i fart, mens de to pepret bilen med kuler.

Andre politimenn pleide en såret kollega, som blødde kraftig etter at et skudd gikk gjennom pulsåren hans.

Etter flere minutter med intens skuddveksling kom plutselig Tamerlan gående mot politiets barrikade.

Han skal ha vært skadet av et skudd i brystet, men fortsatte å skyte mot politiet til han gikk tom for kuler. Flere politimenn hoppet frem og taklet 26-åringen.

PÅGREPET: Her blir 19-åringen ransaket av politiet etter å ha blitt lagt i bakken utenfor et hus i Watertown natt til lørdag. Bildet ble frigitt av politiet lørdag ettermiddag. Foto: REUTERS/Handout

Fant blod og urin

Sekunder senere pløyde altså Dsjokhar over broren med SUVen. Han kjørte rundt 300 meter, før han forlot bilen og forsvant inn i småbyens bakhager.

Det startet en storstilt menneskejakt med 9000 involverte sikkerhetsmannskaper, mens alt i Boston holdt stengt og 4,6 millioner mennesker ble beordret til å låse seg inne.

Politihunder fant blod og urin bak et hus i nærheten av bilen, men det var først på fredag kveld at Dsjokhar ble funnet liggende i en båt i en hage i området.

- Vi visste at han var skadet, men ikke hvor alvorlig. Beregningene våre var ikke langt unna, mener Deveau.

Det er uklart hvor alvorlig skadet 19-åringen er. Han skal søndag ha våknet på sykehuset, og svarte ifølge ABC News skriftlig på spørsmål fra politiet.

Bildespesial: Her finner politihelikopteret den terrormistenkte

PÅ TRENING: Terrormistenkte Tamerlan Tsarnajev var et velkjent syn på treningssenteret Wai Kru Mixed Martial Arts. Han satset hardt på boksing og satte seg høye mål. Foto: Barcroft Media/Bulls Press

Ble radikalisert

Det store spørsmålet er nå hvordan de to brødrene, som er av tsjetsjensk opprinnelse, men ble født i Kirgisistan, ble radikalisert.

Den eldste broren var regnet som et stort boksetalent før han sluttet på universitetet. Tamerlan var arbeidsløs og ble i 2009 tiltalt for vold mot kjæresten.

Bakgrunn: Tror 26-åringen kan ha radikalisert lillebroren

Han skal ha blitt radikalisert raskt. Det skapte splittelse i familien. Tanten, Maret Tsarnajev, har fortalt om hvordan han begynte å snakke mer og mer om religion og gikk fra å be en gang om dagen, til å be fem ganger om dagen.

I en måneds tid grodde han skjegg og gikk i tradisjonelle islamske klær.

Lillebroren ble samtidig beskrevet som en «engel» av onkelen. Bekjente sier han var en avslappet og utadvendt gutt, som likte å feste med vennene.

En fetter av brødrene sier han var bekymret for Tamerlans radikalisering, men skjønner ikke hvordan lillebroren kan ha blitt dratt inn i det.

- Han smilte alltid, en søt uskyldig gutt, sier Zaur Tsarnajev.

26-åringen skal ha oppholdt seg i Russland i lang tid de siste årene. Landet sendte i 2011 en bekymringsmelding til FBI, men de konkluderte med at han ikke utgjorde noen fare.

Mer om

 1. Boston-bombene

Flere artikler

 1. Moren: Tamerlan ringte meg minutter før han døde

 2. - Fant notat fra bombemistenkt i båten han gjemte seg i

 3. Tror Boston-brødrene ville bombe Times Square

 4. Betalte 200 dollar for dødelige bombeingredienser

 5. Mistenkt Boston-bomber: - Alt er i Guds hender

Fra andre aviser

 1. Dette må du vite om «Boston-bomberen»

  Aftenposten
 2. Familien flyktet fra krig i Tsjetsjenia

  Aftenposten
 3. Brødre antas å stå bak Boston-terror

  Aftenposten
 4. CNN: Terrorsiktet i Boston peker på broren som hovedmannen bak angrepet

  Aftenposten
 5. Studenter pågrepet etter Boston-terroren

  Bergens Tidende
 6. Slik blir rettssaken mot «Boston-bomberen» Dsjokhar Tsarnajev

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no