French ført tilbake på cella - får ikke komme til sykehus

Selv om Joshua French kastet opp da han skulle avgi sin forklaring i retten i dag, har han ikke fått komme på sykehus eller få tilsyn av lege.

Artikkelen er over seks år gammel

Det sier hans norske advokat, Hans Marius Graasvold, som selv er i Norge, til VG.

Han har vært i kontakt med forsvareren og UDs representanter i Kongo. De forteller at drapstiltalte French ikke blir overført til sykehus - i stedet ble han ført tilbake til sin vanlige fengselscelle etter den dramatiske dagen i retten.

BAKGRUNN: Joshua French kastet opp i rettssalen

- Han er på cella og vil være der frem til i morgen. Vi får se om vi får inn leger til ham da. Han har et akutt behov for medisinsk hjelp.

Går hardt ut mot fengselsledelsen

Graasvold vil ikke gå i detalj om Frenchs helsetilstand.

- Det er sterkt kritikkverdig at han ikke får legetilsyn.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med Alida Endresen som er Utenriksdepartementets permanente representant i Kinshasa.

- Jeg jobber nå med en plan for morgendagen. Det er viktig for meg å få orientert de som bør orienteres om det, blant annet britisk UD. Vi føler vi ikke kommer noen vei ovenfor fengselsledelsen, sier Graasvold.

BILDESPESIAL: Rettssaken mot Joshua French dag 7

Måtte forlate rettssalen

Den syvende dagen i retten i Kinshasa, lot til å være tung for French.

Forhandlingene hadde foregått i nærmere fem timer da Joshua French ble han bedt av dommeren om å ta ordet - for å høre hva han hadde å si.

I stedet for å snakke kastet nordmannen opp i en pose på tiltalebenken.

Etter å ha kastet opp stormet French ut i luftegården med sin forsvarer og mor bak seg. Etter kort tid kom han tilbake, og retten ble satt igjen. French sa følgende:

- Jeg foretrekker at min advokat skal snakke på vegne av meg.

Gjennom hele dagen har French sett sliten ut, og tørket mye svette i det varme rettslokalet. Underveis ga Frenchs mor Kari Hilde ham lommetørkler til å tørke svetten med. Gjennom dagen har mor og sønn også utvekslet flere lapper.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder