Forsvarer: French har ikke sovet på to dager

Aktor duppet av, vakter sover og dommerne gjesper

KINSHASA/OSLO (VG) Joshua French (31) er svært sliten og klarer ikke stå under dagens rettsmøte. Det var en stund spørsmål om Frenchs mangel på søvn gjorde at saken måtte utsettes igjen.

Artikkelen er over seks år gammel

Tidligere har saken vært utsatt blant annet på grunn av dommerens helse.

VG DIREKTE: Følg med på VG Direkte for siste nytt via VGTV og alle detaljer!

Dommeren spurte i dag forsvarer Maria Mwila om French er for svak til å være tilstede i retten og om saken må utsettes. Advokaten forklarte før det at French ikke har sovet på to dager fordi han ikke fikk ta medisiner han trenger for å sove.

Preget og sliten

VG-journalist Stian Eisenträger beskrev French som sliten da nordmannen ankom retten fredag.

- Han virker preget og er veldig sliten av det som har skjedd. Rettssaken har krevd veldig mye energi.

Og helsen ble altså fort et tema i retten.

- Alt domstolen kan gjøre for deg, er å utsette rettssaken, slik at du får sove, svarte dommeren forsvarer Mwila.

Dommeren gjorde det også klart at medisiner er et tema som ligger under fengselsdirektøren.

Saken fortsetter etter at forsvarer fikk innvilget at Joshua French kan sitte under deler av dagen.

Brev til presidenten

Etter dette ble et brev signert Joshua French, sendt til den kongolesiske presidenten, lest opp i retten. Der stod det blant annet:

- Usikkerheten om det var en rettferdig rettergang og min pådømmelse til døden i et fremmed land, har vært svært vanskelig og påvirket meg og familien. Det at jeg har en dødsdom hengende over meg er et problem. Jeg ønsker ikke å dø, og jeg ønsker ikke den belastningen som en henrettelse vil innebære, skriver French, ifølge rettsskriveren.

HØYT OG LAVT: Aktoren Homere Nkulu er langt mer sliten nå. Bildet til venstre er tatt torsdag denne uken. Bildet til høyre er tatt 7. januar. Foto: ENDRE ALSAKER-NØSTDAHL


Det er tydeligvis flere som er slitne under rettssaken. Vakter ligger åpenbart og sover, dommere gjesper, og den energiske aktoren oberst Homère Nkulu (46) sovnet også av.

Retten ble satt klokken 11.50. Den gestikulerende og ivrige aktoren har de siste dagene gitt uttrykk overfor VG for at han er sliten.

femte rettsdag tirsdag, gikk Nkulu hardt ut mot Kripos. Han stilte blant annet spørsmål ved Tom Lukas erfaring i Kripos, til tross for kriminalteknikerens 17 år lange erfaring. Dommeren måtte dermed minne Nkulu på at kriminalteknikeren ikke var tiltalt i saken.

Sterke påstander

I en rapport fra fengselsdirektøren som ble lest opp i retten ble det rettet rettet sterke påstander mot French, blant annet at han skal ha fremsatt trusler for å bli utlevert til Norge.

VG har vært i kontakt med Frenchs norske forsvarer Hans Marius Graasvold. Advokaten kommenterer ikke Frenchs helse, og stiller seg helt uforstående til påstandene.

- Jeg regner med at det ville vært tatt opp med meg. At fengselsdirektøren først tar dette opp under rettssaken er påfallende.

Rettssaken forstetter med aktors sluttprosedyre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder