Hektisk møtevirksomhet i Kongo i kveld: - Vi jobber for å finne en løsning

Ifølge Utenriksdepartementet har de torsdag kveld løpende kontakt med kongolesiske og britiske myndigheter for å finne en løsning på French-krisen.

Artikkelen er over seks år gammel

Torsdag ble det kalt inn til hastemøte om Joashua French' helsetilstand. Hans kongolesiske advokat, Marie André Mwila Kayembe, beskriver klienten som depressiv, og sier at han raskt skjønte at det var noe galt med ham da han ankom fengselet torsdag.

Nå er det usikkert når rettsprosessen mot French vil fortsette. Han står tiltalt for å drept Tjostolv Moland, etter å ha dopet ned kameraten med sovemedisin.

Ministerråd Jon Otto Brødholt som er en del av Utenriksdepartementets team i Kinshasa bekrefter at UD nå har løpende kontakt både med kongolesiske myndigheter og med britiske myndigheter, som nå har engasjert seg sterkt i French-saken. Ifølge Brødholt vil møtene fortsette ut over kvelden.

- Vi jobber langs politiske spor for å finne en løsning, sier han.

VG Direkte: Følg rettssaken fredag

Både UD-representanten, den norske advokaten og Kripos-etterforskerne er nå tilbake på hotellet i Kinshasa.

- Sterkt uenige

Aktor i saken, Katenda Nkulu, uttalte til VG torsdag ettermiddag at han ikke så noen forskjell på French i dag og ved tidligere anledninger.

- Det er vi sterkt uenige i. Alle som var til stede i fengselet, som også Nkulu var, ville se at French ikke er i stand til å gjennomføre rettsaken i morgen, sier French' norske forsvarer Hans Marius Graasvold.

- Hva var det som skjedde da dere kom til fengselet?

- Jeg var der i dag tidlig, og har vært der stort sett alle de andre morgenene, for å treffe French. Jeg var spent på å se ham etter den runden han hadde på sykehuset i går. Jeg så kjapt at hans helsetilstand var slik at han ikke kunne stille i morgen. I tillegg er det sånn at han har behov for hjelp og det tok vi opp med fengselsledelsen. Utover formiddagen hadde vi møter i fengselet, sier han.

POLITISKE SPOR: Jon Otto Brødholt (til venstre) fra den norske ambassaden i Angola og UDs spesialutsending Kai Eide forlater fengselet hvor Joshua French sitter torsdag ettermiddag. Foto: HELGE MIKALSEN

Kan bli utsatt

Foreløpig er det uklart hva slags hjelp French får, og aktor Nkulu og Graasvold har et ulikt syn på French' helsetilstand. Nkulu sier at tilstanden må begrunnes med en helseerklæring, til tross for at French onsdag ble kjørt til sykehus.

- Det er den kongolesiske forsvareren som ordner med begjæringen. jeg vil ikke gå nærmere inn på om det foreligger en legeerklæring om French' helsetilstand, sier Graasvold torsdag kveld.

- Har dere konsultert med helsepersonell som har vært kontakt med French i dag?

- Det vil jeg ikke kommentere, men jeg føler meg helt trygg på våre vurderinger av hans helsetilstand.

Graasvold understreker at de ikke vet hvor lang tid Joshua French trenger for å bli klar til å stille i retten, men mener at klienten må få all den tiden som trengs og at det vil være en medisinsk vurdering underveis. Etter planen skulle rettssaken fortsatt fredag, men det er nå usikkert om French vil stille.

- Det får vi se, jeg håper han slipper, men det er faktum at retten blir satt i morgen og så vil vår begjæring bli fremlagt, sier Graasvold.

MØTER: Det var hektisk møtevirksomhet i Kinshasa torsdag. Her er Hans Marius Graasvold tilbake på hotellet etter å ha tilbragt store deler av dagen i fengselet hvor klienten Joshua French sitter. Foto: HELGE MIKALSEN

I likhet med den kongolesiske forsvareren, sier Graasvold at tilstanden er et resultat av presset han har vært under de siste dagene og at forsvaret vil «stå beinhardt» på en utsettelse i morgen.

- Hvordan vurderer han selv at saken kan gå mot en utsettelse på ubestemt tid?

- Det går jeg ikke nærmere inn på. Han har selvfølgelig vært innstilt på å få gjennomført saken på en forsvarlig måte, men samtidig så raskt som mulig. Den beslutningen som jeg tar nå, tar jeg som hans advokat og for så vidt i samråd med ham, sier Graasvold.

- Det pågår nå løpende møter med kongolesiske myndigheter, har du håp om at denne saken kan få en diplomatisk løsning før den kommer opp på retten?

- Jeg konsentrerer meg fullt og helt om rettssaken. Min jobb nå er å sørge for en forsvarlig gjennomføring av den, og at jeg i den forbindelse forsvarer og ivaretar French sine interesser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder