TILBAKE I RAQQA: Asia (23) tok med datteren Assinad (14 mnd. i bæresælen) tilbake til Syria for tre uker siden for en operasjon. Hun og søsteren synes synd på kvinnene i IS-kontrollerte Raqqa som ikke lenger har mulighet til å flykte fra terrororganisasjonen. Foto: Espen Rasmussen , VG

Søstrene flyktet fra IS-hovedstaden

VG møtte familier fra Raqqa: Kan ikke la døtrene våre vokse opp der

BEKAA-DALEN (VG) Overvåking, våpen og piskeslag er hverdagen i søstrene Ysra og Asias gamle hjemby Raqqa. I sommer våget Asia seg tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Sammen med sine ektemenn og barn flyktet de to søstrene Ysra (31) og Asia (23) fra Raqqa for tre år siden. Føst fra regimets angrep, så rykket terrorgruppen IS inn.

Siden har teltleiren Housein Meraar øst i Libanon vært deres hjem. Herfra kan de se over mot Syria, og hører fra familie og venner om tilstandene i hjembyen etter at IS har gjort den til sitt hovedsete.

Kontrollregimet IS har innført er brutalt: Skoler og universiteter er stengt. Røyker du sigaretter, blir du straffet med piskeslag. Er du sen til bønn, blir du slått. Kvinner som kler seg i annet en burka, straffes med slag. Offentlige henrettelser er innført.

Les om Raqqa: Dette er terrorhovedstaden

Reiste tilbake i sommer

I sommer følte Asia seg tvunget til reise tilbake. Hennes yngste datter Assinad (14 mnd.) er født med utlagt tarm, og har i sitt korte liv vært gjennom to omfattende operasjoner.

Helsesystemet i Libanon er i hovedsak privatisert, og flyktningene har ikke krav på gratis helsehjelp. Den første gangen klarte familien å skrape sammen de 2000 dollarene det kostet på et sykehus i Libanon.

Men da datteren trengte en ny operasjon for tre måneder siden, fantes det ikke lenger penger. Moren bestemte seg for å ta den farefulle ferden tilbake til krigsherjede Syria der innbyggerne fortsatt får gratis helsehjelp ved sykehusene.

Rapport: IS driver unge sexsalaver til selvmord

KYSS: Nada (10) gir en god klem til sin kronisk syke kusine Assinad. Nå håper hele familien at FN kan hjelpe em å flykte vekk fra leiren i Housein Meraar i Zahle-provinsen i Libanon. Foto: Espen Rasmussen , VG

Etter to uker sovende på gulvet ved datterens seng i Damaskus, reiste Asia innom hjembyen Raqqa på vei tilbake til Libanon. Hun forteller at kvinner hun tidligere kjente er skjult bak lange sorte kjoler, hansker og niqab.

– Alt må dekkes til, selv om du skal ut i din egen hage eller kaste søppel. Dersom du ikke gjør alt etter reglene, dras du tilbake til hjemmet ditt og ektemannen – eller faren og broren – til kvinnen blir pisket 70 ganger av politiet, sier Asia.

Bakgrunn: Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

Vil ikke ha døtre i Raqqa

Ysra nikker mot datteren Nada (10), og sier at jenter helt ned i hennes alder må dekke seg til.

– Døtrene mine kan ikke vokse opp i en by kontrollert av Daesh, det er ikke et liv, sier Ysra. Daesh er navnet som brukes om terrorgruppen IS i de fleste arabiske land.

SKREDDER: Nabojenta Fatima (13) fra Raqqa får opplæring i å sy klær. Foto: Espen Rasmussen , VG

Asia beskriver synet av fremmedkrigere i gatene i Raqqa i sommer. Mange er lyse i hud og hår, andre er filippinere, chilenere og briter. De reiser gjerne sammen med familiene sine, og Asia forteller at det ikke er uvanlig å se både barn og kvinner med våpen.

– De må være hjernevasket. Jeg forstår ikke hvorfor de reiser fra sine trygge land for å krige der.

Bakgrunn: Her kommer fremmedkrigerne fra

Bare menn over 40 år får nå tillatelse til å forlate Raqqa.

– Kvinnene kan ikke lenger flykte. Den eneste grunnen til at jeg kom meg ut igjen var sykehuspapirene som viser at datteren min trenger en operasjon i Damaskus.

Nå er det snart tid for en ny operasjon og Asia håper en hjelpeorganisasjon kan hjelpe med penger eller inkludere familien som kvoteflyktninger slik at de kan få reise til et land med gratis helsehjelp.

Les også: Slik opererte IS' topphemmelige våpen

– Var en nydelig by

Flere av Raqqa-kvinnene VG møter får tårer i øynene når de snakker om tilstandene i hjemlandet sitt. Men det er fortsatt hjemme.

– For meg er jorden i Raqqa mer verdt enn gull her i Libanon. Visste du at Raqqa betyr «mykt»? Det var en nydelig by, sier Sabha (58) med tårer i øynene.

HÅPLØSE: Over 1 million syriske flyktninger bor i landet, som ikke anerkjenner leirene. Sabha Mohammed (58) med sønnen Mahmoud (26) og svigerdatteren Dalal (19). Foto: Espen Rasmussen , VG

Da byen havnet midt i kampen mellom opprørsgruppen «Free Syrian Army» og det syriske regimet, hørte de sivile bli drept mens de sto i kø utenfor bakeriet for å skaffe familien mat. Sabha har fortsatt én datter igjen inne i Syria som forteller om terrorregimet de må leve under etter at IS tok kontroll på byen i 2013.

Bildespesial: Fire år med krig i Syria

– Regjeringen klarer ikke hjelpe dem. IS er sterke og jeg tror de vil holde byen lenge. Kvinnene har mistet all sin frihet, det er som om de er blitt plassert i fengsel, sier moren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder