Dansk politi: – Vi besluttet selv å sende flyktningene videre

RØDBYHAVN (VG) Natt til i dag og i morgentimene i dag hersket det fullt kaos i Rødbyhavn. Plutselig fikk flyktningene som er blitt holdt igjen i flere dager lov til å dra hvor de ville.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var politiets beslutning alene å la de flyktningene som ikke ønsket å la seg registrerer reise videre, skriver det danske Rigspolitiet i en pressemelding torsdag morgen.

Like før klokken 09.00 hadde alle de rundt 400 flyktningene som de siste dagene har blitt holdt igjen av danske myndigheter i en sportshall i Rødbyhavn, stedet hvor mange har komt til Danmark til med ferje fra Tyskland, forlatt stedet.

– Allerede klokken syv i morges fikk de komme ut. Da stod det nesten 100 biler med danske frivillige klare her til å kjøre dem til Sverige og andre steder de ville. Det er trist at de blir behandlet så dårlig her i Danmark, sa en ung mann, som ikke ønsket navnet i avisen, til VG.

Les også: Her sparker TV-reporter mot flyktningene

Han hadde selv vært med å delt ut mat og drikke til flyktningene.

TOMT: Noen få barnevogner de frivillige hadde stilt til disposisjon for flyktningene, men som ikke ble brukt, var blant det som stod igjen etter at 400 flyktninger i morgentimene forlot Rødbyhavn. Foto: Frode Hansen , VG

Utenfor sportshallen lå bare tomme vannflasker, mat som var til overs og en og annen barnevogn igjen. Selv politiet var i ferd med å forlate stedet.

Situasjonen minnet på mange måter om det kaoset som utspant seg like før midnatt onsdag, ved havnens togstasjon. Da de over 200 flyktningene som hadde sittet i to togsett, noen av dem nesten i et døgn, plutselig fikk lov til å forlate togene.

Les også: Stakk fra flyktningtog

Politifaglig vurdering

– Vi kan ikke holde tilbake utlendinger som ikke søker asyl, og som vi ikke har mulighet til å sende raskt ut av landet igjen, sier Rigspolitiets leder Jens Henrik Højbjerg.

FIKK SKYSS: Mange dansker tok i natt og i dag tidlig med seg flyktninger som ville videre til Sverige. Her får noen av dem plass i en rød varebil. Foto: Frode Hansen , VG

Ifølge Ekstra Bladet skyldes dette at frihetsberøvede mennesker skal fremstilles for en dommer innen 72 timer. Med det store antall mennesker som har kommet til Danmark de siste dagene, var ikke det noe dansk politiet mente de hadde mulighet til å få til.

– Vi står i en situasjon der det ikke er mulig å returnere menneskene til sine hjemland. Vi kan selvsagt ikke holde så mange mennesker pågrepet på ubestemt tid, sier Højbjerg.

– Dette er en ren politifaglig vurdering ut ifra de muligheter som er i lovgivningen og de forpliktelser vi har. Vi besluttet selv å sende flyktningene videre.

Les også: Slik svarer Gulfstatene på kritikken

Ros fra justisministeren

Statsminister Lars Løkke Rasmussen innkalte de øvrige partilederne i Folketinget, samt politiforbundets leder Claus Oxfeldt, til et møte om situasjonen torsdag formiddag.

– Situasjonen er helt uholdbar. Det må tas en politisk beslutning om hva som skal skje. Men politikerne forteller oss ikke hva som skal gjøres i denne ekstraordinære situasjonen, sa Oxfeldt til Ritzau.

– Politiet har min fulle støtte, og det er gjort et veldig godt politiarbeid hvor vi fulgte opp våre internasjonale forpliktelser. Det ble gjort på en dansk måte uten nødvendig maktanstrengelse. Jeg er glad for at partilederne har uttrykt tillit til måten myndighetene har håndtert tingene på, sa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen etter dagens møte med partilederne, skriver dansk TV 2.

Danmarks justisminister Søren Pind (Venstre) skryter av politiet på Facebook. Han skriver blant annet:

«Jeg har kun ros tilovers for politiets håndtering. Vi bør være dansk politi dypt takknemlige for deres håndtering.»

Enkelte andre danske politikere har uttalt seg kritisk til politiets håndtering. Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl sier til dansk TV2 at det bør være en politisk beslutning dersom danske lover skal settes ut av virkning.

Dansk avis: Mann spyttet på flyktninger

Menneskesmugling

Natt til torsdag ble tre personer er pågrepet og mistenkt for menneskesmugling etter at de ble stoppet med flyktninger i bilen på Øresundsbroeng, ifølge svensk politi.

Også dansk politi påpeker at selv om de har tillatt flyktningene å dra videre er regnes det fremdeles som menneskesmugling dersom privatpersoner gir det hjelp til å komme over landegrensene. Uavhengig om man tar seg betalt for det eller gjør det gratis, og av godt hjerte.

Dette så ikke ut til å stoppe de mange danskene som både onsdag kveld og torsdag morgen tok med seg flyktninger i sine biler, og satte kursen for Sverige.

Ikke registrert

Også flyktninger som har kommet til grensebyen Padborg har fått lov til å reise videre.

I Rødbyhavn spurte politiet om navn på flyktningene og hvor de skulle dra til. Men ingen skal ha blitt registrert i Danmark. Dermed kan de dra videre til et annet land og få det landet som første sted de blir registrert i Schengen, og dermed kunne søke asyl der.

De fleste i Rødbyhavn ønsket seg til Sverige, der forholdene for asylsøkere og sjansene for å få oppholdstillatelse er langt større enn i Danmark, som fører en svært restriktiv asylpolitikk.

Noen ønsket seg også til Norge.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, sa den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria til NTB.

Av de rundt 3000 flyktningene som siden søndag har kommet til Danmark har kun rundt 400 søkt asyl i landet ifølge det danske justisdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder