Vil reise til Latin-Amerika

Varsleren møter menneskerettighetsgrupper fredag

VISTE SEG: Dette bildet er tatt inne på møtet mellom Edward Snowden og menneskerettighetsorganisasjoner på Sheremetyevo-flyplassen i Moskva fredag 12. juli. Sarah Harrison fra WikiLeaks på venstre. Foto: TANYA LOKSHINA / HUMAN RIGHTS WATCH

Snowden søker politisk asyl i Russland

Fredag møtte varsleren Edward Snowden blant andre Amnesty International på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva.

Artikkelen er over seks år gammel

Ifølge New York Times-journalisten Ellen Barry på Twitter, har Snowden fått tilbud fra Venezuela, Russland, Bolivia, Nicaragua og Ecuador.

- Jeg er i den situasjonen at jeg må akseptere Russlands tilbud fordi jeg ikke er i stand til å reise, skal Snowden ha uttalt på møtet.

Talspersonen Tanya Lokshina uttaler at han takker alle landene for støtten, og godtar alle nåværende og fremtidige tilbud.

Kun asyltilbudet fra Venezuela har blitt fremsatt formelt.

- Han ønsker hjelp til å få en garanti om trygg passasje til Latin-Amerika, og vil sende inn en midlertidig asylsøknad til Russland. Han har planer om å dra til Latin-Amerika til slutt, opplyser Lokshina.

Har søkt tidligere

Russlands president Vladimir Putin uttalte tidligere at Snowden «måtte slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

- Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, sa Putin.

Den tidligere NSA-ansatte Snowden trakk deretter søknaden.

På møtet fredag, virket det som om varsleren var villig til å imøtekomme Putins krav.

- Ingen handlinger jeg gjør eller planlegger er ment å skade USA. Jeg ønsker at USA skal lykkes, blir han sitert av New York Times-journalisten.

Edward Snowden jobbet tidligere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA og har offentliggjort opplysninger om NSAs omfattende overvåking av internett og amerikanske mobiltelefoner.

Han er etterlyst av amerikanske myndigheter og sitter nå strandet inne i transittsonen på flyplassen.

Ikke sett på tre uker

Snowden har selv tatt initiativ til møtet. Den russiske justisministeren, Alexander Konovalov, sier at møtet ikke strider mot internasjonal eller russisk rett.

- Mennesker får gå inn på området, og Snowden har rett til å oppholde seg der, sier Konovalov.

Snowden har ikke vært sett på nesten tre uker, etter at han 23. juni kom til Moskva via Hongkong.

Han er etterlyst av amerikanske myndigheter og sitter nå strandet inne i transittsonen på flyplassen.

BAKGRUNN: Russland mister tålmodigheten med Snowden

Sendt eposter

I forkant av møtet fredag har Edward Snowden sendt eposter både til russiske advokater og menneskerettighetsforkjempere.

Advokaten Genri Reeznik, som leder advokatforeningen i Moskva, tror at møtet betyr at Snowden på nytt vil søke asyl i Russland.

- Jeg tror Snowden vil søke beskyttelse i Russland. Jeg kan ikke tenke meg noen annen grunn til at han skal invitere inn menneskerettighetsforsvarere, sier han til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Russiske parlamentarikere er også invitert til møtet.

VGTV: Se hele intervjuet med varsleren Edward Snowden

- Ulovlig kampanje

Snowden sier i et brev til menneskerettsgrupper som er lagt ut på Facebook, at USA driver en ulovlig kampanje mot ham. Han sier at kampanjen fratar ham muligheten til å ta imot asyl i et annet land.

Amnesty International bekrefter at møtet vil finne sted fredag, og det samme gjør Snowden selv i en epost til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge CNN vil møtet bli holdt klokken 15 fredag.

BAKGRUNN: Her er mannen som avslørte overvåkningsskandalen i USA

Fått tilbud

Snowden har søkt om asyl i en rekke land og fått tilbud om asyl fra flere land i Sør-Amerika, blant annet Venezuela.

Det er helt uklart hvordan Snowden, som er etterlyst av amerikanske myndigheter og har fått kansellert passet sitt, kan klare å komme seg fra Russland til Sør-Amerika.

Amerikanske Snowden søkte i begynnelsen av juli om asyl i Russland. Asylsøknaden ble levert av Snowdens juridiske rådgiver Sarah Harrison, som jobber for WikiLeaks, og som reiser sammen med Snowden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder