SELVMORDSANGREP: Et marked i byen Maiduguri 22. juni. To jenter sprengte seg selv i luften nær en full moské. De skal ha drept omtrent 30 mennesker. Foto:Jossy Ola,Ap

Boko Haram i skuddveksling med militæret i Nigeria

Nigerianske regjeringssoldater er i harde kamper med opprørere fra ekstremistgruppen Boko Haram i utkanten av byen Maiduguri i Nigeria, opplyser militærkilder.

 • Ragnhild Aarø Njie

Artikkelen er over fem år gammel

Det meldes om intens skuddveksling fredag kveld.

– Opprørerne prøver å angripe byen, og hæren slår tilbake, sier en militærkilde til nyhetsbyrået Reuters, ifølge NTB.

De siste dagene har en rekke internasjonale medier meldt om flere terrorangrep utført av militante ekstremister fra den ytterliggående terrorgruppen Boko Haram i den nordlige staten Borno i Nigeria. 173 mennesker skal være drept i fem angrep den siste uken.

Fredag skal militante fra Boko Haram ha gått fra dør til dør i byen Miringa. Elleve menn ha blitt dratt ut av husene sine og fått halsen skåret over.

Les også:Slik har Boko Haram blitt nedkjempet i Nigeria

Ifølge nyhetsbyrået AP fremstår angrepene som en ordre fra terrorgruppen IS (Den Islamske Staten) om å øke antallet angrep under den muslimske høytiden Ramadan. Boko Haram erklærte sin lojalitet til IS i vår.

Torsdag skal en kvinne og en jente på 15 år ha sprengt seg selv i luften og drept 13 mennesker ved et marked og ved en militær grenseovergang.

FORSKER: – Selvmordsangrepene, plyndringen og angrepene på landsbyer som vi har sett den siste tiden kan vitne om at Boko Haram vil signalisere at de ikke er nedkjempet, mener NUPI-forsker Morten Bøås. Foto:Harald Henden,

– Boko Haram har tatt i bruk flere unge, kvinnelige selvmordsbombere det siste halve årent. De tar nok i bruk kvinner rent taktisk, fordi unge menn er de som blir oftest undersøkt. I de litt større byene har man prøvd å sikre markeder mot slike terrorangrep via adgangskontroll. Da er det enklere å få inn jenter i heldekkende drakt, forklarer Morten Bøås, Nigeria-ekspert og seniorforsker ved NUPI.

Les også:Bombe festet til tiårig jente

Angrep mot moskeer

Flere moskeer i byen Kukawa ble angrepet denne uken. Over 100 mennesker skal ha blitt skutt mens de ba.

– I Boko Harams øyne den eneste korrekte versjonen av Islam den versjonen de selv står for. Alle som ikke slutter opp om bevegelsen blir regnet som frafallende, ikke lengre rett-troende og derfor legitime ofre for Boko Harams voldsbruk. Det er på denne måten bevegelsen rasjonaliserer og legitimer det faktum at så mange som 95 prosent av ofrene for Boko Harams krigføring er muslimer som bor i Nord-Nigeria.

Boko Haram ønsker å innføre sharialov i Nigeria. De har tidligere også angrepet kirker, men flest muslimer er blant de 13.000 menneskene de skal ha drept i løpet av de siste seks årene. De skal ha drevet 1,5 millioner mennesker på flukt.

Les også: Boko Haram bortførte 50 barn i Kamerun

I fjor tok de over store deler av det nordøstlige Nigeria og intensiverte angrepene ved og over grensene til Chad og Kamerun.

– Siden i fjor vår har Boko Haram mistet flere av basene og mye av den kontrollen de hadde over byer og tettsteder. De har møtt større motstand både fra den nigerianske hæren og fra Chad og Kameruns militære styrker. Det har ført til at de har gitt opp å holde på større områder, men de ikke lidd store militære tap, bare trukket seg unna, sier Bøås.

Etter at den nigerianske militæret og militæret fra nabolandene har presset Boko Haram ut fra flere byer, har antallet bombeangrep og angrep mot landsbyer økt.

Les også:Boko Haram-lederen: – Jeg nyter å drepe

– I dag minner Boko Haram mer om en klassisk mobil geriljabevegelse. Selvmordsangrepene, plyndringen og angrepene på landsbyer som vi har sett den siste tiden kan vitne om at Boko Haram vil signalisere at de ikke er nedkjempet.

Mer om

 1. Nigeria
 2. Boko Haram

Flere artikler

 1. AFP: 150 skutt og druknet i Boko
  Haram-angrep

 2. Nigeria: – 20 gisler frigitt fra Boko Haram

 3. 30 drept i helgen: Derfor er ikke Boko Haram nedkjempet

 4. NB! Sterke bilder!: Boko Haram i Nigeria: Psykisk utviklingshemmet med bombebelte – 15 drept og 47 skadet

 5. Vitne: Over 40 drept i Boko Haram-angrep

Fra andre aviser

 1. Boko Haram drepte nær 200 på to døgn i Nigeria

  Aftenposten
 2. Derfor er Boko Haram jaget på flukt

  Aftenposten
 3. Boko Haram stenger én million barn ute fra skolen

  Aftenposten
 4. Minst 50 drept i terroraksjon mot moské i Nigeria

  Bergens Tidende
 5. Boko Haram kidnapper, hjernevasker og doper jenter – og får dem til å sprenge seg selv i luften.

  Bergens Tidende
 6. Bruker 13-åringer som selvmordsbombere og sexslaver

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder