TITALLS DØDE JENTER: En tragisk ulykke skjedde da flere jenter skulle fraktes på lasteplanet til en lastebil fredag. De var på vei til kongehuset i Swaziland.

TITALLS DØDE JENTER: En tragisk ulykke skjedde da flere jenter skulle fraktes på lasteplanet til en lastebil fredag. De var på vei til kongehuset i Swaziland. Foto:,Ap

Skulle danse for kongen: – 65 jenter mistet livet i lastebil-ulykke

Over 60 jenter mistet livet i Swaziland fredag etter en lastebil-
kollisjon. De var på vei til kongehuset – og kunne være potensielle koner for kongen.

Marie Moen Kingsrød
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hvert år har kongen i Swaziland en seremoni der Mswati III velger seg en ny kone.
Dette gjøres ved at 40.000 unge jenter fra åtte til 22 år danser foran kongen. I løpet av denne dansen velger kongen seg ofte en ny kone – til tross for at han allerede har 13 til 15 koner.

Men fredag gikk det galt da flere av jentene skulle fraktes til kongehuset. Lastebilen de kjørte kolliderte med en bil. Dette resulterte i at 65 jenter mistet livet, og rundt 20 ble skadet. Det melder Swaziland Defense Force.

De ungene jentene satt i lasteplanet på kjøretøyet da de krasjet.

– Vi var rundt 50 om bord på den første lastebilen som krasjet inn i en Toyata, sier en av jentene som overlevde, Siphelele Sigudla (18), til avisen Times of Swaziland.

TUSENVIS AV JENTER: 40.000 jenter møtes på det årlige arrangementet hvor de må danse for kongen. En av jentene blir da utvalgt til kongens nye kone. Foto:Gianluigi Guercia,Afp

Kongehuset vil sensurere

Lite er gjort kjent om ulykken på grunn av sensuren av nyheter som kongehuset oppfatter som negative. Nyheten ble ikke omtalt på landets fjernsyn, og journalister fikk ikke fotografere åstedet, skriver NTB.

Det lokale politiet har nektet å oppgi opplysninger om ulykken, men en polititalsmann hevdet senere at det var 13 mennesker som døde.

Swaziland er styrt av kong Mswati siden 1986. Swaziland avholdt parlamentsvalg i 2013, men mange hevder at valgprosessen ble manipulert slik at kongen fortsatt fikk sitte med makten.

Les også: Afrikansk konge ber om kyr til bursdagsfeiring

PÅ LASTEPLANET: Jenter som skal danse for kongen blir fraktet på denne måten. På fredag førte det til en alvorlig ulykke. Foto:Gianluigi Guercia,Afp

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder