Førsteministeren hyller Norge overfor VG

Skotter: – Se til Norge

TOMMELEN OPP: Alex Salmond er Skottlands førsteminister og leder nasjonalistpartiet SNP. Her er han i Glasgow i helgen i forbindelse med kampanjen for skotsk uavhengighet. Foto:Ben Stansall,Afp

Salmond vil gjenskape Norges suksess

EDINBURGH (VG) Skottlands førsteminister kjemper for å gjøre landet uavhengig fra Storbritannia. Om han lykkes, drømmer han om at Skottland skal bli som Norge.

 • Atle Jørstad Wergeland

Artikkelen er over fem år gammel

– Norge er et fantastisk eksempel på hva små nasjoner som gjør det beste ut av sine naturressurser kan oppnå, sier Alex Salmond til VG.

Den skotske førsteministeren og lederen av nasjonalistpartiet SNP er inne i de siste dagene av sin massive kampanje for å få sine landsmenn til å stemme slik han vil.

Torsdag denne uken går skottene til urnene for å avgjøre om Skottland vil løsrive seg fra Storbritannia og bli et uavhengig land, som han har drømt om lenge.

Sammenligner med Norge

Han har ledet en kampanje i medvind, og har de siste ukene sett meningsmålingene vise det mange mente var utenkelig for bare noen måneder siden: Det er så jevnt at skottene kan komme til å stemme for uavhengighet.

Om de gir Salmond sjansen til å styre skottene mot en frigjøringsdag i mars 2016, og det første valget av nasjonalforsamling to måneder etterpå, vil den skotske lederen se til Norge.

SNP har tidligere trukket fram Norge som et land de ligner – med omtrent like mange innbyggere, store naturressurser i olje og gass og en lignende beliggenhet i Nord-Europa.

Salmond har vist til Norge, Sverige og Danmark for å støtte oppunder sine argumenter om at uavhengighet vil lønne seg.

– Vi kan ha en skotsk valuta. En fleksibel valuta slik Sverige og Norge har, sa han i en debatt med nei-sidens Alistair Darling for noen uker tilbake.

HARD KAMP: Alistair Darling (t.v.) i debatt mot Alex Salmond på BBC for noen uker siden. Foto:David Cheskin,Afp

Mer rettferdig

Olje- og gassinntektene er noe SNP ønsker full skotsk kontroll over, og som de estimerer skyhøye inntekter fra de kommende årene.

– Ingen land er like, men Skottland og Norge har mange likheter, og en ja-stemme i avstemningen vil gi oss sjansen til å gjenskape Norges suksess ved å bygge et mer velstående land – og et mer rettferdig samfunn, sier han til VG.

Da har VG stilt ham flere spørsmål, blant annet om hvordan han skal klare å skape et samfunn mer likt Norges, med en sterk velferdsstat og et oljefond som han drømmer om – samtidig som han kutter i skatten.

Det svarte han ikke konkret på.

Og alle er ikke like imponert over sammenligningen med Norge.

«Nasjonalistene liker å sammenligne Skottland og Norge, fordi den nordiske nasjonen har blitt rik på olje og gass, og har bygget opp et fond på mer enn 460 milliarder pund. Men den bitre sannheten er at en uavhengig skotsk økonomi basert på Nordsjø-oljen er en bløff. Selv de mest optimistiske spådommene indikerer at Storbritannias og Skottlands energieventyr er over», skrev økonomikommentator Alex Brummer i Daily Mail forrige uke.

Utopi

Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved universitetet i Agder har fulgt valgkampanjen tett, og sier flere av Salmonds sammenligninger mellom Norge og Skottland er utopi.

– Storbritannia er veldig forskjellige fra Norge. Det er stor fattigdom, og stor forskjell på fattig og rik – også i Skottland. Det kan virke som de tror de starter på null og kan utvikle det de ønsker. Men de har mange hensyn å ta, og de må starte en ny stat. Det er enorme forskjeller på det skotske og det norske samfunnet, med hensyn til nesten alt. Jeg synes Salmond overdriver veldig når han sier Skottland skal ligne Norge om noen år, sier Mustad til VG.

Også det forespeilede oljeeventyret er utopi, mener eksperten.

– Det er ingen garanti for at Skottland får råderett over all oljen. Og de har ikke statlige eierinteresser i oljeindustrien på samme måte som vi har Statoil. Det var genistreken i Norge, at vi har en viss andel av inntekten på lengre sikt. Det har betydd at vi kan sette av penger til oljefondet. Men det tok lang tid. Det er utopi at de kan sette av penger i et oljefond om fem-ti år, sier Mustad.

– Se til Norge

JA: Mia Glaspie (t.v.) og Lisa Birch vil begge stemme for skotsk uavhengighet. Foto:Atle Jørstad,

Lisa Birch og hennes svenske venninne Mia Glaspie – som også bor i Skottland og skal stemme – mener Skottland burde bruke Norge som forbilde om de blir uavhengige.

– Når det kommer til olje burde man se til Norge, dere er flinke med tanke på hvordan den brukes og håndteres. Vi utnytter ikke oljeinntektene effektivt nok. Der kan de se til Norge, også når det gjelder planlegging, sier Glaspie.

STEMMER IKKE: Hverken Kristin Nolan (t.v.) eller Nicola Ellen vil stemme, men begge mener Skottland burde holde seg i unionen. Foto:Atle Jørstad,

– Jeg tror nok folk ser på dem som forbilder, men Skottland er også ganske forskjellig fra de nordiske landene. Jeg tror dette handler mer om at folk vil ha forandring, sier Birch.

Norges fotspor

Hverken Kristin Nolan eller Nicola Ellen vil stemme.

– Jeg stemmer ikke fordi jeg ikke er så inne i politikk, sier Nolan.

JA: Taxisjåfør Said Salim drømmer om et uavhengig Skottland. Foto:Atle Jørstad,

– Det har ikke jeg heller. Men jeg tror ikke uavhengighet vil være bra for Skottland. Vi er bedre sammen, sier Ellen.

– Hvorfor stemmer du ikke da?

– Jeg har bare ikke interesse for det, så jeg vil ikke involvere meg, svarer hun.

Drosjesjåfør Said Salim liker dårlig å være en del av en atommakt, og planlegger å stemme ja. Og om han får det som han vil, ser han gjerne at landet blir som Norge.

– Ja, selvsagt. Vi synes vi kan følge Norges fotspor med oljen, sier han.

Les også

 1. Knapt flertall mot skotsk uavhengighet

  Mindre enn en uke før folkeavstemningen om uavhengighet i Skottland, har nei-siden fått et lite forsprang over…
 2. Professor: Panikk etter flertall for skotsk uavhengighet

  LONDON/OSLO (VG) Valgkampen blir mer spennende enn man først trodde, etter meningsmålingen som viser at et flertall er…
 3. Fersk måling: Over halvparten av skottene vil bli

  Kan David Cameron puste ut? 54 prosent av skottene vil forbli en del av Storbritannia, viser en rykende fersk…
 4. Derfor drømmer de om et uavhengig Skottland

  LONDON (VG) Neste uke stemmer skottene over sin egen fremtid fordi den politiske ledelsen drømmer om at landet blir et…

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Skottlands ja-general Alex Salmond går av

 2. Skottlands regjeringssjef: Velgerne ble lurt i folkeavstemningen

 3. Slik kan selvstendige Skottland bli

 4. Derfor drømmer de om et uavhengig Skottland

 5. Simpson-karakter kjemper for skotsk uavhengighet

 6. Cameron: Diskusjonen om løsrivelse er lagt død

Fra andre aviser

 1. Skottene sa nei til uavhengighet

  Bergens Tidende
 2. Næringslivstopper frykter «scotch independence»

  Aftenposten
 3. Derfor vil skottene ut av unionen

  Aftenposten
 4. Ja- og nei-siden kjemper for å overbevise skotske velgere

  Aftenposten
 5. Skotter lykkelige som briter

  Bergens Tidende
 6. Dette betyr Skottlands nei til uavhengighet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder