Hong Kong-leder: Kina kommer ikke til å gi seg

Bygger nye barrikader i Hong Kong** Tusenvis tilbragte natten på gaten

Hong Kongs leder Leung Chun-ying advarer demonstrantene mot å fortsette med de «ulovlige truslene».

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Demokratiforkjemperne var i gang med å bygge flere barrikader og samle forsyninger tirsdag formiddag lokal tid. Tusenvis av mennesker tilbragte natten på gaten, sovende på veisperrer og under paraplyer. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, som har fått flere til å kalle demonstrasjonene «paraplyrevolusjonen».

Men myndighetene gjorde det i morgentimene klart at de ikke kommer til å gi etter.

KLAR FOR NY DAG: En gjeng studenter forsterker barrikadene i Hong Kongs forretningsdistrikt sent mandag kveld. Foto:Vincent Yu,Ap

- Kina vil ikke inngå kompromisser etter ulovlige trusler fra folk, sier byens leder Leung Chun-ying.

Han forklarer at demonstrantene blokkerer for utrykningskjøretøyer som må ta omveier for å komme seg forbi kvartalene som nå er fulle av mennesker.

Rolig natt

Mange av demonstrantene tilbrakte natten ute i gatene. De fikk være i fred for politiet, men det gikk rykter blant de unge demonstrantene om at myndighetene forbereder et nytt framstøt før den kinesiske nasjonaldagen onsdag.

– Mange mektige folk fra fastlandet vil komme til Hong Kong. Regjeringen i Hongkong vil ikke at de skal se dette, så politiet må gjøre noe, sier studenten Sui-ying Cheng (18).

Demonstrantene har bedt byens øverste leder Leung Chun-ying om å gå av etter at regjeringen i Beijing nektet å godta frie valg i Hongkong i 2017. I stedet skal det oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

Sensurerer det vekk

HØNEBLUND: En mannlig demonstrant samler krefter på en veisperre utenfor regjeringskontorene i Hong Kong tirsdag morgen. Foto:Carlos Barria,Reuters

Kina sentralt har beskrevet demonstrasjonene som ulovlige. Nyheter om opptøyene bli kraftig sensuert i Kina, skriver BBC.

Søndag ble minst 34 mennesker skadet i sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Demonstrasjonene startet for en uke siden, da studenter i byen boikottet all undervisning og krevde flere demokratiske rettigheter. Striden står mellom pro-demokratiske grupper og byens myndigheter etter at Kina har nektet å tillate frie valg i Hong Kong. Sinnet overfor Beijings politiske innblanding er nå sterkere enn på flere år i byen, som har vært kjent for sin stabilitet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder