Minst 38 drept i hotellterror i Tunisia

Mann halshugget på fabrikk i Frankrike

Over 50 drept i angrep på militærbase i Somalia

Minst 27 drept i selvmordsaksjon mot sjiamoské i Kuwait

Slik var den fatale terrorfredagen

Fredag 26. juni 2015 vil stå igjen som en særs blodig terrordag.

Artikkelen er over fire år gammel

Flere angrep i fire forskjellige land etterlater seg langt over 100 drepte og mange hundre skadede. IS hevder at de står bak massakrene i Tunisia og Kuwait, mens terrorgruppen al-Shabaab påberoper seg skylden for angrepet i Somalia. Desperadoen i Frankrike bar et islamistflagg.

Så sent som tirsdag denne uka gikk IS-talsmann Abu Mohammed al-Adnani ut og oppfordret muslimer til hellig krig og til å bli martyrer i fastemåneden ramadan.

Les også:Eksperter tror angrepene er urelaterte

– De handlingene som bringer deg nærmere gud, er hellig krig, så vær raske og sikre at handlingen utføres i denne hellige måneden, sa Adnani i et lydopptak som ble lagt ut på internett.

Fredag smalt det. Slik forløp terrortimene seg:

** Morgentimene: Angrep i Somalia

Fredagens første angrep kom allerede ved morgengry med et raid mot en av militærbasene til Den afrikanske union (AU) i landsbyen Lego i Somalia.

Bak angrepet sto opprørere fra gruppen al-Shabaab, som har forbindelser til al-Qaida. Ifølge vitner ble opptil 50 mennesker drept.

** 11.00: Angrep i Frankrike

Klokken 11.00 fredag formiddag kom de første meldingene om et islamistangrep på en fabrikk i Frankrike.

Les også:Den drepte ble funnet halshugget

De første meldingene gikk ut på at en person var drept og flere skadet. Det ble tidlig meldt at angriperen skal ha båret på et islamistflagg.

Det verserte rykter om at to gjerningsmenn står bak angrepet. Det skal senere vise seg bare å være en person – en familiefar på 35 år.

DRAMA: I 12-tiden fredag dukker de første bildene opp av bevæpnet politi som setter opp sperrer rundt fabrikken til Air Products i nærheten av Lyon i østlige Frankrike. Foto:Philippe Desmazes,Afp

** 11.52: Alvoret er et faktum

Sikkerheten ble skjerpet i Frankrike. Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve er på vei til stedet for anslaget, og politiet slår jernring rundt åstedet.

Antiterrorenheten til den franske påtalemyndigheten starter samtidig etterforskningen av angrepet.

12.51: Bekrefter terrorangrep

Den franske presidenten Francois Hollande bekrefter at angrepet er av terroristisk karakter.
– Det er ikke tvil om intensjonen: Å forårsake en eksplosjon. Angrepet er terroristisk av natur, sier han.

Norsk ekspert:Dette bør du gjøre hvis terrorister angriper

13.34: Gjerningsmann identifisert

Mannen som ble pågrepet for halshuggingen og angrepet mot fabrikken identifiseres som Yassin Sahli (35). Den 35 år gamle sjåføren Sahli levde et familieliv med kone og barn i en forstad til Lyon. Han hadde vært i sikkerhetstjenestens søkelys tidligere på grunn av fare for radikalisering.

13.38: Turisthotell i Tunisia angrepet

ETTERFORSKNING: Franske åstedsgranskere jobber utenfor fabrikken hvor en 35-åring gikk til angrep fredag formiddag. Foto:Laurent Cipriani,Ap

De første meldingene om angrepet mot feriebyen i Tunisia begynner å komme like etter klokken 13.30. Meldingene går ut på at et turisthotell i byen Sousse er angrepet med et uklart omfang.

13.46: Flere i Frankrike pågripes

Flere personer blir anholdt av fransk politi, mistenkt for å ha medvirket i angrepet mot gassfabrikken. Det viser seg senere blant annet å være Sahlis kone.

LES OGSÅ:Kona og søsteren til mistenkte er også pågrepet

13.53: Selvmordsbombeangrep i Kuwait

Det blir kjent at en selvmordsbomber angrep den sjiamuslimske Imam Sadique-moskéen i den kuwaitiske hovedstaden midt i fredagsbønnen.

TERROROFFER: En blodstenket mann står utenfor den terrorrammede moskéen i Kuwait by etter selvmordsangrepet fredag. Foto:,Ap

14.13: Dødstallene stiger i Tunisia

Dødstallene i Tunisia stiger fortløpende. De første meldingene går ut på at syv personer er drept. Senere melder flere medier at 27 personer døde og at flere av de drepte er utenlandske turister.

Tallet blir natt til lørdag oppjustert til 38 personer.

15.30 IS tar ansvar for angrepet i Kuwait

Den ekstremistiske gruppen påtar seg ansvaret for bomben som detonerte i en moske.

16.11: Skuddveksling med terroristen i Tunisia

Politiet er i skuddvekslinger med gjerningsmannen. De bekrefter at han er en student og tidligere ukjent for politiet. Kort tid etter blir det bekreftet at politiet har kontroll på gjerningsmannen. Han døde i skuddvekslingen med politiet.

16.50: Bilder av lik på stranden i Tunisia

De første makabre bildene av døde kropper på stranden i Sousse dukker opp på de store nyhetsbyråene. Kroppene er dekket med håndklær.

16.51: Frankrike øker sikkerheten

FATALT: Et død turist ligger på stranden hvor en terrorist gikk til angrep i Sousse. Foto:Stringer,Reuters

Den franske presidenten øker sikkerhetsnivået til øverste nivå i regionen der angrepet på gassfabrikken skjedde.

21.03: Dødstallet i Kuwait stiger

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som gjennomførte angrepet, opplyser parlamentsmedlemmet Khalil al-Salih til AFP. Ifølge helsedepartementet er 27 drept, mens 227 er såret.

01.33: IS tar på seg Tunisia-ansvar

Ekstremistgruppen IS påtar seg ansvaret for angrepet på hotellet i Tunisia der 38 personer ble drept. Tunisiske myndigheter skal i løpet av de neste ukene stenge 80 moskeer for å ha oppdfordret til vold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder