Mener «de små grønne menn» er russiske leiesoldater

E-sjefen til VG: Russland er i krig

Etterretningssjef Kjell Grandhagen er krystallklar: Det er ikke tvil om at Russland er i krig mot ukrainske styrker, sier han til VG.

Artikkelen er over fem år gammel

I forkant av sin siste tale for Det Militære Samfund, forklarte generalløytnant Kjell Grandhagen at han er svært bekymret for situasjonen i Ukraina. Han mener påstandene fra Russland om at deres mektige militære ikke er direkte involvert i krigen i Ukraina, ikke holder vann.

– Det er mange elementer i den russiske styrkeoppbyggingen. Russland har helt siden innmarsjen på Krim hatt et stort militært nærvær på østsiden av Ukraina. Vi snakker om flere titusen soldater. I tillegg har Russland tilført store mengder med tungt militært materiell til de østeuropeiske separatistene, sier Grandhagen til VG.

Les også:Ukrainsk soldat om separatisthæren: – De er totalt hensynsløse

Russiske leiesoldater

BEKYMRET: I forkant av sin siste tale for Det Militære Samfund, forklarte generalløytnant Kjell Grandhagen at han er svært bekymret for situasjonen i Ukraina. Foto:Jan Petter Lynau,VG

– På toppen av dette har vi sett russiske regulære styrker inne i Øst-Ukraina og også forband med det russerne kaller frivillige soldater, men som vi mener er en form for leiesoldater som er under kontrakt for å gå inn og støtte separatistene. I tillegg er det en rekke andre ukonvensjonelle virkemidler som Russland har brukt i disse militære operasjonene, som er med på å gjøre bildet veldig komplekst.

– I din analyse snakker du om «hybrid krigføring», men når man snakker om både personell og militært utstyr, er Russland rett og slett i krig med Ukraina slik dere ser det?

– Ja, det mener jeg det ikke er noe som helst tvil om. Vi har sett så soleklar russisk direkte innvirkning i dette. Det har vært russiske militære avdelinger som har operert inne i Øst-Ukraina, det har vært russisk artilleri som har virket inn i dette, og det har vært russisk luftvern som har operert inne i Øst-Ukraina.

– Så at det har vært en krigstilstand som også Russland har vært en del av opp mot ukrainske styrker, det tror jeg er helt åpenbart, sier Grandhagen.

«Små grønne menn»

Også i sin tale påpekte Grandhagen Russlands aksjoner inne i Ukraina:

«Fra E-tjenestens side har vi kunnet observere denne konsentreringen av Russlands ulike instrumenter time for time, uke for uke gjennom det siste året. Den består av omfattende klassisk militærmakt med flere titalls bataljonsstridsgrupper, artilleri, luftvern, kommando og kontroll og logistikk», sa Grandhagen.

SMÅ GRØNNE MENN: Hvem er det egentlig disse soldatene mottar ordre fra? Denne soldaten holdt vakt i Slovjansk i april i fjor. Foto:Harald Henden,VG

«Den omfatter også omfattende leveranser av hundrevis av stridsvogner, panserkjøretøyer og artilleri til separatistene i Øst-Ukraina. Den omfatter store forband av det russerne selv kaller ”russiske frivillige” som kjemper inne i Øst-Ukraina, men som i realiteten er kontrakterte russiske leiesoldater, rekruttert fra russiske militære enheter.»

«Den omfatter rusiske spesialstyrker i umerkede uniformer som utgir seg for å være separatister, omtalt i mediene som ”de små grønne menn”. Den omfatter russisk bemannede og kontrollerte luftvernsystemer og andre regulære russiske enheter inne på ukrainsk jord.»

Advarer mot tiden etter Putin

Den dagen Putin erstattes kan Russland få en statsleder som er enda mindre positiv til Norge og resten av vesten, frykter Grandhagen.

– Alternativene til Putin er ikke en liberal, demokratisk retning, men antageligvis noe som går i motsatt retning, sier Grandhagen til VG.

– Realiteten i Russland i dag er at det er veldig lite som minner om en liberal, demokratisk opposisjon. De kretsene har trange tider, som følge av en steng lovgivning, og sterk styring av mediene. Derimot er det klart at nasjonalistiske strømninger preger Russland i mye større grad, utdyper han.

Etter å ha vært sporløst forsvunnet fra rampelyset i ti dager, dukket en tilsynelatende strålende opplagt russisk president opp på en pressekonferanse i St. Petersburg mandag ettermiddag.

– Vi vet ikke noe om hvor han har vært. Den russiske presidentadministrasjonen har ikke gjort noe forsøk på å forklare for omverdenen hvor Putin har vært, og det i seg selv er kanskje vel så interessant som at han har vært borte fra omverdenen i elleve dager, sier Grandhagen til VG.

Tviler på arrestasjon

Grandhagen kaller drapet på den kjente opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov 27. februar for «en alvorlig illustrasjon på det rådende politiske klimaet i Russland».

– Jeg merker meg arrestasjonen av tsjetsjenske ekstremister etter drapet. Jeg tror de fleste også ser at det er andre i det russiske samfunnet som har følt seg mer truet av samfunnskritikeren Nemtsov enn tsjetsjenske islamister, sier Grandhagen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder