Eksperter om terrorfredagen: Tror angrepene er urelaterte

IS-talsmann oppfordret meningsfeller til å bli martyrer

Norske forskere tror ikke det er noen sammenheng mellom fredagens fire terrorhandlinger. Men ekstremisme-ekspert Lars Gule frykter at angrepene kan være koordinert.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

28 personer er drept i Tunisia og minst 25 skal være drept i en selvmordsaksjon i Kuwait. Samtidig skal minst 30 være drept av en bilbombe i Somalia og en franskmann er blitt halshugget av en person som skal ha hevdet å være fra terrorgruppen IS.

Leder Helge Lurås ved senter for internasjonal og strategisk analyse tror ikke fredagens fire terrorangrep er relatert til hverandre.

– Jeg tror ikke det er noen sammenheng mellom angrepene. I så fall ville terroristene utsatt seg for lettere å kunne bli avslørt på forhånd, siden koordineringen måtte blitt kommunisert. Men det kan ikke utelukkes. I så fall vil nok noen snart «ta æren» for angrepene, sier Lurås.

Les også:Derfor dreper de turister

Forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen mener også at det ikke trenger å være noen sammenheng mellom angrepene.

– Denne typen angrep er ikke uvanlige i Nord-Afrika. Så det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom angrepene, sier Hemmingby.

Han viser også til at det ikke er vanlig å koordinere terroraksjoner over flere land og verdensdeler på samme dag. Heller ikke Frankrikes president François Hollande ser ut til å tro at det finnes en direkte sammenheng.

– Dersom det finnes en forbindelse, så er det at terrorisme er vår felles fiende, som rammer over alt, sier presidenten til avisen Le Monde.

En talsmann for Pentagon sier det er for tidlig å fastslå om angrepene er koordinert.
Oberst Steve Warren sier Pentagon fordømmer terrorangrepene og vil jobbe med internasjonale samarbeidspartnere for å bekjempe IS og andre ekstremistgrupper.

Han legger til at IS har tatt på seg skylden for et av angrepene, men sier Pentagon nå undersøker om angrepene var koordinert sentralt, eller om de var tilfeldige.

Frykter koordinering

Ekstremismeforsker Lars Gule mener det er grunn til å frykte at angrepene er koordinert. Han viser til at angrepene skjedde nesten samtidig, og at de skjedde dagen etter en IS-offensiv i Kobani i Syria.

– Hvis det er et koordinert angrep så er det særdeles urovekkende, fordi det viser en forbløffende slagkraft hos IS.

Forskeren mener dette i så fall indikerer en klar og effektiv kommandostruktur.

Den muslimske fasteperioden Ramadan begynte forrige uke. Talsmann Abu Muhammad al-Adnani i terrorgruppen IS har oppfordret meningsfeller til å bruke måneden til å bli martyrer.

– Muslimer over alt, vi gratulerer dere med den hellige måneden. Vær klar for å erobre i denne hellige måneden, og til å bli martyrer, sa talsmannen ifølge nyhetsbyrået Reuters på tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder