Viktig bibliotek borte

BORTE: Det historiske klosteret Mar Benham skal ha blitt sprengt i fillebiter av islamistgruppen IS. Foto:,Skjermdump

IS kan ha sprengt historisk kloster i Irak

Opprørsgruppen IS ser ut til å ha sprengt deler av et over tusen år gammelt kristent kloster i Irak.

Artikkelen er over fem år gammel

For få dager siden ble det lagt ut bilder på internett som viser eksplosjoner ved klosteret Mar Behnam. Bildene ble spredt på Twitter-kontoer knyttet til IS, som også

er kjent under navnet ISIS, ifølge avisen Independent.

LES OGSÅ: IS kan ha begått folkemord

– Vi er svært lei oss for denne nyheten. IS' terror og barbari har gitt oss et nytt slag. Denne delen av historien kan ikke gjenskapes, sier den assyriske menneskerettighetsforkjemperen Diana Yaqco.

Inneholder viktig bibliotek

Det er ikke kjent når angrepene mot det historiske bygget ble utført, som ligger i nærheten av byen Mosul, som ble invadert av jihadistene i fjor.

Klosteret skal inneholde et viktig bibliotek (ekstern lenke), og ble i sin tid bygget ved graven til helgenen Behnam. Behnams mausoleum kan ha blitt bygget på 300-tallet etter Kristus, mens klosteret ble oppført senere.

Allerede i juni i fjor ble det rapportert at islamistgruppen hadde fjernet fere krusifikser og fordrevet munker fra bygningen. Men det ble ikke rapportert om noen ytterligere skader.

Ikke første gangen

For drøye to uker siden ble det også meldt at IS hadde gått til angrep på den assyriske oldtidsbyen Nimrud, og påført enorme skader.

Nimrud ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by i oldtidens Assyria.

Også en rekke andre historiske monumenter og arkeologiske funn er blitt ødelagt av (ekstern lenke) IS, som mener statuer kan brukes til avgudsdyrkelse. Også sjiamuslimske moskeer er blitt ødelagt, og gamle manuskripter fra museet i Mosul er blitt brent, ifølge avisen The Guardian.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder