DØMT: Abu Hamza ledet omstridte prekener og demonstrasjoner fra sin base i Finsbury Park Mosque i Nord-London. Foto: NTB/Scanpix

Abu Hamza hyllet 11. september: Nå kan han dø i fengsel

«Hatpredikant» Abu Hamza kan få 100 år bak murene i USAs «supermax»-fengsel, etter å ha blitt dømt for terrorplanlegging.

Artikkelen er over fem år gammel

Den egyptiske islamisten, som egentlig heter Mustafa Kamel Mustafa, ble mandag kveld funnet skyldig i å ha organisert en terrorleir i Oregon i 1999, for å ha vært hjernen bak en gisselaksjon der tre briter og en australier døde i Jemen året før, og for å ha samlet inn penger til militante talibaneekstremister i Afghanistan på starten av 2000-tallet.

Tirsdag melder flere britiske medier at straffen kan bli 100 år i såkalte «supermax»-fengsler, og at 56-åringen dermed risikerer å dø bak murene, skriver Mail Online.

Kjent som «the hook»

Hamza er kjent for sitt karakteristiske utseende, og bruker en protese med metallkrok på høyre arm, noe som ga ham tilnavnet «the hook» i britisk presse.

Abu Hamza ble for alvor kjent for omverden da han i flere prekener hyllet terrorangrepene mot New York og Washington 11. september 2001, i den omstridte moskeen Finsbury Park i London. I åtte år kjempet han mot utlevering til USA, men han tapte til slutt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

I RETTEN: Abu Hamza, uten protesene, gjentok at han støttet terrorangrepet 11. september 2001. Foto: REUTERS/Jane Rosenberg

Hamza er tidligere dømt til syv års fengsel i Storbritannia. Under rettssaken i USA sa forsvareren Jeremy Schneider at aktoratets beviser var bygd på hva Hamza hadde sagt, ikke på hans gjerninger.

Men nettopp flere av disse voldsomme uttalelsene ble vist på video i retten, og påvirket trolig juryen på åtte, som brukte elleve timer på å fatte dom.

- Ledet aksjonen

Hamza ble beskyldt i retten for å ha ledet gisseltagerne i Jemen via satellittelefon. Etterlatte etter gisselaksjonen i Jemen vitnet også. Britiske Laurence Whitehouse fortalte om hvordan konen Margaret døde da hun forsøkte å redde det australske gisselet. Gislene ble drept da jemenittiske soldater gikk til aksjon.

- Min kone døde som en heltinne. Dommen er en oppreisning for dem som ble drept, men også for oss som overlevde gisselaksjonen, sier Whitehouse til Sky News.

Ett av hovedvitnene var en Hamzas amerikanske tilhengere, James Ujaama, som selv fikk kortere straff for å ha opprettet treningsleiren i Oregon, mot å vitne mot Hamza.

Ville vitne

Abu Hamza ble av dommeren Judge Katherine Forrest beskyldt for å skjule sitt terrorbudskap bak religion. Hamza ba selv dommeren om å få vitne, fordi det var av «historisk viktighet». Han imponerte neppe juryen ved å gjenta sitt budskap om 11. september-terroren og ved å uttale at han elsker drepte Osama bin Laden.

Blant Hamzas tilhengere i Storbritannia fordømmes rettssaken. En av de mest framtredende britiske islamistene, Anjeem Choudary, skriver i en pressemelding sendt til VG at dommen er en del av en «krig mot muslimer».

Den amerikanske justisministeren Eric Holder roser rettens kjennelse, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder