OMRINGET: En soldat fra afghanske spesialstyrker står ved en militærambulanse utenfor Hotel Serena i Kabul. Hotellet skal være omringet av sikkerhetsstyrker. Foto: AFP

Nytt angrep mot Serena Hotel i Kabul

NBC News: Taliban påtar seg ansvaret **Fire angripere drept **Skal ha smuglet våpen i sokkene

Væpnede menn avfyrte torsdag skudd på Serena Hotel i Kabul, der en norsk journalist ble drept i et terrorangrep i 2008. Angriperne ble drept.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Alle de fire væpnede mennene som angrep Serena Hotel i Kabul torsdag kveld, er drept, opplyser en afghansk tjenestemann ifølge NTB.

Afghanistans viseinnenriksminister har dessuten opplyst at alle gjestene på hotellet er i sikkerhet.

Øyenvitner forteller til BBC at bevæpnede menn tok seg inn på luksushotellet og avfyrte skudd.

En talsmann for Taliban sier til NBC News at Taliban tar på seg ansvaret for angrepet.

Nordmann i Kabul: - Skaper frykt

VG har vært i kontakt med en nordmann som forlot hotellet få timer før angrepet skjedde. Han skriver i en sms at han undrer seg over angrepets karakter og hvordan angripere med håndvåpen klarte å ta seg inn på hotellet.

- Dette skaper mye frykt og usikkerhet før valget. Kanskje var det formålet med angrepet, ikke minst fordi Serena Hotel er et av få steder der internasjonale sivile oppholder seg, sier han.

Han forteller også at innenriksdepartementet har opplyst at angriperne skal ha smuglet pistolene inn i sokkene sine. Han stiller spørsmålstegn ved dette ettersom hotellet skal ha røntgenkontroll ved inngangene.

Også NBC News melder om dette, og skriver at alle angriperne var under 18 år.

Utenriksdepartementet hadde torsdag kveld ingen informasjon om nordmenn på hotellet.

- Vi har ingen informasjon om eller kjennskap til om det er nordmenn på hotellet. Vi har ikke fått noen meldinger om at nordmenn har kommet til skade, sier talsmann for Utenriksdepartementet, Eskil Sivertsen til VG like før klokken 20.00.

- Det jeg vet nå er at vårt personell tilknyttet ambassaden er i sikkerhet. Vi jobber for å få best mulig oversikt over situasjonen, sier Sivertsen.

Ifølge Wall Street Journal skal menn bevæpnet med pistoler ha sneket seg inn på hotellet og avfyrt skudd mot folk som satt og spiste i restauranten.

Ifølge NTB sier en kvinne til Reuters at skytingen tilsynelatende begynte i hotellets restaurant. Hun forteller at hun ble brakt i sikkerhet sammen med andre gjester.

- Uklart omfang

I KABUL: Nyhetsanker i TV2 Mah-Rukh Ali . Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN/VG


Mah-Rukh Ali, nyhetsanker i TV 2, befinner seg for tiden i Kabul.

- Det er ganske uklart omfang nå. Vi fikk første melding for cirka en times tid siden. Da ble det meldt om at det var skyting rundt Serena hotell. Fikk oppdateringer om at det hadde vært en eksplosjon i nærheten. Den siste meldingen vi fikk gikk på at det skal være tre-fire angripere inne på hotellet, sier Ali til VG like før klokken 19.30.

Hun ankom Kabul onsdag, og skal etter planen være der i et par dager. Hun forteller om en svært anspent stemning i byen.

- Jeg har følt på den svært usikre situasjonen som afghanere i Kabul lever med til daglig. Jeg var ute for noen timer siden, da fikk jeg fortalt at det var færre folk ute på gatene enn det det pleier å være, sier hun.

- Folk i Kabul har vært nervøse i lang tid i frykt for at det skulle komme et stort angrep, det er nesten to måneder siden sist, fortsetter hun.

- Nettopp vært i kontakt med kollega på hotellet. Skyting og kamper skal foregå i hotellets hage, skriver hun på Twitter kort tid etter at hun snakket med VG.

Norske soldater involvert

Forsvaret bekrefter overfor VG at norske spesialsoldater er involvert i det som skjer.

- Det er det afghanske kontraterrorpolitiet som nå er i beredskap i Kabul. De norske styrkene har veiledet og trent opp denne enheten over flere år, men vi er fremdeles med og bistår under operasjoner, sier pressetalsmann for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving.

De norske styrkene i Kabul er spesialstyrker fra Forsvarets spesialkommando.

Ifølge BBC bor det for tiden flere FN-ansatte på hotellet, som skal overvåke valget neste måned.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet.

Nettopp vært i kontakt med kollega på hotellet. Skyting og kamper skal foregå i hotellets hage
— Mah-Rukh Ali (@mahrukhali) 20. mars 2014
Taliban spokesman Mujahid claims #Serena's attack responsibility. He told me that 'Mujahideen' got in to the hotel from a back door
— Haris Kakar (@RSkakar) 20. mars 2014

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder