PRESSEKONFERANSE: Fuad Sharuji, visepresident for operasjoner i Malaysia Airlines, snakker under pressekonferansen natt til lørdag. Foto: AP

Malaysisk fly savnet: Dette har skjedd

Passasjerflyet på vei fra Kuala Lumpur til Beijing er fortsatt ikke funnet, over et døgn etter at flyselskapet annonserte at all kontakt med flyet er brutt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Flyselskapet samarbeider nå med myndighetene i Vietnam, Malaysia, Kina, USA, Filippinene og Singapore for å finne flyet som ble meldt savnet i natt.

Dette er den foreløpige informasjonen flyselskapet har gått ut med om flyet, og de viktigste nyhetene om letearbeidet som pågår.

Tidslinjene starter med den seneste informasjonen og går tilbake til fredag klokken 17.41 da flyet tok av fra Kuala Lumpur Airport med 239 mennesker ombord.

Alle klokkeslett er justert til norsk tid.

Søndag 9. mars

16.35 Nyhetsbyrået Reuters siterer en malaysisk kilde i etterforskningen som hevder at de etterforsker en teori om at flyet har gått i oppløsning i lufta. Ifølge kilden kan det at man ikke har funnet flyet tyde på at det gikk i oppløsning i rundt 35.000 fots høyde, noe som ville ført til at vrakdelene ble spredd utover et stort område.

15.00 Vietnamesiske myndigheter sier at et av deres fly har observert mulige vrakrester i sjøen, 80 kilometer sør-sørvest for øya Tho Chu. Det er trolig snakk om en flydør og biten av en flyhale, men funnet har foreløpig ikke blitt verifisert.

14.10 Interpol opplyser at minst to pass som ble brukt av passasjerer på det malaysiske passasjerflyet, er i deres base over stjålne pass, skriver NTB.
Den internasjonale politiorganisasjonen tilføyer søndag at den også undersøker andre, mistenkelige pass.

13.45 Mangeårig flykaptein på Boeing 777 i Singapore Airlines, Dagfinn Bråthen (56), mener stadig mer peker i retning av at det savnede flyet er rammet av en terrorhandling. Samtidig rettes det oppmerksomhet mot de to reisende som kom seg om bord ved hjelp av stjålne visa.

13.30 Malaysiske myndigheter bekreftet søndag at det forsvunnede flyet var innblandet i et uhell i Shanghai i august 2012. Under transport på bakken kolliderte flyet med et annet fly, og det ble en cirka en meter lang skade i skroget. Men skaden ble reparert av Boeing-fabrikken og flyet ble sertifisert til å være helt i orden av myndighetene.

12.43: Den «uvanlige gjenstanden» viste seg å være en gjenstand av tre som umulig kan stamme fra flyet, skriver NTB.

10.57 Vietnamesiske myndigheter melder at letemannskaper har observert «en uvanlig gjenstand» i havet under letingen etter det malaysiske passasjerflyet som forsvant lørdag, skriver NTB.

Det blir ikke opplyst nærmere hva slags gjenstand det er snakk om, men Vietnams redningstjeneste sier at Malaysia har bedt om at det sendes en båt og et helikopter.
Funnstedet oppgis å ligge cirka 100 kilometer fra øya Tho Chu an utenfor sørspissen av Vietnam.

10.55 Pilotenes navn offentliggjøres. Malaysian Airlines-flyet som forsvant fredag kveld norsk tid ble fløyet av pilot Zaharie Ahmad Shah og annenpilot Fariq Abdul Hamdid.

10.30 To personer som reiste med det forsvunnede flyet med falske pass, skal ha kjøpt bilettene sammen.
Billettene ble kjøpt fra China Southern Airlandes til identiske priser, og ble betalt med thailandske bhat, skriver CNN. Billettnumrene etterfølger hverandre, noe som indikerer at billettene ble utstedt samtidig.

09.15 Familien til en av de kinesiske passasjerene som er savnet på det forsvunne malaysiske passasjerflyet, har fått kontakt med mannens mobiltelefon, melder Kinas statlige kringkasting.

09.10 Malaysias transportminister på pressekonferanse: - Vietnamesisk luftforsvar og myndigheter undersøker nå oljeflakene som ble lokalisert i går i vietnamesisk havområde i Sør-Kinahavet. Det er i gang med å finne ut hva dette er, sier transportministeren, ifølge CNN.

Malaysias transportminister Seri Hishamuddin opplyser at alle involverte lands kontraterror-politi er kontaktet med sikte på å bistå undersøkelsene rundt de stjålne passene som er brukt av to passasjerer i Boeing-777-flyet.

09.00 Pårørende til alle de 239 menneskene som var ombord på flyet er varslet. Alle familiene får bistand fra malaysisk og australsk hjelpepersonell, skriver Malaysian Airlines i en pressmelding.

07.45 Malaysiske myndigheter bekrefter at de utvider søkeområdet til å omfatte malaysiske kystområder - etter at radarsignaler kan tyde på at flyet har endret kurs og snudd tilbake mot utgangspunktet i Kuala Lumpur. FBI bekrefter at de skal bistå i etterforskningen av forsvinningen.

06.10 På en ny pressekonferanse meldes det at søket etter Malaysian MH370 trappes opp. Det er nå 40 skip og 22 fly som deltar i søket. Det blir samtidig bekreftet at flyet trolig snudde like før man mistet radarkontakt.

04.30 På en ny pressekonferanse sier Malaysias transportminister Hishamuddin Hussein at hovedfokus fortsatt er på å finne flyet. Man holder alle muligheter åpne når det gjelder årsak og hva som har skjedd. At forsvinningen er resultat av en terrorhandling, utelukkes ikke.

Hussein bekrefter at man nå går gjennom hele passasjerlisten på nytt. Fire passasjerer skal ha brukt falsk ID, ifølge ministeren.

04.10 Ifølge Reuters skal malaysiske myndigheter nå undersøke identiteten til ytterligere to passasjerer, i tillegg til de to som det tidligere er kjent at ikke var ombord, og som hadde stjålne pass. Det skal være en tjenestemann innen sikkerhetstjenestene i landet som opplyser dette til Reuters.

03.30 Ifølge et russisk nyhetsbyrå skal også en russisk statsborger ha fått passet sitt frastjålet. Vedkommende skal ha oppdaget dette da han skulle gå ombord i flyet, men passet var da borte, og passasjeren ble nektet å gå ombord. Ikke-russiske medier har ikke bekreftet denne opplysningen.

02.00 Det er morgen i Malaysia, og på en pressekonferanse sier direktøren for landets luftsfartsmyndigheter at det ikke var noe tegn til feil på flyet. Man kan ikke utelukke noen årsaker til forsvinningen, og man har ikke sett noen tegn til det savnede flyet.

Direktøren, Azhaddin Abdul Rahman, opplyser også at man har utvidet søkeområdet. Man vet på det nåværende tidspunktet heller ikke om det er noen sammenheng mellom oljesølet som er oppdaget utenfor Vietnam, og forsvinningen av MH370.

Lørdag 8. mars

23.00 Kina sender to marinefartøyer til farvannet der man antar at det savnede flyet er. Skipene har redningsutstyr, mat og medisiner ombord, i tillegg til to helikoptre, et medisinsk personell på 30 personer og 52 marinesoldater.

18.00 USAs forsvarsdepartement, Pentagon, varsler at USS Pinckney er på vei til havet utenfor Vietnam for å bistå i letingen etter passasjerflyet fra Malaysia Airways.

16.00 Det viser seg at to av passasjerene på listen ikke var ombord på flyet. Det gjelder en italiensk og en østerriksk statsborger. Begge skal ha fått sine pass stjålet.

14.00 Det oppdages oljesøl på havoverflaten utenfor kysten av Vietnam, melder nyhetsbyrået AP.

13.00 Malaysia Airlines frigir passasjerlisten, med navn, nasjonalitet og alder på alle ombord.

11.00 Fortsatt ingen opplysninger om at flyet er lokalisert. Pårørende på flyplassen i Beijing blir stadig mer urolige og frustrerte over mangel på informasjon, i følge flere nyhetsbyråer.

09.50 En leteoperasjon er satt i verk i havområdene sør for Vietnam etter at passasjerflyet med 239 mennesker om bord er meldt savnet. Myndighetene i Vietnam, Malaysia og Singapore samarbeider om operasjonen, opplyser det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Filippinene har opplyst at landet også har sendt ut skip til å lete.

09.48 Det er ingen nordmenn ombord på flyet, bekrefter Utenriksdepartementet ved pressevakt Astrid Sehl.

09.00 Malaysian Airlines sender ut pressemelding der de skriver at de fortsatt ikke har oppnådd kontakt med flyet.

08.50 Det er gått mer enn tolv timer siden flight MH370 forsvant fra radaren.

07.13 Malaysias transportminister erklærer at de gjør alt som står i deres makt for å lokalisere flyet og de savnede.

Malaysia Airlines har vil hverken bekrefte eller avkrefte opplysningene fra Tuoi Tre overfor Yahoo.

06.37 - Tuoi Tre, en ledende vietnamesisk avis, rapporterer at den vietnamesiske marinen har bekreftet at flyet har krasjlandet i havet, 246 kilometer sør for øyen Phu Quoc i Vietnam.

05.14 - Malaysia Airlines holder pressekonferanse hvor de bekrefter at de har mistet kontakten med flyet. Passasjerenes nasjonalitet blir offentliggjort. Visepresident for operasjoner i Malaysia Airlines, Fuad Sharuji, avkrefter rykter om nødlanding i Kina.

02.11 - Flyet hadde drivstoff til å fly i syv og en halv time. På dette tidspunktet har antakeligvis ikke flyet mer drivstoff, dersom det fortsatt er i luften.

01.24 - Malaysia Airlines annonserer at de har mistet kontakt med flyet.

Fredag 7. mars

23.30 - Flyet skulle etter planen lande i Beijing lokal tid.

18.30 - Flytrafikkontrollen i Subang, en forstad i Kuala Lumpur, mister kontakt med flyet. Flyselskapet har bekreftet at flyet i dette tidsrommet var over Sørkinahavet.

17.41 - Boeing 777-flyet letter fra Kuala Lumpur Airport. 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer fra 14 ulike nasjoner er ombord.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder