Her bruker makedonsk politi tåregass mot flyktninger

Politiet i Makedonia brukte fredag tåregass og sjokkgranater for å spre tusener av migranter som vil krysse grensen fra Hellas.

  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fire år gammel

Fem personer ble skadd i tumultene, melder AFP, mens engelske medier melder at tallet er åtte.

De skadde flyktningene skal ha blitt fraktet tilbake til sykehus i Hellas.

Myndighetene i Makedonia innførte torsdag unntakstilstand i et forsøk på å begrense den store strømmen av migranter som daglig velter inn over grensen.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas – systemene kollapser

Fredag formiddag vokste frustrasjonen og raseriet blant migrantene, og de tungt bevæpnede grensevaktene i pansrede kjøretøy på makedonsk side svarte med å skyte tåregassgranater for å spre menneskemengden.

Ifølge BBC skal omkring 3000 flyktninger ha vært i området. De melder at politiet også avfyrte sjokkgranater mot folkemassene.

Langs jernbaneskinnene som flyktningene har brukt til å krysse i grenseområdet, skal det ha blitt rullet ut store mengder med piggtråd, melder Sky News.

Den 18 år gamle syriske flyktningen Mohammed Khalid (18) sier til nyhetsbyrået Reuters at han klarte å komme seg over grensen til Makedonia.

– Jeg løp fort og klarte å rømme. Broren min og flere andre ble tatt og fraktet tilbake over grensen til Hellas, forteller 18-åringen.

Les også:Tre overlevende forteller: Den grufulle dødsflukten

VOLDSOMT: Opprørspoliti tok dratiske grep ved Makedonias grense til Hellas i dag. Foto:Darko Vojinovic,Ap

No more

– No more Makedonia, sa en grensevakt på engelsk til en syrisk mann som forsøkte å presse seg gjennom sperringen.

Unntakstilstanden ble innført etter at det oppsto kaotiske og farlige situasjoner på en lokal jernbanestasjon, der tusener forsøkte å komme seg om bord i et tog til Serbia. Barn ble dytter inn gjennom togvinduene, og voksne kjempet for å presse seg inn gjennom de smale togdørene.

Les også: Mange syriske flyktninger har høyere utdannelse

De siste dagene har mellom 1.500 og 2.000 migranter tatt seg over grensen til Makedonia, med det mål å komme seg til Ungarn og den passfrie Schengen-sonen.

I løpet av de siste to månedene skal opp i mot 44.000 flyktninger ha krysset igjennom Makedonia, skriver BBC.

Minimum

– Vi kan ikke lukke grensen hermetisk, men vi vil forsøke å redusere den ulovlige passeringen til et minimum, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski.

Les også: Disse tar imot flest flyktninger: Vesten ikke inne på topp10

Han opplyser at det ikke er noen samordning mellom gresk og makedonsk politi. De to nabolandene har hatt et anstrengt naboforhold helt siden Makedonia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Uenigheten skyldes dypest sett retten til å bruke navnet Makedonia, som også er navnet på den nordlige delen av Hellas.

Striden har blokket Makedonias mulighet til å bli medlem av EU og NATO.

Migrantene vil, selv med åpen grense til Makedonia, støte på store problemer lenger nord. I Ungarn arbeides det for fullt med å bygge et grensegjerde på 175 kilometer for å stanse migrantstrømmen.

Det kan i verste fall føre til en opphopning av tusener av mennesker på serbisk side og skape Calais-lignende tilstander.

(VG / NTB)

Les også

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Flykningkaos på Makedonias grense: Møter ikke motstand fra politiet

  2. Tusenvis av flyktninger står fast i ingenmannsland på grensen til Makedonia

  3. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

  4. Gresk politi fjerner flyktninger fra Makedonia-grense

  5. Bærer datteren inn i Ungarn: - Vi klarte det!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder