DREPT: Han hadde ansvaret ruinene i Palmyra og oltidsbyen som sin arbeidsplass. Nå er han drept av IS-ekstremister. Foto:Joseph Eid,AFP/FACEBOOK

IS halshugget kjent arkeolog i Palmyra

Khaled Asaad (82) hadde i en årrekke hatt ansvaret for ruinene i den unike syriske oldtidsbyen Palmyra – tirsdag ble liket av 82-åringen hengt opp til skue i ruinbyen.

Artikkelen er over fire år gammel

«Khaled al Asaad, drept av IS. I 50 år jobbet han i Palmyra. Han lever videre, vi er døde»

Slik kommenterer medieaktivister fra Palmyra de siste nyhetene om den populæte arkiologens brutale død.

Ifølge direktøren for de syriske oldtidsmyndighetene, Maamoun Abdulkarim, har den 82 år gamle arkeologen Khaled Asaad blitt halshugget av IS-ekstremister i Palmyra.

Asaad var sjef for antikviteter i Palmyra i 50 år, og ble ifølge Abdulkarim henrettet tirsdag etter å ha blitt forhørt av IS i en måned.

– Det er knapt til å forstå at en slik forsker som har gjort så store og minneverdige tjenester for Palmyra og for historien, skulle bli halshugd, sa Abdulkarim, ifølge Reuters.

Osama fra Palmyra til VG: – IS har stor støtte i byen

Et bilde av det som skal være den halshuggede akademikeren er publisert på nettet. Mannen henger etter benene på en stolpe i byen, hodet er kappet av, og en plakat er hengt opp sammen med liket. VG har oversatt hva som står på plakaten:

Plakaten hevder at Khaled Asaad støttet det syriske regimet, og IS lister derfor opp flere grunner til at de henrettet han. De begrunner drapet med at Asaas representerte Syria i konferanser i utlandet, at han var direktør for ødeleggende statuer, at han har besøkt IS-motstanderen Iran og at han har kontakter i politiet og den syriske hæren.

Sett? Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Kjent internasjonalt

Asaad var kjent for flere artikler om Palmyra som ble trykt i internasjonale arkeologiske tidsskrifter.

Han arbeidet også sammen med arkeologer fra USA, Frankrike, Tyskland og Sveits i de 2.000 år gamle ruinene i byen som var en viktig stopp på Silkeveien til Kina.

Se: Slik fungerer IS' straffesystem

UNDER IS-KONTROLL: IS kontrollerer kontrollerte på det verste halvparten av de befolkede områdene i Syria. Store deler av Irak og Syria består av ubebodd ørken, derfor er de IS-kontrollerte områdene større enn de kan se ut som ved første øyekast. Foto: Grafikk:Tom Byermoen,

Herjer i gamle ruiner

Det var i mai at ekstremistene trampet inn i den UNESCO-listede verdensarvbyen Palmyra. Kort tid etter ga de uttrykk for at de ønsket å bevare de berømte ruinene, og kun knuse statuene inne i byen.

Det tok derimot ikke langt tid før jihadistene begynte sine herjinger, hvorpå de blant annet raserte et beryktet syrisk fengsel.

I motsetning til hva ekstremistene har gjort andre steder i Syria og Irak (video), ser det ikke ut til at de har ødelagt noen av de antikke romerske ruinene.

I ukene før byen falt i hendene på IS fjernet syriske myndigheter hundervis av statuer for å beskytte dem mot å bli ødelagt, da IS, på grunn av sitt fundamentalistiske religiøse syn, ser på statuer som avgudsdyrkelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder