TROLIG FUNNET: Jimmy Allen Williams (t.v.), Leah Gail Johnson og Thomas Michael Rios har vært savnet siden 1970. Foto: AP

Seks lik funnet etter 43 år: Slektningene tror ikke det var en ulykke

Politiet fikk mystisk tips i 2009

Nylig ble seks lik funnet i to biler i en innsjø i Oklahoma. Mens politiet mener det var en ulykke, tror slektninger at deres kjære kan ha blitt utsatt for noe kriminelt.

  • Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

To gamle og gjennomrustede bilene ble funnet side ved side utenfor en marina i Foss Lake i Oklahoma, med frontene vendt fra hverandre. Bilene lå i tykk gjørme og elendig sikt på kun rundt fire meters dyp.

Inni bilene fant politiet levninger av seks personer. Politiet føler seg rimelig sikre på at det er levningene etter tre lokale ungdommer:

* Jimmy Williams (16)

* Thomas Michael Rios (18)

* Leah Gail Johnson (18)

De tre vennene la ut på biltur 20. november 1970 og kom aldri hjem igjen. Familiene deres slo seg aldri til ro med politiets teori om at de tre frivillig dro hjemmefra.

- Vi visste noe fælt skjedde den natten. Vi visste han ikke ville stukket av, sier Jimmys bror, Gary Williams til NewsOK.

I den andre bilen satt trolig John Alva Porter (69), som hadde med seg slektningen Cleburn Hammack (42) og vennen Nora Marie Duncan (58). Trioen forsvant sporløst 8. april 1969 - halvannet år før ungdommene.

Uvisshet i 43 år

Det er ennå uklart hva som egentlig skjedde med de seks personene, og det er varslet at etterforskningen vil ta tid. I tillegg til obduksjoner og DNA-tester, vil etterforskerne også se på gjenstander funnet i bilene, hvilket gir bilene sto i, før de avslutter etterforskningen.

Rettsmedisinerne har en krevende oppgave med å identifisere levningene. I verste fall kan det ta år, hvis de i det hele tatt er mulige å identifisere, ifølge AP.

Men et annet viktig spørsmål venter også på å bli besvart: Hvordan kunne bilene havne der i utgangspunktet?

- Underligheten i disse to sakene har ført til utallige konspirasjonsteorier. Mest sannsynlig er dette to ulykker, men nå er det under etterforskning, sier George Hoyle, menig i Oklahoma State, til NewsOK.

BILDESPESIAL: Fant gamle bilvrak og beinrester i innsjø

Mange teorier

Spekulasjonene etter forsvinningene var mange:

Hadde tenåringene kommet i konflikt med en av regionens narko-dealere? Hadde de bestemt seg for å dra på jakt ved Turkey Creek Road, hvor en utbrent, stjålet bil ble funnet like etter? Var Leahs indianer-slektninger sinte på grunn av hennes romanse med en hvit gutt?

Etter 43 frustrerende år, kan byen endelig få svar på hva som skjedde den natten i november.

Bilene og likene ble funnet ved en ren tilfeldighet, under testing av en høyteknologisk sonar.

Politiet klare i tale

Politiet har derimot avvist alle spekulasjonene, og står fast på at det var to ulykker.

- Dette er vest-Oklahoma, ikke Los Angeles, New York eller London. Etter å ha jobbet med bilulykker i 41 år, har jeg sett ulykkesbelastede områder. Den veien de har kjørt, fører jo rett i innsjøen, sier sheriff Bruce Peoples til The Daily Telegraph.

Sheriff Bruce Peoples. Foto: AP

Nysgjerrigheten ble også vekket som følge av at bilene må ha kjørt av hovedveien og gjennom en parkeringsplass for å komme til rampen. I dag er det satt opp skilt for å advare sjåfører om at veien slutter rett ved innsjøen, skriver avisen.

En politimann som har jobbet med saken de siste dagene uttaler til avisen:

- Bare med et års mellomrom og rett ved siden av hverandre i innsjøen. Hva tror du, spør han retorisk.

Ifølge The Daily Telegraph skal politiet ha brukt undervannslokaliseringsapparater og søkt gjennom en annen innsjø i Oklahoma i 2009. Undersøkelsene ble gjort etter at politiet mottok et tips om at Jimmy, Thomas og Leah kunne bli funnet der. Men etter at politiet ikke fant noe, ble saken igjen henlagt.

- Det får meg til å lure: Ble de dyttet? Var det andre involverte? Det er åpent for spørsmål, og politiet bør ikke bare konkludere med at det var en ulykke, sier Jordan Williams, en av Jimmys nieser.

Clara Jo Irick (83), datter av Nora Marie Duncan, forteller om hvor vanskelig det har vært å leve med uvissheten siden moren forsvant da hun selv var 38 år.

- Jeg holdt på å gå fra vettet. I seks måneder klarte jeg ikke å snakke om det uten å gråte, men jeg sa alltid at jeg ville finne ut hva som hadde skjedd med henne før jeg døde, sier hun og fortsetter:

- Det virker rart at begge bilene var i den samme innsjøen.

Bilene ble dratt opp etter 43 år. Foto: AP

- Alt stoppet

For Gary Williams er noen svar bedre enn ingen. Han er svært takknemlig for endelig å ha mulighet til å begrave broren sin, etter å ha levd i uvisshet i flere tiår.

Hans far, Winston Williams, lette etter sin eldste sønn i nesten 20 år, mens hans mor, Betty, bakte bursdagskake til Jimmy hvert år - i tilfelle han plutselig skulle komme inn døra.

Moren til Thomas, Pearl Guzman, døde med håpet om at sønnen hennes en gang skulle komme hjem igjen. Hun får aldri vite hva som egentlig skjedde fordi hun døde i 2010.

- Alt stoppet opp dagen Thomas forsvant. Mor ville ikke flytte fra byen, fordi hun trodde Thomas ville lete etter oss, om han en dag kom tilbake, sier Lucia VanZandt, som var 18 år da broren forsvant, til nyhetsbyrået AP.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder