MILITÆRØVELSE: Et russisk marinefartøy under øvelsen Zapad 2013 (Vest 2013) der det ifølge svenske militære kilder deltok over tre ganger så mange soldater som det Russland på forhånd hadde informert om til NATO. Foto: REUTERS/RIA NOVOSTI/KREML/SCANPIX

- Russisk øvelse nær Sverige overraskende stor

I alt 70.000 soldater deltok i en russisk militærøvelse i Sveriges nærområder i forrige uke. Det var mer enn tre ganger så mange som Russland hadde gjort kjent på forhånd.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I de baltiske statene vekker øvelsene uro, og de ses på som øvelser i angrep mot Baltikum og Polen, skriver Svenska Dagbladet torsdag.

Ifølge avisen var svenske marinefartøyer og jagerfly av typen JAS Gripen travelt opptatt med å følge øvelsen i Østersjøen mens den pågikk. Det var Russland og Hviterussland som gjennomførte øvelsen Zapad 2013 (Vest 2013) i fellesskap.

Svenska Dagbladet skriver at Russland på forhånd hadde kunngjort overfor NATO at 22.500 soldater skulle delta i øvelsen. Men det virkelige tallet ble over det tredobbelte, ifølge avisen.

- Svært overraskende

- Størrelsen på øvelsesvirksomheten er svært overraskende og avviker kraftig fra den russiske forhåndsinformasjonen. Russland har gjort merkelige ting. For å skjule omfanget på Zapad ble det samtidig gjennomført en rekke andre øvelser som faktisk var samordnet med Zapad, sier en kilde med kjennskap til militærøvelsen til avisen.

LES OGSÅ: - Vldadimir Putin snakker svensk

De første beregningene viser at cirka 50.000 militære ble satt inn. I tillegg mobiliserte Russland rundt 20.000 paramilitære, russiske innenriksstyrker slik at det totale antallet nådde minst 70.000, ifølge Svenska Dagbladets kilder.

- De ville skremme

Offisielt handlet øvelsen Zapad 2013 om å møte etnisk og religiøs uro samt terrorisme. Slike øvelsesmomenter var lagt inn, men hovedvekten lå på offensive, militære operasjoner, skriver avisen.

- For å bekjempe terrorister trenger man ikke sette inn strategiske bombefly, ubåtjaktenheter, skyte raketter mot mål til sjøs, skyte langtrekkende raketter og ha landgangsøvelser med tung støtte, sier en baltisk diplomat til den svenske avisen.

- I virkeligheten øvde russerne på å angripe de baltiske statene og Polen. De vil skremme, og det er naturligvis urovekkende, tilføyer han.

I tillegg til i Østersjøen øvde russiske og hviterussiske styrker i forskjellige områder øst for Polen, Litauen, Estland, Latvia og Finland. Øvelser ble også gjennomført øst for grensen til Norge og i Barentshavet, ifølge avisen.

Grunn til uro

I september fulgte et russisk etterretningsfartøy nøye med på en EU- og NATO-øvelse i Østersjøen, I påsken simulerte russiske bombefly angrep på Sverige.

Den svenske Russland-eksperten Kristian Gerner sier til Aftonbladet at han mener det er grunn til uro over øvelsen.

- Ja, fordi det går i feil retning. Dette er virkelig at Russland gjenopptar Sovjetunionens mest aggressive framtoning. Man viser at man er en stormakt å regne med i Østersjøområdet, og man vil vise det slik at alle forstår, sier Gerner, professor ved Universitetet i Lund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder