TIL GOLF-REGIONEN: Hangarskipet USS George H.W. Bush seiler fra nord i Arabiahavet og vil få følge med missilkrysserne USS Philippine Sea og USS Truxtun. Fartøyene er framme i persiabukta lørdag. Foto:Us Navy,Reuters

USA sender hangarskip til golfen

USAs forsvarsdepartementet har besluttet å sende et hangarskip til Golf-regionen i tilfelle det er nødvendig med en militær innsats i området.

 • Anja Elen Eikenes
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over seks år gammel

Forsvarsminister Chuck Hage har beordret et hangarskip inn til Golfen i tilfelle landet beslutter å sette inn en militær innsats etter at opprørere har tatt kontroll over en rekke byer i Irak.

– Beslutningen vil gi øverstkommanderende ekstra fleksibilitet for å sikre amerikanske liv, borgere og deres interesser i Irak, har forsvarsminister Chuck Hagel besluttet, heter det i en uttalelse fra forsvarsdepartementet.

Hangarskipet USS George H.W. Bush vil seile fra nord i Arabiahavet og vil få følge med missilkrysserne USS Philippine Sea og USS Truxtun. Det er ventet at fartøyene er fremme i Persiabukta i løpet av lørdagen, skriver NTB.

Iran vil bistå med hjelp

Denne bestemmelsen kommer etter en uttalelse fra Irans president Hassan Rouhani. Han sa lørdag at landet vurderer å hjelpe USA i deres innsats i å få slutt på de voldelige militante islamistene som truer Irak, skriver Time.

Rouhani sa videre under en pressekonferanse at han ville studere all forespørsler fra Irak.

- Vi vil hjelpe dem å kjempe mot militantene i Irak hvis vi blir bedt om det. Iran har intet annet valg enn å konfrontere terrorisme.

- Når USA aksjonerer mot militantene, da kan man tenke på et samarbeid. Til i dag har ingen spesifikk hjelp blitt forespurt, men vi er klare til å hjelpe innen internasjonale lover.

USA vil kjempe mot ISIL

I går snakket Obama ut om situasjonen i Irak under en pressekonferanse. President Barack Obama sa at USA vil hjelpe Irak med å kjempe mot de militante islamistene i ISIL.

- Irak trenger hjelp, fortsetter presidenten, men avviser at USA vil sende tilbake amerikanske bakkestyrker. Hjelpen vil derimot kunne bestå i trening, utstyr og etterretning.

- Vi har sett ISIL gjøre store fremskritt, og de irakiske sikkerhetsstyrkene har ikke kunnet ivareta sikkerheten. Kaos i Irak kan også utgjøre en trussel mot USA og amerikanske interesser, sier Barack Obama.

ISIL på fremmarsj

Denne uken har Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) stormet Irak. Tirsdag tok de kontroll over Mosul i nord. Siden har offensiven gått i rett linje mot Bagdad. Fredag kjempet de mot irakiske styrker i to byer like nord for hovedstaden. ISIL har så langt møtt lite motstand fra det irakiske militæret på sin ferd nedover landet.

FNs menneskerettskontor er bekymret over meldinger om summariske henrettelser og likvidasjoner i Irak. De frykter at mange hundre mennesker er drept denne uken. Blant annet skal 17 sivilt ansatte i Mosul-politiet være drept. Fire kvinner har tatt sitt eget liv etter å ha blitt voldtatt.

500.000 har flyktet fra Mosul, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Flyktninghjelpen sier 300.000 har flyktet til Kurdistan. Mens hundretusenvis flykter, jubler andre over at ekstremistene har tatt kontrollen over Mosul. Flere mener at regjeringen i Bagdad og statsminister Nuri al-Maliki har dyttet motstanderne - særlig sunnimuslimer - ut av politikken.

Oppfordres til kamp

Fredag gikk hundrevis av menn på busser i de sjiamuslimske byene Karbala og Najaf for å bli brakt nordover for å forsvare landet.

Samme dag kom ayatolla Ali al-Sistani med denne oppfordringen under fredagsbønnen i Karbala, ifølge NTB:

- Borgere som er i stand til å bære våpen og kjempe mot terroristene, som kan forsvare sitt land, sitt folk og sine hellige steder, bør melde seg frivillig og slutte seg til sikkerhetsstyrkene for å oppnå dette hellige målet.

VG/NTB

Les også

 1. Obama: - Kaos i Irak kan true USAs interesser

  President Barack Obama sier USA vil hjelpe Irak med å kjempe mot de militante islamistene i ISIL.
 2. Obama vurderer alle muligheter i Irak

  – Jeg utelukker ingenting når det gjelder å hjelpe Irak i kampen mot opprørerne, sier USAs president Barack Obama.
 3. Irakiske styrker fant tolv drepte politimenn

  Irakiske styrker fant tolv drepte politimenn, alle sterkt forbrente, da de tok tilbake kontrollen over en by fra…
 4. Flere hundre kan være drept i Irak: - 18 politihjelpere henrettet

  Mens grusomhetene begynner å komme frem fra ISILs fremferd i Irak, skal 300.000 irakere nå ha kommet seg inn i Kurdistan.

Mer om

 1. USA
 2. Irak

Flere artikler

 1. Obama: - Kaos i Irak kan true USAs interesser

 2. Amerikanske medier: Nå vil USA diskutere Irak med Iran

 3. Irak-opprørerne ble «verdens rikeste» terrorister over natten

 4. Maliki: Irakiske militære har forsømt sine plikter

 5. USA: Ikke snakk om militært samarbeid med Iran om Irak

Fra andre aviser

 1. USA sender hangarskip til golfen

  Aftenposten
 2. Iraks ayatolla ber sjiaer kjempe mot ISIL

  Bergens Tidende
 3. USA øker innsatsen i Nord-Irak

  Bergens Tidende
 4. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten
 5. Irak ber USA angripe ekstremister fra luften

  Aftenposten
 6. Seks menn avgjør Iraks skjebne

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no