Norsk ekspert: - Nord-Korea spiller fienderollen godt

Tror FNs fordømming av rakettoppskytingen får få konsekvenser

(VG Nett) Den nordkoreanske rakettoppskytingen blir tatt med knusende ro i nabolandet i sør. Nord-Korea er en brikke i et storpolitisk spill, mener norske eksperter.

  • Audun Beyer-Olsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Oppskytingen onsdag, av det landet selv hevder er en værsatellitt, var en suksess, hevder diktatorregimet.

Ifølge den sørkoreanske TV-kanalen YTN ble raketten skutt opp fra Sohae-basen på vestkysten av den koreanske halvøya litt før klokken 10 lokal tid.

I uttalelser har nabolandene Sør-Korea, Kina og Russland fordømt oppskytingen. Den er også et klart brudd på FNs resolusjoner mot landet, ifølge presidenten i FNs sikkerhetsråd.

BAKGRUNN: Nord-Korea planlegger rakettoppskyting

- Ingen konsekvenser

FØLGER LANDET: Direktør Geir Helgesen ved Nordisk institutt for asiastudier tror ikke oppskytingen får konsekvenser for Nord-Korea. Foto: Nordic Institute of Asian Studies

Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for asiastudier i København, har fulgt de to nabolandene Sør-Korea og Nord-Korea i 30 år.

- De hadde en mislykket oppskyting for et vel halvt år siden. Da hadde de invitert verdenspressen og det var mislykket. Nå må de prøve å gjøre det godt igjen og det ser ut som de har lyktes, sier Helgesen til VG Nett.

Han tror derimot ikke at fordømmelsene fra verdenssamfunnet vil få noen konsekvenser for det isolerte og fattige asiatiske landet.

- Nord-Korea gjør det de pleier å gjøre. Det handler om å markere seg for omverden, men er fullstendig likegyldige til at de fordømmes av verdenssamfunnet. Verdenssamfunnet har ikke investert noe i landet, og en straff har ingen som helst konsekvens, sier direktøren.

Ren symbolpolitikk

I henhold til FN-sanksjoner som ble innført etter tester av atomvåpen i 2006 og 2009, har Nord-Korea ikke lov å utføre rakettester. Disse sanksjonene har blitt brutt mange ganger før, uten konsekvenser, sier direktøren.

- Det kommer en fordømmelse, så en lang periode med stillhet, så ønsker om samtaler, sier han.

Saken fortsetter under bildet

OMSTRIDT RAKETT: En nordkoreansk soldat står vakt foran langdistanseraketten som landet forsøkte å skyte opp i april. Onsdag 12. desember foretok landet en vellykket oppskyting fra den samme basen. Foto: David Guttenfelder/AP/NTB scanpix

Bildet som tegnes av landet som en del av ondskapens akse er fullstendig utdatert og er ren symbolpolitikk, hevder han

- Nord-Korea er ingen trussel mot andre enn sin nabo i sør og vil ikke kunne benytte raketter mot for eksempel Japan, sier Helgesen.

- Det er absolutt usannsynlig. Nord-Korea er et lite, fattig og tilbakestående land. Det vet de utmerket godt selv. De ville bli utslettet med en gang.

Derimot tror han at landet utfyller en viktig rolle for USA i det syd kinesiske havet.

- USA er i ferd med å bygge opp sine ressurser i området og Obama har sagt at det er en prioritert. Pentagon har en frykt for Kinas militære oppbygging, men det kan de ikke si. De pakker frykten for Nord-Korea inn i opprustningen inn. Nord-Korea spiller rollen som fiende så godt at de burde få statsstøtte fra USA, sier Helgesen.

- Forhandlingskort

TAR NYHETEN MED RO: Professor i Øst-asia-studier, Vladimir Tikhonov, befinner seg i Sør-Korea og følger nyheten om rakettoppskytingen. Foto: Universitet i Oslo

Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, er enig med Helgesen i analysen.

- Landet styres av en ung mann. Han vil vise at han er en kapabel leder, til tross for at han er ung. De ønsker å vise at de er kompetente nok og at de klarer å lage teknologien som også kan brukes som våpen. Mest sannsynlig ønsker de å bruke det som et kort i forhandlinger, sier Tikhonov.

Professoren tror derimot ikke at landet vil bruke teknologien aggressivt.

- Nord-Korea er fortsatt et slags føydalsamfunn. De er svært umoderne, men samtidig er de ikke gale. De forstår at de er den svakeste staten i regionen. USA og Japan kan tilintetgjøre Nord-Korea i løpet av et par dager. Det vet de godt. Det er veldig usannsynlig at det brukes til våpen, sier han.

Rolig i sør

Nyheten om rakettoppskytingen ble mottatt med lite engstelse av innbyggerne i Sør-Korea, sier Tikhonov, som for tiden befinner seg i landet.

- Sørkoreanerne er fortsatt veldig rolige. Børsen reagerte ikke det hele tatt på rakettoppskytingen. De er opptatt med presidentvalget og føler seg ikke truet, sier han.

Det samme melder Helgesen som har kontakt med kolleger i Seoul.

- Jeg har mange kolleger i Sør-Korea. Det er ingen av dem som er redd for Nord-Korea, men er det noe de kan frykte så er det konvensjonelle våpen. Det er estimert at det står mellom 11.000 og 16.000 kanoner i fjellområdene på grensen. De kan alle sammen rekke Seoul, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder