Seks av ti tror Oswald var del av en sammensvergelse

Her er de mest populære konspirasjonsteoriene

VAR HAN ALENE?: Den antatte drapsmannen Lee Harvey Oswald blir vist frem under en pressekonferanse på politihuset 22. november 1963. Han nektet imidlertid å ha noe med attentatet å gjøre. Fortsatt går spekulasjonene om Oswalds rolle i attentatet. Foto: AFP

Hvem drepte JFK?

Det har gått 50 år siden Lee Harvey Oswald (24) ble utpekt som John F. Kennedys drapsmann. Fortsatt tror amerikanere flest at en eller flere skyldige går fri.

Artikkelen er over seks år gammel

Drapet på den populære presidenten har blitt kalt «alle konspirasjonsteoriers mor». Ingen annen hendelse i moderne tid har skapt grobunn for like mange spekulasjoner og teorier om hvem egentlig sto bak:

Var det mafiaen, Cuba eller Sovjetunionen som trakk i trådene den skjebnesvangre novemberdagen i 1963?

I fem tiår har teoriene florert, til tross for at for at politiet pågrep en antatt gjerningsmann under to timer etter at skuddene falt.

Kritisk til undersøkelseskommisjon

Men Lee Harvey Oswald (24) tilsto aldri - tvert imot nektet han for å ha noe med drapet å gjøre. Da han ble skutt og drept av Jack Ruby bare to dager etter pågripelsen, forsvant også muligheten til å få et endelig svar.

Følg Kennedy-attentatet minutt for minutt i VG Direkte fredag 22. november!

For å komme konspirasjonsteoretikerne i forkjøpet satte myndighetene ned en egen granskingskommisjon få dager etter attentatet. I september 1964 slo Warren-kommisjonen fast at Oswald drepte Kennedy, og at han var alene om det.

Men rapporten satte ikke punktum for spekulasjonene.

- Det var såpass mange hull i Warren-rapporten, og etterforskningen var så mangelfull, at dette hjalp godt til med å fyre opp et spekter av teorier, og bare fantasien har satt grensene i årene som fulgte, sier førstelektor ved Universitetet i Bergen, Øyvind Vågnes, som har skrevet en doktorgrad om filmopptakene og er aktuell med boken «Kennedybildet».

Seks av ti tror på sammensvergelse

I 1978 kom en ny rapport som slo beina under Warren-kommisjonen: En kongressledet komité slo fast at Oswald skjøt, men at han trolig var en del av en større sammensvergelse. Hvem som var involvert, kunne de imidlertid ikke svare på.

Selv om andelen er synkende, tror fortsatt majoriteten av amerikanere at drapet ikke er oppklart:

Seks av ti amerikanere tror flere personer sto bak attentatet, ifølge en undersøkelse gjort av AP-GfK i midten av april. 24 prosent tror Oswald var alene om drapet, mens 16 prosent er usikre.

- Det er vanskelig å gjøre seg opp en mening om hvem som sto bak, sier Ole Moen, professor emeritus i Nord-Amerikastudier.

- Hull i dokumentasjonen

Han peker på at det finnes dokumenter og medisinske rapporter som fortsatt ikke er offentliggjort. I tillegg har noe av materialet forsvunnet.

- Det er visse hull i dokumentasjonen som gjør at det er lettere for konspirasjonsteoretikere å spinne på dette, sier Moen.

Vågnes mener det er forståelig at mange har vært skeptisk til de offisielle konklusjonene.

- Jeg har ombestemt meg så mange ganger. Til slutt bestemte jeg meg for at jeg skulle slutte å tenke på det, sier Vågnes.

Forfatter Vincent Bugliosi sier til CNN at konspirasjonteoretikere har beskyldt totalt 42 grupper, 82 snikmordere og 214 personer for å være involvert i en sammensvergelse.

Her er de mest populære konspirasjonsteoriene:

** Sovjetunionen

Nikita Krutsjov skal ha blitt rasende etter nederlaget etter Cuba-krisen i 1962, der han ble tvunget til å fjerne kjernefysiske raketter fra øya. Han skal ha planlagt en grusom hevn som ble satt ut i livet av Oswald - som ifølge konspirasjonsteoretikere var blitt rekruttert av KGB da han bodde i Sovjetunionen 1959-62.

SKYLDIG?: Sovjetunionens leder Nikita Krutsjov, her under et besøk i Oslo i 1964. Foto: NTB SCANPIX


** CIA

Ifølge konspirasjonsteoretikere ble Kennedy drept av CIA fordi han søkte forsoning med Sovjetunionen. Frykten skal ha bestått i at CIA ville bli overflødig dersom USAs hovedfiende ble ufarliggjort.

Sentralt i argumentasjonen er påstander om at Kennedy var i konflikt med den mektige etterretningsorganisasjonen. Han skal ha klandret CIA for den mislykkede invasjonen i Grisebukten og uttalt at han «ønsket å knuse CIA i tusen bitter og spre bitene for vinden».

Tilknytningen til CIA var også tema i den eneste tiltalen som har blitt reist etter attentatet mot Kennedy. Statsadvokaten i New Orleans, Jim Garrison, var overbevist om at forretningsmannen Clay Shaw var involvert i en sammensvergelse med blant andre CIA. Clay ble imidlertid frifunnet umiddelbart etter rettssaken i 1969.

** «Det militær-industrielle kompleks»

Enkelte konspirasjonsteoretikere hevder at Kennedy ble drept fordi han angivelig planla å trekke USA ut fra Vietnam. De som hadde øynet muligheten til å tjene millioner av dollar på opptrappingen av konflikten - Pentagon og våpenindustrien - skal ha ønsket å fjerne Kennedy til fordel for visepresidenten.

** Fidel Castro

Teorien om at Cuba sto bak drapet på Kennedy oppsto kort tid etter attentatet. Det hevdes at Lee Harvey Oswald handlet på ordre fra Cubas hemmelige tjenester, og at drapet var Castros hevn for CIAs forsøk på å styrte ham. Konspirasjonsteoretikere hevder at Oswald tilbød regimet hjelp da han besøkte Cubas ambassade i Mexico City i september 1963.

SKYLDIG? Cubas tidligere president Fidel Castro, her avbildet i Havana i 2010. Foto: AFP


Under etterforskningen av attentatet kom det frem at Oswald hadde uttrykt stor beundring for Fidel Castro. Han hadde også vist interesse for å bli en del av det kubanske militæret.

** Mafiaen

Jack Rubys forbindelser til organisert kriminalitet startet spekulasjonene om at mafiaen var direkte involvert i mordet på Kennedy. Ifølge teorien ønsket mafiaen å få eliminert presidenten på grunn broren - justisminister Robert Kennedys - korstog mot organisert kriminalitet. I frykt for at Oswald skulle røpe hvem som sto bak, skal de ha sendt Ruby for å drepe ham.

I boken «Act of Treason» skriver Mark North at en «overveldende mengde bevis» peker mot mafiasjefen i New Orleans, Carlos Marcello. Han ble gransket av myndighetene og sto i fare for å bli deportert på grunn av hans lyssky virksomhet.

Marcello skal ha sett seg tjent med å fjerne Kennedy til fordel for Lyndon B. Johnson fordi det var «allment kjent» at Johnson ikke hadde noen interesse av å forfølge mafiaen.

** Eksilkubanere

Da Fidel Castro kom til makten i 1959, flyktet tusenvis av kubanere til USA. Mange håpet av at USA ville styrte Castro-regimet slik at de kunne returnere til hjemlandet. For mange ble håpet knust etter den mislykkede Grisebukt-invasjonen i 1961 - en operasjon Kennedy sto ansvarlig for.

Bitterheten skal ha ført til at militante eksilkubanere bestemte seg for å drepe den sittende presidenten.

** Lyndon B. Johnson

Et intenst hat mot Kennedy-familien kombinert med en frykt for å bli skvist ut ved neste valg, skal ifølge konspirasjonsteoretikere har ført til at visepresident Lyndon B. Johnson tok initiativ til å ta livet av John F. Kennedy.

BITRE FIENDER?: Ifølge konspirasjonsteoretikere hatet daværende visepresident Lyndon B. Johnson (t.h) sin sjef John F. Kennedy. Her er de avbildet i Los Angeles i 1960. Foto: AP


Forfatter Joachim Joesten hevdet i 1968 at Johnson samarbeidet med Dallas-oligarkene, CIA, FBI og Secret Service om drapet.
Anklagene kom også fra en kvinne som hevdet hun var Johnsons elskerinne. I sin biografi skrev Madeleine Brown at visepresidenten kom med følgende utbrudd kvelden før attentatet:

- De fordømte Kennedyene vil aldri stille meg i forlegenhet igjen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder