Les de dramatiske historiene: Hemmelige forhandlinger, tortur og tvangskonvertering

Frykter IS holder 40 vestlige fanger

I FANGENSKAP: Dette er de få IS-gislene som er kjent: Steven Sotloff (31), Paolo Dall’Oglio (59) og Austin Tice (33). Foto:Privat,

De er ekstremistenes gisler

Flere titalls utlendinger er forsvunnet i Nord-Irak og Syria – og
holdes trolig som gisler hos ekstremistene. Dette kan være IS’ neste ofre.

 • Rune Thomas Ege
 • Amund Bakke Foss
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

Under et teppe av hemmelighold kan så mange som 40 europeere og amerikanere nå sitte i fangenskap av ekstremister i Syria og Irak. Andre kilder mener de kan være opp mot 50.

– Det sitter mange gisler i fangenskap i Irak og Syria verden ikke har hørt om, sier Lama Fakih i Human Rights Watch (HRW) til VG.

Tirsdag kveld ble verden brutalt minnet på deres situasjon:

I en grusom, fire minutter lang video lagt ut på internett sitter den amerikanske journalisten James Foley (40) på knærne i et en oransje fangedress. Bak ham står en mann iført svart finlandshette.

Dette er mannen en hel verden nå jakter – mannen som mot slutten av videoen med en liten kniv skjærer hodet av den forsvarsløse journalisten.

Les flere av gislenes historier nederst i artikkelen!

To år etter at han ble stoppet av fire væpnede menn nord i Syria i 2012, ble Foley terrorgruppen Den islamske statens (IS) første amerikanske offer.

Han blir trolig ikke den siste.

Ifølge libanesiske Daily Star har IS en svært bevisst strategi rundt gisseltagning, og opererer med en rangordning for gislene de ønsker seg:

**Øverst på listen kommer utlendinger, og først og fremst journalister.

**Så følger krigere fra rivaliserende grupper og regjeringssoldater som kan byttes mot andre fanger.

**Nederst på listen finnes aktivister og andre lokale.

– Utlendinger er svært verdifulle for IS, sier en aktivist som er tilknyttet Aleppo Media Center.

Ifølge BBC skal IS ha rettet et krav om løsepenger for nå drepte Foley på svimlende 800 millioner kroner.

Kravet ble ifølge CNN rettet mot hans daværende arbeidsgiver Global Post, som ikke skal ha tatt kravet seriøst på grunn av den høye summen.

Overlever oftere

Den skyhøye verdien de har gjør at utenlandske gisler oftere overlever fangenskap enn lokale gisler. Hvis ikke propagandaverdien av et drap overstiger verdien i kroner og øre.

Ifølge Spiegel holdes mellom 30 og 40 amerikanere og europeere som gisler av islamister i Syria og Irak. Flere av dem voktes av jihadister som snakker deres eget morsmål.

– Det høres ikke ut som et usannsynlig tall. Vi vet at ulike grupperinger har gått systematisk til verks for å kidnappe både journalister og hjelpearbeidere. Den siste tiden har IS vist hvordan systematisk angriper sivile, også utlendinger, sier Lama Faikh til VG.

Hun er sjefsforsker for HRW i Syria og Libanon.

Selges videre

FRYKTET: Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for terrorgruppen Den islamske staten (IS). Foto:,Ap

Etter hvert som IS har fått nye allierte, har gruppene som sluttet seg til terrororganisasjonen noen ganger tatt med seg gisler inn i alliansen.

– Det finnes ulike grunner til at det blir tatt gisler. Noen grupper gjør det av rene vinningshensyn, og håper å tjene penger på løsepenger eller på å selge gislene videre. Andre gjør det av politiske årsaker, og for å bytte til seg fanger med myndighetene eller andre grupper, sier Faikh.

– Foley ble bortført i 2012, før IS som vi kjenner det i dag i det hele tatt eksisterte. Han ble solgt videre fra en annen gruppe, sier hun.

VG+:SLIK BLE HAN VERDENS FARLIGSTE – LES HISTORIEN OM ABU BAKR AL-BAGHDADI

Kidnappingsboom

Kidnappingene har blitt langt flere rundt 2012. Det har ført til at mange ulike internasjonale organisasjoner, både nyhetsmedier og andre organisasjoner, vegrer seg mot å sende medarbeidere til området.

– Dermed blir ikke grusomhetene som skjer dokumentert slik de burde, sier Faikh.

Human Rights Watch har snakket med flere kilder – både tidligere gisler og andre som kjenner det som skjer. De forteller at flere av gislene blir mishandlet og slått, og forholdene de holdes under er svært harde.

Selv om det neppe når frem, har Faikh har et krav til ekstremistene.

– Vi krever at alle sivile som holdes som gisler må løslates betingelsesløst. Å kidnappe sivile er en krigsforbrytelse uansett hvordan en ser på det.

Flere løslatt

Tidligere i år løslot sunniekstremistene i Den islamske staten (IS) to spanske journalister, deretter fire franske. Ifølge tyske Der Spiegel skal de to landene ha betalt flere millioner euro i løsepenger.

I kulissene foregår det strengt hemmelige forhandlinger for å få løslatt resten av gislene som holdes av de muslimske ekstremistene.

Det er grunnen til at journalistene skal ha fått beskjed om å holde tyst om omstendighetene rundt sitt fangenskap: For ikke å sette forhandlingene om de mange andre gislene i ytterligere fare.

Ifølge franske medierapporter er det imidlertid blitt kjent at flere utlendinger skal bli holdt fanget i et eget fengsel i den syriske byen Raqqa, byen som i praksis fungerer som hovedkvarter for de fryktede jihadistene i IS.

Dit kom aldri svenske Niclas Hammarström og hans kollega Magnus Falkehed. Tidligere i år ble de to journalistene løslatt etter seks ukers fangenskap.

Det samme ble den danske frilansfotografen Daniel Rye Ottosen – etter 13 måneder som gissel.

Som en hel verden ble vitne til i går, var Foley ikke like heldig.

Etter 636 dager i fangenskap ble han drept foran et kamera i ørkenen i Syria. I propaganda-klippet henvender ekstremistene seg direkte til Barack Obama og USA: «Dette er hva som skjer når dere bomber den Islamske stat».

Det har sendt sjokkbølger gjennom familiene til resten av IS-gislene.

Og bønnen Foleys mor retter til islamistene viser at han langt fra er alene:

– Spar livene til de andre ofrene. De er uskyldige, som «Jim», sa hun.

LES HISTORIENE – DETTE ER IS-GISLENE

Paolo Dall’Oglio (59)

GISSEL: Paolo Dall'Oglio. Foto:Kenzo Tribouillard,Afp

Hva: Prest

Fra: Italia

Kidnappet: Syria

I fangenskap siden: 29. juli 2013

I nesten tre tiår var Fader Paolo en kjent men kontroversiell skikkelse Syria.

Helt siden han kom til Syria på 1980-tallet har den italienske presten jobbet med å bygge broer mellom de mange ulike religiøse retningene i Syria. Det har satt fredsaktivisten i livsfare:

I 2012 ble han utvist fra Syria. Samtalene med opposisjonen skal ha gjort ledende skikkelser i Assad-regimet rasende. Likevel

I juli 2013 dro Fader Paolo inn i opprørskontrollerte områder øst i Syria, angivelig for å fortsette samtalene med ulike grupper. Bare dager senere – 29. juli – ble han kidnappet på åpen gate i IS-hovedstaden Raqqa.

Like etter kom de første meldingene om at han hadde blitt henrettet.

Men nye opplysninger tyder på at det kan ha vært en avledningsmanøver: Ifølge flere kilder holdes presten i fangenskap nær den tyrkiske grensen. Det skal pågå hemmelige forhandlinger om å få ham løslatt, og så sent som i sommer skal han ha fått besøk av en italiensk delegasjon i fangenskap. Strengt bevoktet av bevæpnede gisseltagere, skal de ha gjennomført et to timer langt møte med presten.

Austin Tice (33)

GISSEL: Austin Tice. Foto:Privat,

Hva: Frilansjournalist

Fra: USA

Kidnappet: Syria

I fangenskap siden: 13. august 2012

Den amerikanske frilansjournalisten var på vei ut av Syria etter sitt første oppdrag. Da ble han stanset av opprørere.

Nå er det snart to år siden forrige livstegn: En video der en tydelig preget Tice blir slept av gårde av en rekke maskerte ekstremister, som tilsynelatende tvinger ham til å konvertere til islam.

– Vi fortsetter å jobbe og be for Austin, men vi sitter med mange spørsmål om hvordan han har det. Hva spiser han? Ser han himmelen? Er han alene? Hva slags utfordringer møter ham fra dag til dag? Vet han at vi leter etter ham? Hvordan holder han rede på tiden? Vet han at det har gått to år? sier foreldrene Marc og Debra Tice til CBS.

I motsetning til de fleste andre kidnappingsrammede, har familien valgt en åpen linje. De har opprettet en egen nettside der de legger ut oppdateringer både på engelsk og arabisk og gir jevnlig intervjuer.

– Vi kommer ikke til å gi opp før sønnen vår er trygt hjemme, sier foreldrene.

Tice er eldst i en søskenflokk på syv fra Houston i Texas.

Han er tidligere soldat i US Marines, og var i gang med en sivil utdannelse da han bestemte seg for å dra til Syria som frilansjournalist. I løpet av noen hektiske sommermåneder i 2012 viste han seg å være et såpass stort journalistisk talent at han ble fast frilanser for blant annet Washington Post.

Senest for noen dager siden tryglet foreldrene islamistene om å løslate sønnen.

– Til dere som holder Austin. Vi ber om at dere behandler sønnen vår bra, og gir ham trygt tilbake til oss snart. Austin er en god mann, og innsatsen hans for å fortelle verden hva som skjer i Syria – fra alle sider – er prisverdig, sier de.

Steven Sotloff (31)

GISSEL: Steven Sotloff. Foto:Reuters,

Hva: Frilansjournalist

Fra: USA

Kidnappet: Aleppo, Syria

I fangenskap siden: 4. august 2013

Nesten ingen visste at den anerkjente frilansjournalisten var kidnappet. Helt til videoen som viser drapet på James Foley rystet verden.

I slutten av videoen dukker nemlig enda en amerikaner opp. Også han i en oransje fangedrakt, sittende på kne i et ørkenlandskap. Mannen på videoen er Steven Sotloff, en 31 år gammel frilansjournalist fra Miami.

Beskjeden fra Foleys bøddel i drapsvideoen er krystallklar:

«Livet til denne amerikaneren, Obama, avhenger av din neste avgjørelse».

Nå foregår et kappløp mot tiden for å få frigitt amerikaneren, som har jobbet blant annet for nyhetsmagasinet Time, og skrevet reportasjer fra Egypt, Syria og Libya de siste årene.

Familien har fulgt rådene om å holde oppmerksomheten rundt saken på et minimum. Inntil sønnens fangenskap ble spredd verden rundt i den brutale drapsvideoen.

Nå har de startet en underskriftskampanje og trygler den amerikanske presidenten om å redde sønnens liv.

– Vi ber deg, president Barack Obama, om å handle umiddelbart og bruke mulige midler for å redde livet hans, skriver de i en uttalelse.

Les også

 1. Tidligere gissel drar kjensel på bøddelen som drepte Foley

  Mens USA fortsetter angrepene mot IS i Nord-Irak, har en fransk journalist som ble holdt fanget sammen med Foley sagt…
 2. Slik var USAs mislykkede redningsoperasjon

  President Barack Obama sendte i sommer spesialstyrker til Syria for å hente ut den amerikanske journalisten James Foley.
 3. Familie og venn: Slik var James Foley

  James Foley følte journalistikken som et kall. Etter å ha blitt fanget i Libya i 2011, var han aldri i tvil om at han…

Mer om

 1. Irak
 2. Syria
 3. Terrorisme
 4. Krigen mot terror

Flere artikler

 1. Familien til kidnappet journalist: - Våre hjerter er knust

 2. De ble tatt som gisler av IS - slik gikk det

 3. De ble tatt som gisler av IS

 4. Sotloffs familie i sorg etter henrettelsen

 5. Tidligere gissel om IS: - Gislene vet ikke at de skal dø

 6. Ny video skal vise IS-henrettelse av vestlig journalist

Fra andre aviser

 1. IS truer med at en brite kan bli deres neste drapsoffer

  Aftenposten
 2. FBI: - Vi vet hvem bøddelen er

  Bergens Tidende
 3. Truer med flere drap etter ny halshugging

  Aftenposten
 4. Slik gikk det med 26 andre IS-gisler

  Bergens Tidende
 5. Video viser ny likvidering av journalist i Irak

  Bergens Tidende
 6. – IS har halshogd Steven Sotloff

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder