BRØDRE: En mulig president og en tidligere president. Om Jeb Bush velger å stille til valg i 2016, kan han bli den tredje fra Bush-familien som har inntatt posisjonen som verdens mektigste politiker. Foto:Jonathan Ernst /Chuck Burton,Reuters/AP

George W. Bush: Tror lillebror Jeb har lyst til å bli president

I et intervju med Fox News letter den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush på sløret fra private samtaler med sin lillebror.

 • Erlend Ofte Arntsen

Artikkelen er over fem år gammel

John Ellis «Jeb» Bush (61) er tidligere guvernør i Florida, og den første republikaneren som har sittet åtte år som øverste politiske leder i delstaten.

Ryktene om at han vil stille som presidentkandidat har pågått siden han forlot guvernørkontoret i 2007, men han har flere ganger bestemt avvist at det er aktuelt.

I det siste har han vist til familien sin som en avgjørende faktor for hvorvidt han skal stille, og han har varslet en avgjørelse på nyåret.

I et intervju med Fox News torsdag snakket storebror George W. Bush (68) om hvordan han og Jeb snakker om et mulig presidentkandidatur.

– Vi hadde en samtale der jeg naturligvis oppfordret ham til å stille som presidentkandidat, og han selvfølgelig svarte at han ikke hadde bestemt seg ennå, sa Bush i intervjuet, og la til at han regnet med at Jeb ikke likte at storebroren forsøkte å presse han.

MULIG KANDIDAT: Bush-lillebror Jeb og hans kone Columba deltok på en seremoni ved George W. Bush Presidential Center i fjor vår. Foto:Jason Reed,Reuters

– Jeg tror han har lyst til å bli president, og jeg tror han ville blitt en bra president. Han skjønner hva det vil si. Hans far har vært president og hans bror har vært det før ham, men Jeb er en tenksom type, så han vurderer nå dette, fortalte Bush.

Om Jeb Bush velger å stille til valg mot det som etter alle solemerker blir demokratenes kandidat, Hillary Clinton, ville det blitt et valg med historisk klang.

Bush-dynastiet klatret til topps i det politiske landskapet i 1981 da Bush-brødrenes far, George H. W. Bush, ble Ronald Reagans visepresident, noe han var fram til han ble tatt i ed som president i 1989.

I 1992 presterte imidlertid Hillarys ektemann, Bill Clinton, bragden å kaste Bush senior ut av det Det hvite hus etter kun én periode. Det betyr at presidentvalget i 2016 kan åpne for en revansj for Bush-klanen.

I fjor hev også Jebs mor Barbara seg inn i debatten da hun på NBCs Today Show sa at hun mente sønnen var den best kvalifiserte, men at likevel at «vi har hatt nok Bush'er» i Det hvite hus.

Mer om

 1. USA
 2. George W. Bush

Flere artikler

 1. Lillebror Bush vil bli familiens tredje president

 2. Hillary Clinton stiller som presidentkandidat - vil være middelklassens forkjemper

 3. Familienavnet kan ødelegge for Jeb Bush

 4. Det kan bare storebror

 5. Jeb Bush: – Amerika fortjener bedre

 6. USAs 41. president George H.W. Bush er død

Fra andre aviser

 1. Jeb Bush nekter å kritisere brorens Irak-invasjon

  Aftenposten
 2. – Bush stemmer på Clinton

  Bergens Tidende
 3. Republikanere langer ut mot Clinton

  Bergens Tidende
 4. #Anbefalt: «Jeb Bush runs away from his family name»

  Aftenposten
 5. USAs avdøde tidligere president George H.W. Bush hylles verden rundt

  Fædrelandsvennen
 6. Karl Rove til Aftenposten: Vil ikke si om han stemmer på Trump

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder