- STOLER IKKE PÅ VESTEN: Viseutenriksminister Abbas Araqchi (t.v.) følger Vestens handlinger mens avtalen implementeres. Her er han i samtale med utenriksminister Mohammad Javad Zarif under et møte i Economic Cooperation Organisation (ECO) i Tehran i november i fjor. Foto: AFP

Iran: Atomavtalen trer i kraft 20. januar

Vil få tilgang til penger som har vært frosset

Iran vil implementere den historiske atomavtalen med verdensstormaktene 20. januar, opplyser landets myndigheter.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter langdryge forhandlinger kom den såkalte 5 pluss 1-gruppen fram til en atomavtale med Iran i slutten av 2013.
Den islamske republikken opplyser nå at avtalen trer i kraft 20. januar.

- Implementeringen av vår felles handlingsplan starter 20. januar, sier en talsmann for Utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Mehr.

USAs president Barack Obama sier i en uttalelse at det er gledelig at avtalen nå kan tre i kraft. Han sier at konsentrasjonen nå må rettes mot arbeidet med å få på plass en permanent avtale.

Iran og EU har tidligere blitt enige om de praktiske detaljene rundt gjennomføringen av atomavtalen mellom Iran og stormaktene, ifølge iransk TV.

- Blir ikke lett

- Jeg har ingen illusjoner om at det blir lett å oppnå, men for USAs sikkerhet og verdensfreden, må vi nå gi diplomatiet en mulighet til å lykkes, sier Obama.

- GLEDELIG: President Barack Obama sier det er gledelig at atomavtalen kan tre i kraft, men mener at det ikke blir lett å sette den ut i livet. Foto: AFP

Presidenten understreker igjen at han vil legge ned veto mot nye sanksjoner som innføres mot Iran i forhandlingsperioden. Iranske myndigheter gjør det klart at de vil overvåke Vestens handlinger nøye.

- Vi stoler ikke på dem, sier viseutenriksminister Abbas Araqchi.

Den iranske politikeren sier også til statlig TV at atomavtalen kommer til å bli implementert i løpet av en virkedag.

- Hvert steg på veien er designet slik at vi kan stoppe å leve opp til våre forpliktelser dersom vi ser at den andre parten ikke gjør det, sier Araqchi.

Seks måneder

Iran og EU ble fredag enig om hvordan avtalen skal gjennomføres, som inneholder flere klare punkter. EU har representert USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland i de tekniske samtalene med Iran, skriver Reuters.

Genève-avtalen var ment å stoppe Irans videre arbeid med atomprogrammet i seks måneder for å kjøpe tid til en endelig og fullverdig avtale.

I den midlertidige avtalen skal Iran begrense sin atomvirksomhet mot lettelser i de internasjonale sanksjonene som sterkt har rammet Irans økonomi. Israel har vært sterkt imot den midlertidige avtalen.

Iran hevder fortsatt at landets atomprogram har utelukkende fredelige formål. Vestlige land og Israel har sterk mistanke om at Iran har hatt som mål å skaffe seg atomvåpen.

Får tilgang til penger

Som en del av atomavtalen med stormaktene vil Iran gradvis få tilgang til penger som er frosset i utlandet fra 1. februar.

Ifølge avtalen, som ble signert i november i fjor, skal landet få tilbakebetalt nesten 26 milliarder kroner som har vært frosset i utlandet.

Utbetalingene vil bli gjort gradvis og er betinget at Iran lever opp til sine forpliktelser i avtalen.

Den første utbetalingen, som er på omtrent 3,4 milliarder kroner, blir gjort 1. februar, sier en høytstående amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

Det vil til sammen være åtte utbetalinger i en periode fra februar til juli.

Iran har forpliktet seg til å «nøytralisere» sine lagre av uran som er anriket til nær 20 prosent. Halvparten skal fortynnes til en anrikingsgrad på 5 prosent, resten skal oksideres.

Også AFP får bekreftet at første utbetaling vil skje i februar.

Iran vil implementere den historiske atomavtalen 20. januar, opplyste landets myndigheter søndag.

Den midlertidige Genève-avtalen er ment å stoppe Irans videre arbeid med atomprogrammet i seks måneder for å kjøpe tid til en endelig og fullverdig avtale. Iran forplikter seg til å begrense sin atomvirksomhet mot lettelser i de internasjonale sanksjonene som har rammet landets økonomi hardt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder