KREVER IDENTIFISERING: En ung mann surfer på nettet på en internettkafé i Teheran. Iranske myndigheter vil gjøre det umulig å surfe anonymt på internett. Foto:Vahid Salemi,Ap

Iran vil ha slutt på anonym nettsurfing

Iran vil ha slutt på anonym nettsurfing og er i ferd med å utvikle et system der alle som bruker internett vil bli identifisert.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det nye systemet gjør at brukerens identitet vil bli registrert av myndighetene straks vedkommende logger på, opplyser Irans telekommunikasjonsminister Mahmoud Vaezi til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

– Takket være vår innsats, vil framtidige internettbrukere bli identifisert, og ingen vil kunne surfe på nettet uten at vi kjenner identiteten til vedkommende, sier han.

Klart neste år

Hvordan iranske myndigheter skal løse dette teknisk, er ennå ikke kjent, men ifølge Vaezi vil systemet stå klart om et halvt år.

– Den første fasen av smart online-filtrering vil være klar i løpet av en måned, neste fase i løpet av tre måneder og tredje fase i løpet av seks måneder, sier han.

Iran opprettet i 2011 et eget internett-politi for å slå ned på det myndighetene omtaler som datakriminalitet, men som ifølge kritikerne bunner i et ønske om å drive politisk og religiøs sensur av internett.

Myndighetene blokkerer rett som det er sosiale medier som Facebook, YouTube og Twitter.

Ulovlig programvare

30 millioner iranere, av en befolkning på 75 millioner, bruker ifølge offisielle tall internett, og en fersk undersøkelse viste at 69 prosent av nettbrukerne bruker ulovlig programvare for å omgå myndighetenes restriksjoner for nettbruk.

I oktober blokkerte iranske myndigheter tilgangen til en Instagram-side som var populær blant den unge eliten i Teheran, men som provoserte landets religiøse ledere.

I september fikk myndighetene rettens medhold i at tjenester som Viber, Tango og WhatsApp kunne blokkeres, ettersom de ble benyttet til «å fornærme» myndighetspersoner.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder