Eks-prostituert om Strauss-Kahn (65): – Han lo og var ekkel

LILLE (VG) En av de prostituert som vitnet mot Dominique Strauss-Kahn minnes sexfesten med skrekk. – Han oppførte seg som et dyr.

 • Harald Berg Sævereid
 • Jenny-Linn Lohne
 • Emil Mogård
 • David Bach

Artikkelen er over fem år gammel

Da den forhenværende franske ministeren og IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn inntok vitneboksen i Lille tingrett tirsdag formiddag, så han sliten og anspent ut.

Han var imidlertid klar på at han ikke har drevet med alvorlig hallikvirksomhet, som han står tiltalt for. Han hevder derimot at sexfestene var svært sjeldne og sier at at han ikke drevet med «vill aktivitet».

– Jeg har hverken begått kriminalitet eller overtramp, sa han til retten.

Under forklaringen fremsto Strauss-Kahn upåvirket, med stor selvtillitt, og han satt i kjent positur med armene i kors.

– Fire sexfester i året

– Når du leser tiltalen får du inntrykk av at dette dreide seg om ville aktiviteter, sa Strauss-Khan da han forklarte seg.

– Men det var fire ganger i året, ikke noe mer enn det. Det var ikke en aktivitet som var ute av kontroll, slik det hevdes, sa han.

Strauss-Khan er tiltalt for hallikvirksomhet, etter å ha deltatt på sexfester i regi av en større prostitusjonsring med tilknytning til Hotel Carlton i Lille. Den tidligere IMF-sjefen og finansministeren nekter skyld.

– Jeg har ikke gjort noe kriminelt, sa han.

Grovt språk i retten

Dommeren kalte flere av vitnene tilbake til vitneboksen tirsdag, blant annet en av hovedanklagerne, prostituerte Jade. Hun beskriver en scene hvor åtte kvinner lå rundt en mann på en seng på Murano-hotellet, og benekter at det var snakk om såkalt «swinging».

– Det var ikke «swinging», det var ingen andre menn. Ingen spurte meg om navnet mitt, bare la hånda på hodet mitt for munnsex, sa Jade.

På spørsmål om hun noen gang snakket med Strauss-Kahn, ble språket noe grovt for retten i Frankrike.

– Ikke egentlig, siden jeg hadde ham i munnen.

– Turte ikke motsette meg

Like etter vitnet en av de prostituerte kvinnene, kjent under navnet Mounia:

– Jeg turte ikke motsette meg fordi jeg trengte pengene. Jeg ville dra derfra med pengene. Han oppførte seg som et dyr, sa hun gråtende i retten.

TILTALT: Strauss-Kahn (i midten) satt i baksetet da Femen-demonstrantene hoppet opp på bilen tirsdag morgen. De neste tre dagene skal han forklare seg i retten. Foto:Pascal Rossignol,Reuters

Hun har tidligere forklart at hun ble bragt til en sexfest på hotell Murano i Paris. Hun svarte ja til om hun samtykket til dette. Hun forklarte også at Strauss-Kahn smilte gjennom hele festen.

– Han lo og var ekkel. Jeg følte meg skitten og utnyttet, forklarte hun om 65-åringens oppførsel.

– Kan DSK ha kjent til at du var prostituert, spurte dommeren?

– Ja, svarte Mounia.

Hennes forklaring avviker fra hvordan flere av de andre kvinnene som var til stede har beskrevet det.

Gjennom hele vitnemålet hennes satt Strauss-Kahn uten å vise følelser.

Hevder DSK ikke visste

Forretningsmannen Fabrice Paszkowski vitnet også tirsdag. Også han er anklaget for alvorlig hallikvirksomhet, og skal være en av dem som tok med seg prostituerte til festene hvor Strauss-Kahn deltok.

– Jeg har vært innblandet i «libertiner»-kvelder. Der har noen deltagere bedt om å få penger for å delta. I disse tilfellene har jeg sagt nei, sa Paszkowski i retten.

– Kjente du kvinnen som var innblandet den kvelden 29. juli 2010?

– Nei.

– Men du visste at det handlet om en prostituert?

– Ja, det var David Roquet som fortalte meg det. Det var en hemmelighet mellom oss.

Tiltalt hevder også han gråt

Roquet var den neste i vitneboksen, men skal ifølge Yahoo News ha vært mer uklar i svarene, samt at han mumlet. Roquet sier i likhet med Paszkowski at han skjulte det faktum at kvinnene var prostituerte fra Dominique Strauss-Kahn.

Da Roquet ble spurt om vitnemålet til den prostituerte Mounia, skal Roquet ha svart kaldt:

– Jeg har også grått ustanselig i tre år.

Mounia, som satt med ryggen til journalister og publikum, skal ha ristet på hodet av kommentaren.

– Opptatt med å redde verden

Ifølge The Independent skal Strauss-Kahn i retten ha sagt at hans forhold til forretningsmannen Paszkowski var begrenset. Strauss-Kahn var for opptatt til å holde tett kontakt.

– Jeg hadde andre ting å gjøre - redde verden. Jeg hadde politiske ambisjoner, skal Strauss-Kahn ha lest opp fra et brev i retten.

Det er satt av tre uker i Lille tingrett til behandling av saken. Selv om saken er inne i sin andre rettsuke, er det først nå at Strauss-Kahn forklarer seg. Retten har satt av til sammen tre dager til hans forklaring.

«Halliker. Kunder. Skyldige»

Han kan idømmes en tiårig fengselsstraff og en bot på rundt 13 millioner kroner for «alvorlig hallikvirksomhet». Det var derfor knyttet stor spenning til forklaringen til den forhenværende franske ministeren og IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn.

65-åringen, populært kalt DSK, ankom tingretten i Lille i 09-tiden tirsdag morgen. Like før hoppet tre toppløse demonstranter fra feministgruppen Femen på bilen hans for å markere avsky mot den kontroversielle ekspolitikeren.

På overkroppen var de ikke iført annet enn slagord som «Nå er det din tur til å bli kn****» og «Halliker. Kunder. Skyldige».

Nyhetsbyrået AFPs reporter, Sara Hussein, var vitne til opptrinnet.

– Toppløse demonstranter kastet seg på bilen til DSK da han ankom hallik-rettssaken. Fordi hvis det er én ting DSK hater, så er det toppløse kvinner, skriver hun på Twitter.

«Kongen av festene»

Aktoratet mener 65-åringen tok initiativ til omkring 15 sexfester med prostituerte fra 2008 til 2011. Festene skal hovedsakelig ha funnet sted i den franske byen Lille, men også Brussel, Paris og Washington DC. Aktoratet hevder Strauss-Kahn leide leiligheter og hotellrom til dette formålet og at han er grunnen til at festene ble holdt.

De har gått som langt som å beskrive ham som «kongen av festene».

BAKGRUNN:Legger Strauss-Kahn kortene på bordet?

Strauss-Kahns har tidligere innrømmet at han tok del i gruppesexen, men har avvist at han visste at de syv kvinnene var prostituerte. Han mener derfor at han ikke kan dømmes for hallikvirksomhet.

– Jeg var aldri klar over prostitusjonsaspektene, sa han i retten tirsdag.

Påstanden står i grell kontrast til det den prostituerte kvinnen, Sandrine Vandenschrik, forklarte i politiavhør.

KLAR TALE: En Femen-aktivist kun iført benklær krabbet opp på bilen til Strauss-Kahm i det han ankom tingretten i den franske byen Lille tirsdag morgen. Foto:Denis Charlet,Afp

– Han lå midt i haugen av åtte nakne kvinnekropper. Jeg orket ikke delta, forklarte Vandenschrik, som var invitert til å blir med på sex-orgien, enten av DSK selv eller av miljøet rundt ham.

Mandag forklarte den tidligere prostituerte kvinnen, kjent som Mounia, seg, skriver BBC. Hun fortalte da en forretningsmann betalte henne 900 euro for å delta på «liten fest med DSK».

Mener det var sexring med samfunnstopper

Til sammen 14 mennesker står tiltalt i den såkalte Carlton-saken, oppkalt etter hotellet i Lille hvor politiet først begynte å etterforske sexfestene. Blant dem er daglige ledere på luksushoteller, en advokat, en prostituert, en tidligere politisjef og en mann som kalles «halliken Dodo».

Prostitusjon er ikke forbudt i Frankrike, men å organisere og å legge forholdene til rette for det, er ulovlig.

Den franske bordelleieren Dominique Alderweireld (til høyre), også kjent som «Halliken Dodo» ankommer tingretten i Lille sammen med sin forsvarer Sorin Margulis (til venstre) 6. februar. Foto:Philippe Huguen,Afp

Dette er ikke den første gangen Strauss-Kahn er involvert i en sexskandale av internasjonale dimensjoner. I mai 2011 skal DSK angivelig ha prøvd å ha sex med stuepiken Nafissatou Diallo mot hennes vilje på det eksklusive Sofitel-hotellet på Manhattan i New York.

Hun anmeldte ham og gikk til sivilt søksmål mot ham. Det endte med at han måtte punge ut åtte-ti millioner kroner i et forlik.

65-åringen hadde inntil da ambisjoner om å bli Frankrikes nye president i valget det påfølgende året, men disse planene ble skrinlagt.

Nå omtaler han sin egen politiske karriere som død.

Les også

 1. Strauss-Kahn møter stuepike under høring

  Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn møter mandag stuepiken som har anklaget ham for seksuelle overgrep under en…
 2. Strauss-Kahn: La meg være i fred

  Tidligere IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn sier i et ferskt intervju at han er offer for et angrep fra mediene og ber om…
 3. Trolig forlik mellom Strauss-Kahn og stuepiken

  Dominique Strauss-Kahn inngår trolig forlik med stuepiken som anklaget den tidligere sjefen for det internasjonale…
 4. Strauss-Kahn: – Jeg har aldri vært på Carlton

  Tirsdag forklarer den tidligere PR-sjefen ved Hotel Carlton seg i rettssaken om prostitusjonsringen der også Dominique…
 5. Strauss-Kahn gjør comeback

  Tidligere leder av Det internasjonale pengefondet (IMF) Dominique Strauss-Kahn gjør comeback i profesjonell sammenheng.
 6. Fransk sex-skandale for retten mandag: Strauss-Kahn nekter å ha skaffet prostituerte til sex-fester

  Den tidligere sjefen for det internasjonale pengefondet, Dominic Strauss-Kahn (65), nekter å ha rekruttert…
 7. Legger han kortene på bordet?: I dag skal Strauss-Kahn svare på halliktiltalen

  LILLE (VG) En stappfull rettsal og en elektrisk stemning tar imot Dominique Strauss-Kahn i Lille tinghus tirsdag.
 8. Forlik mellom Strauss-Khan og renholderen

  (VG Nett) Mandag kveld fikk saken mellom Dominique Strauss-Khan og stuepiken som anklaget ham for seksuelle overgrep et…
 9. Strauss-Kahn må svare om prostitusjonsring

  (VG Nett) I dag begynner avhørene av Dominique Strauss-Kahn om hans deltakelse i sex-orgier i den franske byen Lille.

Mer om

 1. Voldtektssaken mot Strauss-Kahn

Flere artikler

 1. Strauss-Kahn skal ha omtalt kvinner som gaver og utstyr

 2. Nye detaljer i DSK-saken: Tok prostituert med på IMF-kontoret

 3. Aktor vil frikjenne for Strauss-Kahn

 4. Strauss-Kahn: – Jeg har aldri vært på Carlton

 5. Legger han kortene på bordet?: I dag skal Strauss-Kahn svare på halliktiltalen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder