Iran viste skrytebilder av amerikanske soldatfanger

Nye dramatiske detaljer om konfrontasjon i Persiagulfen

Her er Revolusjonsgardens egne bilder av amerikanske
soldater i iransk fangenskap.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De ti amerikanerne triumferende ble eskortert tilbake i internasjonalt farvann like etter at bildene ble publisert onsdag ettermiddag.

Da hadde soldatene i nesten ett døgn spilt en ufrivillig hovedrolle i det foreløpig siste kapitlet i det seks tiår lange og svært turbulente storpolitiske spillet mellom erkefiendene USA og Iran.

Først hevdet iranske medier at amerikanerne som krysset inn i iransk farvann tirsdag var spioner.

I SOKKELESTEN: Lent inntil veggen og uten sko på et rødt persisk teppe. Slik viser Revolusjonsgarden frem de ti amerikanske marinesoldatene i fangenskap etter at de ble arrestert i iransk farvann ved Farsi-øya i Persiagulfen. Foto: Revolusjonsgarden , Reuters

Senere bråsnudde de, og proklamerte at de amerikanske marinesoldatene hadde vært i havsnød og at både freden i regionen og de nødstedte sjøfolkene ble reddet av Irans Revolusjonsgarde.

– USAs nærvær aldri harmløst

– Det finnes harmløse krysninger. Men amerikansk nærvær har aldri vært harmløst, slo kontreadmiral Ali Fadavi, den iranske Revolusjonsgardens marinesjef, fast i et TV-sendt intervju.

I FANGENSKAP: Dette er et av bildene som ble lagt ut på Revolusjonsgardens nettsider, og viser de ti amerikanske soldatene i iransk fangenskap. Den eneste kvinnen i mannskapet på de to patruljebåtene (til høyre) har tildekket hår på alle bildene. Foto: Revolusjonsgarden , Reuters

I en artikkel med tittelen «Hensynsløs amerikansk oppførsel i Persiagulfen kan utløse krig», skrev det semi-statlige nyhetsbyrået Fars at fly, helikoptre og fartøy – med hangarskipene USS «Harry Truman» (USA) og «Charles de Gaulle (Frankrike) i spissen – drev «uprofesjonell oppførsel» tett opp til Irans grense like etter arrestasjonen.

Iran: Klare til å angripe

I et annet intervju sier Fadavi at iranske styrker låste missiler på det amerikanske hangarskipet.

– Vi var klare til å angripe dersom de gjorde et fiendtlig trekk. De kunne blitt skutt, og de kunne blitt ødelagt, sier admiralen til Fars.

– Både det amerikanske og franske hangarskipet var innenfor vår rekkevidde. Dersom de hadde fortsatt sine uprofesjonelle manøvre, ville de ha blitt rammet av en katastrofe større enn de noensinne har opplevd gjennom historien, sier admiralen.

Han sier at situasjonen ble løst og manøvrene avsluttet etter radiokommunikasjon mellom den iranske og amerikanske styrken.

– Ro og orden i regionen ble gjenopprettet av den presise inngripen fra Revolusjonsgardens styrker. Amerikanerne forsto at Revlusjonsgardens marine hadde både det første og siste ordet, sier Fadavi til byrået.

Brukes også av Norge

Dramaet startet tidlig tirsdag kveld, da de to svensk-designede patruljebåtene fra den amerikanske Riverine-skvadronen var på vei fra Kuwait til Bahrain.

Minst ett av fartøyene – som er samme type som Stridsbåt 90-båtene blant annet Kystjegerkommandoen (KJK) bruker – skal ha fått tekniske problemer eller gått tom for drivstoff, og drevet inn i iransk farvann.

Artikkelen fortsetter under bildene

DET AMERIKANSKE BILDET: Et handoutbilde fra den amerikanske marinen viser en av de to patruljebåtene fra Riverine-skvadronen som ble tatt i iransk farvann tirsdag. Båtene er nesten identiske til Stridsbåt 90, som blant annet det norske Forsvaret bruker. Foto: Us Navy , Reuters

DET IRANSKE BILDET: Her er bildet som Revolusjonsgarden sendte ut i sin pressemelding - med en av de amerikanske patruljebåtene fortøyd ved marinebasen på Farsi-øya. Foto: Handout , Reuters

Da amerikanerne mistet kontakten med soldatene, ble det slått full alarm.

Og mens Barack Obama holdt sin siste «state of the union»-tale uten å nevne episoden med ett ord, ble det jobbet på høygir i kulissene for å løse den fastlåste situasjonen.

– John Kerry tok personlig kontakt med (utenriksminister) Zarif for å løse saken, sa iranske tjenestemenn i en uttalelse.

– De amerikanske marinesoldatene som krysset inn i iransk territorialfarvann i går, er løslatt fordi det har blitt brakt på det rene at grensekryssingen ikke skjedde med vilje, og de unnskyldte det som skjedde, skriver Revolusjonsgarden i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Ville løse situasjonen raskt

Flere eksperter mener at den raske løslatelsen kan skyldes den nye atomavtalen og et stadig bedre forhold mellom USA og Iran.

Artikkelen fortsetter under bildet

SE, DE SNAKKER: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif (til venstre) og USAs utenriksminister John Kerry har fått et tettere forhold enn noen tidligere kolleger etter arbeidet med den nye atomavtalen. I natt snakket de sammen igjen - for å få løs amerikanske soldater fra iransk fangenskap. Foto: Fabrice Coffrini/John Thys , Afp

Den dramatiske episoden skjedde bare dager før atomavtalen trolig formelt vil tre i kraft – og USA vil frigjøre enorme pengesummer som har blitt tilbakeholdt som en del av sanksjonene mot Iran.

– Det er mange konservative i begge land som gjerne vil sabotere avtalen. Det kan ha gjort at regjeringene i begge land jobbet for å løse situasjonen så raskt som mulig, sier BBCs Jonathan Marcus.

– Men det er tydelig at de økonomiske fordelene av at sanksjonene blir løftet, er for store for at avtalen skal spores av nå, sier han.

VG-KOMMENTAR: Dette er atomavtalen

I de iranske mediene blir det gjentatt hvordan de amerikanske soldatene overga seg uten kamp – og hvor godt de ble behandlet i fangenskap.

– De kan være sikre på at vår oppførsel vil være basert på islamsk godhet, sa admiralen – som også har gitt et lengre intervju til Revolusjonsgardens eget nyhetsbyrå.

Artikkelen fortsetter under bildet

I SKUDDLINJEN: Ifølge Revolusjonsgardens marinestyrker låste de missiler på det amerikanske hangarskipet USS «Harry S. Truman» i minuttene etter at ti amerikanske soldater ble tatt til fange i Persiagulfen. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class J. M. Tolbert , Ap

USA: Vil granske hendelsen

Her omtaler han opptredenen til de amerikanske styrkene i Persiagulfen som «amatørmessig» i tiden etter arrestasjonen, og gjentar trusselen om at den amerikanske tilstedeværelsen truer stabiliteten i hele regionen.

Den amerikanske marinen er noe mer tilbakeholdne i sine kommentarer.

I en kortfattet pressemelding skriver US Naval Forces Central Command at «marinen vil granske omstendighetene som førte til soldatenes tilstedeværelse i Iran».

Farvannene der de amerikanske patruljebåtene havnet på feil side av grensen, er tett trafikkert av marinefartøyer både fra USA, Iran og flere av Gulflandene, ofte på etterretningsoppdrag.

Etter at Iran arresterte 15 britiske marinesoldater i det samme området i 2007, hevdet USAs daværende maritime operasjonssjef at noe lignende aldri kunne skje amerikanske styrker.

– Vi har prosedyrer på plass som er spesialtilpasset oppdraget og for å beskytte sjømennene vi har der. Jeg tror ikke det vil være mulig at amerikanske sjøfolk kan bli tatt av den iranske marinen eller Revolusjonsgarden, sa admiral Mike Mullen til CNN den gang.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder