Nesten 30 prosent økning i antall døde

Fredforsker: Trolig det høyeste siden 2000

BEVÆPNET FRA FLERE KANTER: Selv om antallet konflikter i verden fortsatt er på nedadgående kurve, er dødstallene grunn til større bekymring. Det drepes nemlig i mye større grad enn tidligere. Foto:,AFP

Verdens blodigste konflikter har blitt mer blodig

Har du inntrykk av at verden er blitt mer voldelig? Ja, da har du helt rett.

Artikkelen er over fem år gammel

Mens nyhetsdekningen gjør at vi kommer stadig nærmere noen av klodens dødeligste konflikter, har «illusjonen» om den økende voldstrenden lenge blitt avkreftet av forskere som påpeker at verden blir fredeligere.

Nå ser denne trenden ut til å være brutt, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Å forsvare profeten med vold er et angrep på islams sjel

Tall fra de 20 dødeligste konfliktene i verden viser en økning fra 127.000 døde i væpnede konflikter i 2013 til 163.000 i 2014, ifølge tenketanken Project for the Study of the 21 st. century.

Det er en økning på utrolige 28,7 prosent.

Les den fulle analysen her.

Dette er verstingene:

Med Boko Harams herjinger og IS' stadige fremstøt er det ikke overraskende at Nigeria, Irak og Syria er inne på de fem øverste plassene.

Islamsk stat (IS)

Den ytterliggående islamistgruppen kjemper for å opprette et sunnimuslimsk kalifat i Irak og Syria. Voldsomme fremstøt har bidratt til at Irak og Syria er to av verdens dødeligste nasjoner. I tillegg skyver den syriske borgerkrigen sistnevnte til topps over verdens verste konflikter. Det konflikten med assad-regjeringen og opprørne som tar flest liv i Syria.

DOBBEL KONFLIKT: Samtidig som IS har invadert og massakrert i store deler av Syria, sliter også nasjonen med en grufull borgerkrig mellom opprørsgrupper og den sittende assad-regjeringen. Foto:Ozan Kose,AFP

Taliban

Den islamistiske bevegelsen styrte i en årrekke Afghanistan før regimet ble nedkjempet i 2001. Siden har terrorgruppen ført geriljakrig mot de fredsbevarende styrkene i landet.

GERILJAKRIG: Siden deres regimefall i 2001 har afghanske Taliban utført en rekke geriljaangrep. Her er NATO-styrker nettopp blitt angrepet av terrorgruppen. Foto:,AFP

Boko Haram

Opprørsgruppen har lenge kjempet for å innføre et kalifat, en islamsk stat, i nordlige deler av Nigeria. Siden 2009 har ekstremistene gjennomført en lang rekke blodige angrep og kontrollerte på det verste et område på størrelse med Belgia.

FRYKTET: Abubakar Shekau er lederen for den fryktede islamistgruppen Boko Haram. Siden 2009 har ekstremistene utført flere angrep på den nigerianske befolkningen, og såkalt vantroende som ikke vil overgi seg til dere religion. Foto:-,AFP

ILLE: Henrik Urdal ved Insittutt for fredsforskning sier Syria-konflikten er den verste siden krigen mellom Etiopia og Eritrea. Foto:,PRIO

Analysen, som kun tar for seg håndfull av verdens voldeligste konflikter, viser også at de mindre gruppene dreper i mye større grad enn tidligere. Dette gjelder først og fremst IS-grupperingene i Syria og Irak, og Boko Haram i Nigeria.

LES OGSÅ: Beviset: Slik har Boko Haram lagt landsbyer i ruiner

– Ubestridelig dødsøkning

Seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) Henrik Urdal påpeker at antall konflikter i verden er på vei ned, men sier antall drepte er større enn på lenge.

– Det totale antallet er i hver fall det dødeligste året siden 2000, og ikke usannsynlig det høyeste antall døde siden den kalde krigen, sier Urdal til VG.

Urdal og PRIO anvender et annet tallmateriale enn hva som er referert til i denne artikkelen, men seniorforskeren mener det er ubestridelig riktig at antall drepte har gått opp fra 2013.

Den viktigste årsaken? Syria.

– Mer enn halvparten av alle som døde i konflikt i verden døde i Syria, ifølge våre tall. Hadde vi sett bort ifra denne konflikten hadde tallmaterialet sett mye annerledes ut. I det lange bildet blir verden mer fredelig, det blir færre konflikter og de blir i gjennomsnitt mindre voldelig. Men det er alltid noen konflikter som bryter med trenden; som Syria, sier Urdal.

LES OGSÅ: Her ligger Saddams gravsted i ruiner

Tross de dystre dødstallene, så ser det ut til at flere nasjoner klarer å få bukt med de blodige konfliktene. Boko Haram ser ut til å bli nedkjempet i Nigeria, mens IS blir stadig mer desperate, og møter hard motstand i luft og på land.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder