UD: Én nordmann er blant de sårede

Tyrkiske myndigheter: Minst ti drept i selvmordsangrep i Istanbul

Én nordmann er lettere skadet etter en eksplosjon i et populært turistområde i Istanbul. Minst ti mennesker skal ha mistet livet.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Siri Eggen
 • Erlend Skevik
 • David Bach
 • Stella Bugge
 • Silje Løvstad Thjømøe
 • Endre Alsaker-Nøstdahl

Artikkelen er over fire år gammel

Et av Istanbuls mest populære turiststeder forvandlet seg til et mareritt da det som tyrkiske myndigheter hevder er en syrisk selvmordsbomber utløste en dødelig bombe tirsdag formiddag.

Ifølge lokale medier skal eksplosjonen ha skjedd ved en trikkestasjon på Sultanahmet-plassen i Istanbul cirka klokken 9.20 norsk tid.

Er du i nærheten? Kontakt VG på +47 22000000 eller på epost 2200@vg.no

Området ligger like ved Den blå moské i den populære turistbyen.

Ifølge guvernøren i Istanbul er ti personer drept og 15 skadet i angrepet. Lokalt politi melder at angrepet rettet mot en politipatrulje på stedet.

- Vi vil uttrykke vår kondolanse til de som har mistet livet. Dessverre var de fleste av dem utlendinger. 15 personer er skadet, og for to av dem er tilstanden kritisk, sier Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus i en uttalelse tirsdag ettermiddag.

Ifølge tyrkiske myndigheter var de fleste av ofrene i selvmordsangrepet i Istanbul tyske statsborgere, melder Reuters . Tysklands forbundskansler Angela Merkel har tidligere bekreftet at det trolig er tyskere blant ofrene, men har ikke sagt noe om antallet.

Norske Jostein (59) ble lettere skadet i selvmordsangrepet.

– Vi er på sykehuset nå. Jostein har fått en skade i kneet, som trolig skyldes en splint som har gått rett gjennom kneskålen. Vi har tatt røntgen og han blir operert i morgen. Han er i relativt god form, har fått smertebehandling og vi blir tatt godt hånd om på sykehuset, forteller kona Magna Våje Nielsen på telefon til VG.

– Vi jobber fortsatt med å få oversikt over situasjonen for andre nordmenn som befinner seg i byen, sier pressevakt Ane Lunde.

Kraftig eksplosjon

Myndighetene opplyser ifølge AFP at en terrorgruppe står bak eksplosjonen.

Ifølge den tyrkiske avisen Radikal skal det være ni tyskere være blant de som ble drept i eksplosjonen i Istanbul. Dette er foreløpig ikke bekreftet. Nyhetsbyrået AP melder at seks tyskere, én nordmann og en peruaner skal være skadet.

VG har snakket med legen Gunea ved Cerrahpasa Hospital. Han sier de har tre tyske pasienter der, men ingen nordmenn.

– Vi har tre tyske pasienter. De har det bra og har veldig små skader, sier Gunea.

Ansatte ved sykehuset Haseki opplyser også om tyske pasienter, ingen nordmenn.

– Øyevitner sier at eksplosjonen var svært kraftig, og at den ble hørt i nabolag i nærheten. Flere turister var i sjokk etter eksplosjonen, sier CNN Türk-reporter Cansu Karadan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

POLITIOPPBUD: Politiet har sikret området rundt Sultanahmet-moskeen i Istanbul etter at en større eksplosjon rammet det populære turistområdet tirsdag. Foto: Murad Sezer , Reuters

– Eksplosjonen var så kraftig at bakken ristet. Det var et høyt smell som svidde i nesen. Jeg startet å løpe med datteren min, og vi tok oss inn i en bygning i nærheten. Det var veldig skummelt, sier den tyske turisten Caroline til AFP.

Videobilder fra åstedet viser stor tilstrømming av politi- og ambulansepersonell. Politiet har nå sperret av et større området hvor eksplosjonen skjedde.

En bombegruppe er også kommet til stedet.

Offisiell advarsel til tyske borgere

Bydelen Sultanahmet er blant de eldste bydelene i Istanbul. Området huser flere verdenskjente severdigheter, deriblant den tidligere kirken og moskeen Hagia Sofia, som i dag er et museum.

Tyske myndigheter har gått ut med en offisiell advarsel til sine borgere om å holde seg unna turiststeder i Istanbul etter eksplosjonen, melder AFP.

Statsminister Ahmet Davutoglu innkaller Tyrkias regjering til krisemøte etter eksplosjonen i Istanbul.

Børge Brende i Tyrkia

Utenriksminister Børge Brende er for tiden på offisielt besøk i Tyrkia. Han sitter akkurat nå i møter med den tyrkiske visestatsministeren. I ettermiddag skal han etter planen møte president Recep Tayyip Erdogan.

– Det er litt tidlig å si ennå, men i utgangspunktet går Brendes møteplan som oppsatt, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD, som følger utenriksministeren på reisen til Tyrkia.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen ,

Mer om

 1. Tyrkia

Flere artikler

 1. Øyenvitne i Istanbul: – Jeg hørte et veldig høyt smell, så kom skrikene

 2. Norske Jostein (59) skadet i selvmordsangrepet i Istanbul

 3. Én pågrepet i tilknytning til Istanbul-angrepet

 4. Tyrkia: IS står bak selvmordsangrepet

 5. Slik har Tyrkia blitt rammet av terrorangrep

Fra andre aviser

 1. 59 år gammel Frelsesarmé-ansatt lettere skadet i Istanbul

  Aftenposten
 2. Ti drept i kraftig eksplosjon i Istanbul

  Aftenposten
 3. Jostein Nielsen: - Det verste jeg har opplevd

  Bergens Tidende
 4. Én pågrepet i tilknytning til Istanbul-angrepet

  Aftenposten
 5. Nordmann skadet i eksplosjon i Istanbul

  Fædrelandsvennen
 6. Nordmann lettere såret i eksplosjonen i Istanbul

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder