Sammie ble hugget i halsen: – Flaks at jeg avverget dødelige hugg

Svenske Sammie Olovsson havnet på sykehus etter angrepet på
et turisthotell i Egypt fredag kveld. På sin facebookside skriver 27-åringen at tilstanden er stabil tross fire knivstikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Da angrepet skjedde satt Sammie i ro og fred sammen med faren Jan-Eric Olovsson (64) og spiste middag på restauranten Bella Vista hotell i turistbyen Hurghada.

– Vi spiste mat sammen. Det var bare Sammie og jeg, sier faren til Aftonbladet.

Plutselig ble middagsroen brutt og fullt kaos brøt løs. To bevæpnede personer stormet inn i restauranten. De to skal ha vært utstyrt med kniver. Far og sønn Olovsson kastet seg ned på gulvet.

Likevel fikk gjerningspersonene inn fire knivstikk i halsen på yngstemann.

– Det var ren flaks at ingen pulsårer ble truffet, sier Jan-Eric, som selv fikk en pistol rettet mot seg flere ganger.

Nordmenn på hotellet: – Vi hørte skudd

BLODPØL: Rengjøringsarbeidere vasker bort blod fra fortautet utenfor hotellet, lørdag morgen. Foto: Mohamed Abd El Ghany , Reuters

Stabil

Knivhuggene i halsen til tross, Sammie overlevde angrepet. Fra sykesengen i Hurghada har han i natt lagt inn følgende melding på sin facebookside:

– Jeg ligger på sykehus, fire knivhugg, men tilstanden er stabil.

27-åringen skriver videre at han hadde flaks som klarte å avverge det som kunne ha vært dødlige hugg mot brystet. Kniven ble også rettet mot nakken.

– Han forsøkte å stikke kniven i nakken et par ganger, men det ble bare skader på musklene, ingen arterier eller nerver. Jeg kan forlate sykehuset i morgen.

Apollo: Alle nordmenn i sikkerhet etter hotell-angrep

Ifølge faren kan sønnens gode fysikk ha vært med på å redde ham. Nå håper de to å komme seg hjem til Sverige allerede i dag.

– Vi vil bort så snart som mulig. Det er ingen grunn til å bli her, sier 64-åringen.

Egyptisk politi har opplyst at også to østerrikere ble skadet i angrepet. Tilstanden deres er ikke kjent.

– Ransforsøk

Ni norske turister befant seg også på hotellet, men ingen av dem ble fysisk skadet.

– Vi var på hotellrommet da angrepet startet. Vi skrudde av lysene og var stille. Jeg talte totalt 21 skudd. De virket målrettede, for det var korte skuddsalver etter hverandre. Det var skremmende, sa Mats Kristoffer Vale (24) til VG fredag kveld.

Vale forteller også at det ble ropt «Allauh akbar», som betyr «Allah er størst». Det har blitt ropt av mange muslimske terrorister under ulike terrorangrep tidligere. Dermed ble angrepet på hotellet i Egypt umiddelbart vurdert å være et terrorangrep.

TILBAKE PÅ ROMMET: Tone Vale (51), Mats Kristoffer Vale (24) og Jarle Helgetveit (50) fra Porsgrunn tok seg en øl og forsøkte å roe ned på hotellbalkongen etter angrepet. De har bestemt seg for å fortsette ferien i Egypt, opplyser de til VG lørdag formiddag. Foto: Privat Foto: ,

Angrepet knyttes til et angrep på israelske turister i Kairo torsdag, som igjen knyttes til en oppfordring fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi om å «angripe jøder alle steder».

Egypts turistminister hevder derimot at angrepet ikke var terrorisme, men et ransforsøk.

– Uansett, sånne hendelser kan ha ekstremt negative konsekvenser for den egyptiske turistnæringen og nullstiller alle forsøk av myndighetene på å tiltrekke seg utenlandske turister til landet, sier turistminister Hisham Zaazou ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

De to gjerningspersonene ble drept av politiet, ifølge Ahram Online. Turistministeren har hevdet at de to gjerningsmennene bare brukte kniver i angrepet. I så fall kan skuddsalvene de norske turistene hørte ha kommet fra politiet.

VAKTHOLD: Lørdag morgen er væpnede vakter plassert utenfor Bella Vista-hotellet i Hurghada. Foto: Mohamed Abd El Ghany , Reuters

Fraråder ikke Hurghada-reiser

Hurghada er et kjent reisemål for turister og ligger ved kysten av Rødehavet.

Det norske forsikringsselskapet Tryg Forsikring opplyser ifølge NTB at de utvider reiseforsikringen for kunder som oppholder seg i Hurghada.

For dem som vil reise hjem, kommer reiseforsikringen til å dekke hjemreise til og med mandag 11. januar. Det samme gjelder dem som vil avbestille reiser som allerede er bestilt, opplyser selskapet.

Utenriksdepartementet fraråder ikke reiser til Hurghada.

Apollo: – Vi kontakter alle

Kommunikasjonsrådgiver i Apollo, Beatriz Rivera, opplyser at deres reiseledere i Hurghada fredag kveld og lørdag formiddag har forsøkt å komme i kontakt med hver og en av alle deres 90 nordiske gjester på hotellet.

– Så langt har de fått snakket med rundt to tredjedeler av dem, men de fortsetter dette utover dagen, sier Rivera til VG klokken 12.00 lørdag.

Ifølge Rivera får samtlige tilbud om å bytte hotell, men så langt har mange valgt å bli ettersom sikkerheten på hotellet som fredag ble angrepet nå er betydelig.

For Apollos norske gjester er oppsatt hjemreisedag i utgangspunktet tirsdag.

– Men dersom noen vil hjem før det, så skal vi forsøke å få til det. Det gjelder alle våre gjester i Hurghada.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder