Tyrkiske fly angriper PKK-baser og IS-mål

Tyrkiske fly gikk fredag kveld til nye angrep mot IS-mål i Syria. Samtidig utvidet de aksjonene til også å omfatte PKK-baser i Nord-Irak.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var TV-kanalene NTV og CNN Turk som meldte at tyrkiske F-16-fly hadde tatt av fra en base i Diyarbakir og befant seg i syrisk luftrom.

Deretter meldte nyhetsbyrået Dogan at tyrkiske fly også gjennomførte angrep mot baser tilhørende den tyrkisk-kurdiske separatistgruppa PKK i Nord-Irak.

Bombeoperasjonene markerer et klart skifte i Tyrkias forhold til IS etter terrorangrepet i Suruc mandag der 32 unge ble drept. Tyrkia er blitt kritisert av andre NATO-land for ikke å bidra nok i kampen mot IS-jihadistene.

Også Tyrkias kurdere har vært sterkt kritiske til regjeringen og hevdet at den faktisk står i ledtog med IS. Men nå angrep Tyrkia også basene til nettopp en av de kurdiske grupperingene som bærer de tyngste byrdene i kampen mot IS.

Tyrkiske myndigheter ville ikke bekrefte at PKK-basene var angrepet, men det gjorde en talsmann for PKK, Bakhtiar Dogan, som sa at deres baser var bombet.

Med i koalisjonen

Kveldens luftoperasjoner fant sted bare timer etter at Tyrkia opplyste at landet slutter seg til den USA-ledede koalisjonen mot Den islamske staten (IS), og et halvt døgn etter at tyrkiske fly for første gang angrep IS-mål i Syria..

– Det vil bidra til sikkerhet for dem som bor i IS-kontrollerte områder i Syria, het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet fredag kveld.

I uttalelsen bekreftes det at den USA-ledede koalisjonen har fått tillatelse til å bruke den tyrkiske militærbasen Incirlik til flyangrep mot IS-mål i Syria og Irak.

– Deler av det tyrkiske flyvåpenet vil tildeles oppgaver med tilsvarende mål som i disse operasjonene, heter det i uttalelsen fra utenriksdepartementet.

Bakgrunn: Derfor utvides konflikten til Tyrkia

– Flere drept i flyangrep

Avgjørelsen er en kraftig opptrapping av tyrkisk innsats mot IS etter lang tids tilbakeholdenhet. Den kommer etter at tyrkiske jagerfly tidlig fredag for første gang gjennomførte luftangrep mot IS-mål Syria. Ifølge tyrkiske myndigheter forlot imidlertid flyene ikke tyrkisk luftrom.

Ifølge den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble ni IS-krigere drept og tolv personer såret i angrepene. Gruppen opplyser imidlertid ikke om de sårede er sivile eller tilknyttet IS.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan omtalte fredag angrepene som et «første skritt».

– Militante grupper må enten legge ned våpnene, eller merke konsekvensene, sa Erdogan til lokale medier i Istanbul.

Bakgrunn: Flere titalls drept i eksplosjon i tyrkisk grenseby

Rundt 300 pågrepet

Fredag ble 297 personer, blant dem 37 utenlandske statsborgere, pågrepet rundt omkring i hele landet, ifølge myndighetene. Politiaksjonen var rettet både mot medlemmer av IS og medlemmer av den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK.

Tyrkia er fast bestemt på å bekjempe alle «terrorgrupper», uten å gjøre forskjell på dem, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoglus kontor.

Pågripelsene skjer få dager etter at IS gjennomførte sitt første store angrep i Tyrkia, der 32 ungdommer ble drept. Torsdag skjøt tyrkisk militære tilbake mot Syria etter at en soldat ble drept av skudd fra syrisk side av grensa, i det Tyrkia omtaler som et IS-angrep.

Kommentar: Krigen kom til Tyrkia

SNAKKER TIL PRESSEN: Tyrkias president Tayyip Erdogan orienterer pressen om luftangrepene utenfor en moské i Istanbul 24. juli. Foto:,Ap

– Lettere for IS

Kurdere i Tyrkia har beskyldt landets myndigheter for regelrett å støtte opp under IS fordi Tyrkia frykter en kurdisk stat mer enn jihadistene.

Den militante fløyen til det kurdiske arbeiderpartiet PKK sier den sto bak drapene på tyrkiske sikkerhetsstyrker torsdag som hevn for selvmordsangrepet i Suruc og for Tyrkias passive holdning overfor IS.

Tyrkia-ekspert Camilla Nereid peker på at IS kan utnytte situasjonen til å vinne terreng i Tyrkia.

– Jo mer ustabilt det blir i Tyrkia, jo lettere blir det for IS å få oppslutning også der, selv om denne type politisk misbruk av islam er fremmed i en tyrkisk kontekst, sa Nereid til NTB fredag ettermiddag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder