Lover hevn etter henrettelser i Saudi-Arabia

Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

En høytstående ayatolla i Iran, Ahmad Khatami, fordømmer Saudi-Arabias henrettelse av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr lørdag, og sier kongefamilien kommer til «å bli utslettet».

 • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

HENRETTET: Sjeik Nimr al-Nimr ble lørdag henrettet i Saudi-Arabia. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: ,

Saudi-Arabias innenriksdepartementet kunngjorde lørdag at 47 mennesker er henrettet, de fleste for å ha begått terrorhandlinger. Blant de henrettede er en høytstående sjiamuslimsk skriftlærd, Nimr al-Nimr.

I en offisiell uttalelse fra Teheran opplyser utenriksdepartementet til statlig fjernsyn at Saudi-Arabia kommer til å måtte betale en høy pris for henrettelsen av Nimr.

– Saudi-Arabia støtter terrorister og henretter motstandere av terrorisme, hevder departementet ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

VG spesial: Den arabiske våren – hvordan gikk det egentlig?

Ahmad Khatami, som har nære forbindelser til myndighetene i Iran og som ble utnevnt av landets øverste leder ayatolla Ali Khamenei i 2012, bruker enda sterkere ord i sin fordømmelse av henrettelsen.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på at hans rene blod kommer til å farge det saudiarabiske kongehuset og utslette dem fra historiens bøker, sier Khatami,

– Henrettelsen av sjeik Nimr er del av et kriminelt mønster som denne troløse familien står for. Den islamske verden må stå fram og fordømme dette æreløse regimet for alt det er verdt, sier Khatami videre, ifølge det iranske nyhetsbyrået Mehr.

Støttet demonstrasjoner

Nimr ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner som brøt ut i Saudi-Arabia i februar 2011. Flere sjiamuslimer ble drept i voldelige sammenstøt i protestene. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Fikk du med deg? Se, en kvinne på vei ut av stemmelokalet i Saudi-Arabia!

Det autoritære kongedømmet baserer sitt lovverk på en tolkning av islamisme og islamsk lov. Begge forbrytelsene som Nimr ble dømt for, oppfyller vilkårene for dødsstraff.

Pågripelsen av Nimr i 2012 utløste flere dager med demonstrasjoner i Qatif øst i Saudi-Arabia, der mesteparten av landet sjiamuslimske minoritet bor. Flere hundre sjiamuslimer ble fengslet etter demonstrasjonene.

– Setter regionen i brann

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars sier Khatami også at henrettelsen av Nimr lørdag var som forventet fra «det kriminelle Saudi-Arabia».

Også fra Irak vekket henrettelsen umiddelbare reaksjoner. Der uttrykte sjiamuslimen Mohammed al-Sayhud, som er folkevalgt i Iraks nasjonalforsamling, seg i mindre harde ordelag enn Khatami, men budskapet var klart:

– Saudi-Arabias intensjon er å skape strid mellom sunnier og sjiamuslimer og å sette regionen i brann, sa Sayhud lørdag.

– Denne handlingen som den herskende familien i Saudi-Arabia har foretatt, har som mål å antenne regionen på nytt, og å provosere sekterisk vold mellom sunnier og sjiaer, sa Sayhud ifølge fjernsynskanalen Al-Sumaria TV lørdag.

– Alvorlig feilsteg

Libanons øverste sjiamuslimske råd fordømmer også henrettelsen av Nimr.

– Henrettelsen av sjeik Nimr skjedde uten årsak, måtehold og dialog, sier rådets visepresident sjeik Abdel Amir Qabalan i en uttalelse.

Han kaller henrettelsen «et alvorlig feilsteg».

I Saudi-Arabias naboland i sør, Jemen, der Saudi-Arabia leder en koalisjon som kriger mot den iranskstøttede Houthi-militsen, skapte også Nimrs henrettelse skarpe reaksjoner.

– Den saudiarabiske kongefamilien har i dag henrettet en hellig kriger, den store skriftlærde Nimr Baqr al-Nimr, etter en fingert rettssak, et åpenbart brudd på menneskerettighetene, skriver Houthi-militsen på sitt offisielle nettsted Al Maseera.

Sjokkert

Nimrs bror, Mohammed al-Nimr, uttrykker dyp skuffelse og sier han er sjokkert over henrettelsen. Men han håper reaksjonene ikke blir voldelige.

– Sjeik Nimr nøt høy respekt i lokalsamfunnet og i det muslimske samfunnet for øvrig. Jeg tviler ikke på at det vil komme reaksjoner. Men jeg håper at de vil skje innenfor fredelige rammer. Ingen bør reagere utenfor disse rammene. Det har vært nok blodsutgytelse nå, sier broren på telefon til Reuters.

Les også

 1. Slik fikk Norge det topphemmelige Iran-oppdraget

  Utenriksminister Børge Brende forteller at han og hans amerikanske kollega John Kerry snakket et eget kodespråk i sine…

Mer om

 1. Iran

Flere artikler

 1. Raseriet etter henrettelsen av Nimr al-Nimr: Forsker: –  Kan være en fare for fredsforhandlingene både i Jemen og Syria

 2. Saudi-Arabias venner slutter seg til Iran-protest

 3. Henrettet sjiamuslim: Derfor har han fått heltestatus

 4. Demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran

 5. Saudi Arabia henrettet 47 mennesker: Derfor har Nimr al-Nimr fått heltestatus

Fra andre aviser

 1. Farlig utvikling

  Bergens Tidende
 2. Demonstranter stormet Saudi-Arabias ambassade

  Aftenposten
 3. Khamenei: - Guddommelig straff vil ramme Saudi-Arabia

  Fædrelandsvennen
 4. Angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran

  Bergens Tidende
 5. Ekstreme Saudi-Arabia

  Fædrelandsvennen
 6. 47 henrettet i Saudi-Arabia

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder