Jakten på verdens mest ettersøkte terrorist fortsetter

Belgisk politi til VG: – Tror vi pågriper han tirsdag

BRUSSEL (VG) Først slapp han unna fransk politi og kom seg
over grensen til Belgia. Nå er belgisk politi overbevist om at de sirkler inn Salah Abdaslam.

Artikkelen er over fire år gammel

Mandag trodde belgiske spesialstyrker at de kunne pågripe Salah Abdaslam da de gikk inn i et hus i den beryktede bydelen Molenbeek.

– Men da vi fikk kontroll over situasjonen var han borte. Jeg føler meg sikker at vi skal ringe ham inn, og pågripe ham i løpet av tirsdagen. Det er ingen grunn til å tro at han har kommet seg ut av området, sier en av innsatslederne som deltok under den storstilte anti-terroraksjonen i den belgiske hovedstaden mandag.

VG var der og rapporterte direkte under selve aksjonen mandag formiddag. Da var situasjonen uklar og ingen ønsket å kommentere i detalj hva som foregikk.

Men da mørket senket seg over Molenbeek dro vi tilbake.

Samtidig var politiet i ferd med å avvikle og trekke seg ut av Rue Delaunay 47, huset som tidligere på dagen var omringet av et hundretalls politifolk.

De overlevende forteller: Drepte alle i baren først

Ikke pågrepet likevel

Det ble først meldt at 26 år gamle, Salah Abdaslam, som etter terroren i Paris blir omtalt som den meste ettersøkte i verden, var blitt arrestert. Men belgiske myndigheter gikk kort tid etterpå ut og dementerte denne meldingen.

– Det er venner av ham som bor i dette huset, sier politisjefen, som ikke ønsker å bli sitert ved navn. Han peker opp mot fasaden på Rue Delaunay 47, et fire etasjes stort hus i en gate som ofte blir satt i forbindelse med jihad-miljøer i Molenbeek.

Flere av vinduene ut mot gaten er knust, og noen av har store hull hvor politiet har skutt sjokkgranater inn gjennom. Den nøye planlagte politiaksjonen ble satt i gang etter at det kom tips om at den ettersøkte Salah Abdaslam, en av tre brødre som skal ha vært involvert i Paris-terroren, hadde søkt tilflukt i sitt hjemlige miljø i Molenbeek.

ETTERLYST: Salah Abdeslam er mistenkt for å være en av personene bak det dødelige angrepet mot Paris fredag. Fransk politi gikk tirsdag ut med nytt bilde av den farlige terroristen. Foto: FRANSK POLITI ,

– Være forsiktige

– Hvorfor tok det så lang tid før politiet kunne fastslå at den ettersøkte ikke var i huset?

– Jeg leder de politistyrkene som setter opp sperringene rundt området og holder folk unna. De som gikk inn er spesialstyrker fra det føderale politiet. Vi vet jo alle hva som kan skje når vi har med terrorister å gjøre, sier politisjefen til VG.

Les også: Paris-terroristens moskè utpekes som arnested for vold og radikalisme

På direkte spørsmål om den ettersøkte kunne ha eksplosiver på seg eller på annen måte ha forberedt et motangrep på politiet, nikker innsatslederen.

– Her er vi nødt å være forsiktige, sier han.

– Du sier at du føler deg trygg på at dere tar ham i løpet av kort tid. Hvordan kan du være det?

– Fordi han ganske sikkert er her i området. Her har han familie, venner og et miljø som kan hjelpe ham. Og ut av området kommer han ikke, sier innsatslederne, en av de få politifolkene som ikke er ikledd balaclava, hvor bare øyene kan ses.

Broren til Paris-etterlyst: Foreldrene mine er i sjokk

Fikk kjøre videre

Salah Abdaslam (26) skal ifølge fransk presse ha blitt stoppet av politiet da han befant seg nær grensen til Belgia, papirene hans ble sjekket, men de lot ham gå, angivelig fordi navnet hans på det tidspunktet ikke befant seg på listen over mulige mistenkte.

Han er en av flere brødre som alle skal være innblandet i Paris-terroren. Den andre broren i flokken, Ibrahim, er død: Han sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire.

Den tredje broren, Mohammed, møtte pressen like etter at han ble løslatt fra politiet. Han hevder sin uskyld.

Mohammed forteller han at hverken han eller resten av familien visste noe som helst.

– Vi visste ikke en gang at Salah og Ibrahim var i Paris. Foreldrene mine her i sjokk. Dette har vært helt forferdelig for dem, sier han, ifølge The Telegraph.

– Jeg fikk vite om dette da jeg så det på TV, akkurat som alle andre, sier Mohammed.

VG har også besøkt hjembyen til en av de andre terroristene. En moske i Lucé i utkanten av byen Chartres skal ha vært arnested for vold og radikalisering i en lang periode.

Borgermester Jean-Pierre Georges bekrefter overfor VG at lokale myndigheter har vært bekymret for miljøet rundt moskeen i Luce.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder