Tunisisk forening: – Svært glad

Fredsforsker: – En veldig skandinavisk pris

Kullmann Five: – Skal være vinnerens dag, ikke Geir Lundestads dag

Tunisisk kvartett får fredsprisen

NOBELINSTITUTTET (VG) Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia får Nobels fredspris for sitt fredsarbeid i landet i forbindelse med den arabiske våren.

 • Geir Molnes
 • Amund Bakke Foss
 • Cathrine Ekehaug
 • Nilas Johnsen
 • Gry Granum Stang

Artikkelen er over fire år gammel

Den tunisiske dialogkvartetten tildeles Nobels fredspris for 2015. Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av sjasminrevolusjonen i 2011.

Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

Les også: Disse to vant prisen i fjor

– Det er denne kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sier Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five fra talerstolen i Nobelinstituttet i Oslo.

Dødelige angrep har ikke stoppet prosessen

Tunisia opplevde et svært dødelig terrorangrep i juni i år da en radikalisert tunisisk mann gikk til angrep på en strand i turistbyen Sousse og drept 37 turister. Landet fryktet at angrepet ville ødelegge den positive demokratiseringsprosessen i landet, men også landets viktige turistindustri.

Tunisiere dannet «menneskelig skjold»: - Tenkte han ikke ville skyte så mange arabere

Tunisias autoritære leder Zine al-Abidine Ben Ali, som hadde styrt landet siden 1987, flyktet fra Tunisia etter omfattende protester i desember 2010 og januar 2011, som har fått navnet sjasminrevolusjonen.

Foto tatt i september 2013 viser medlemmer av dialogkvartetteten som nå har fått Nobels fredspris. Foto: Fethi Belaid , Afp

Kronikk: Derfor fortjener ikke Snowden fredspris

Kullmann Five forteller at terrorangrepet mot Tunisia viser at landet stadig er i en skjør situasjon.

– Det viste kanskje også at det var behov for at det internasjonale samfunnet ser hva som er oppnådd med fredelige virkemidler med dialog og konsensus mellom islamister og sekulære.

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro.

KOMMENTAR: Vil drepe Tunisias håp

I fjor: Mann stormet scenen da Malala mottok fredsprisen

I et intervju etter pressekonferansen sier Kullman Five til VG det faktum at situasjonen i Tunisia er skjør, og at det er betydelige utfordringer politisk, økonomisk og sikkerhetsmessig har vært et viktig element for komiteen:

– Dette understreker betydningen av nettopp nå å kunne sette søkelyset på de positive faktorene som har ført til dannelsen av et pluralistisk demokrati med rettigheter for alle, i et land som er basert på et samarbeid mellom islamistiske og sekulære politiske bevegelser. Det er viktig å vise de de positive erfaringene, sier hun.

– Situasjonen i de andre arabiske landene som har vært igjennom folkelige opprør er svært sårbar, som for eksempel i nabolandet til Tunisia, Libya. Har situasjonen i Libya påvirket tankegangen rundt dette prisen?:

– Vi har hatt fokus på Tunisia. Men det er klart at denne regionen trenger mer demokrati og mer positiv utvikling. Men vi våknet opp til nyheten i dag om en ny enighet om felles regjering i Libya. Jeg krysser fingere for at dette går bra. Elementer fra den tunisiske erfaringen kan være viktig der framover.

Fredsforsker: – Viser at islamister kan bidra konstruktivt

Fredsforsker og Nobelekspert Kristian Berg Harpviken mener årets fredsprisutdeling er overraskende, samtidig som den er ukontroversiell.

– Det er ingen som har kastet et blikk på Tunisia i rekken av mulige kandidater. Samtidig er det en veldig trygg pris, fordi det er helt klart at Tunisia er landet som har klart seg best etter den arabiske våren, sier Harpviken.

– Det er jo en pris til dialog og sivilsamfunnet. Sånn sett er det en veldig skandinavisk pris, som er forankret i velferdssamfunnets konflikthåndteringsmekanismer, sier han.

Harpviken mener den tunisiske kvartetten er en verdig vinner, men frykter at utdelingen fort kan bli glemt.

– Det er jo en fare for at dette er en pris som kommer til å bli registrert som en god pris, men som ikke vekker noe særlig begeistring eller debatt. Det er interessant at den første prisen etter lederskiftet er av en slik karakter, fordi den er såpass ukontroversiell.

Harpviken trekker frem det at kvartetten har samarbeidet med islamister som et viktig poeng.

– Det understreker at islamistiske grupperinger kan agere konstruktivt innenfor rammene av demokratiske prosesser. Det er viktig å vise i dagens verden, der flere islamistiske grupper melder seg fullstendig ut av slike prosesser og heller tar frem våpnene.

Tunisisk forening: – Svært glad!

Styremedlem i Tunisisk forening i Norge, Kaissar Bacali, er på vei hjem fra Tunisia da VG ringer:

– Jeg ble svært glad da jeg hørte dette! Prisen går til Tunsia og det fredlige tunisiske folk. Dette styrker de demokratiske kreftene i Tunsia der både islamistiske og sekulære krefter har klart å jobbe hardt for å stryke demokratiet i landet, og jobbet sammen mot vold, sier han.

– Etter terrorangrepene i år kunne den positive prosessen bli skadet, men tunisiere har stått opp. Nå er det viktig at landet kan komme seg på bena økonomisk. Denne positive nyheten kan også gi håp til andre land i regionen som opplever uro og vold, sier han videre.

Tunisia: Samlet seg i gatene mot terror

Vil ikke kommentere Lundestad

Siden i fjor, da prisen gikk til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai, har komiteen både vært gjennom et lederskifte og offentlig bråk etter at tidligere komitédirektør Geir Lundestad kom med boken «Fredens sekretær».

På spørsmål fra VG om turbulensen rundt Geir Lundestad svarer Kullmann Five:

– Komiteen har gitt en uttalelse om den saken. Men jeg synes dagen i dag skal være vinnerens dag ikke Geir Lundestads dag.

Etter pressekonferansen sier hun til VG:

– Jeg har ikke tenkt til å kommentere Geir Lundestads bok. I dag skal alt fokus være på prisvinneren, og det føler jeg meg sikker på at Geir også ønsker.

Helleland: – Dette er en viktig pris

– Vi har sett mange diktaturer falle, men vi har sett få demokratier reise seg. Det nærmeste vi kommer nå, tror jeg er Tunisia, derfor er dette en viktig pris, sier Helleland til NTB.

– Det er også en pris som viser at det er mulig å få til prosesser som ender lykkelig, i hvert fall foreløpig, i den arabiske verden og Nord-Afrika. Samtidig ser vi at det er konflikter i store deler av områdene rundt. Da er det viktig å gi en oppmuntring også til det landet som lykkes, sier Helleland.

Dette er nobelkomiteens begrunnelse:

Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2015 skal tildeles den tunisiske "Kvartetten for nasjonal dialog" for dens avgjørende bidrag til byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia i kjølvannet av jasminrevolusjonen i 2011.

Kvartetten kom i stand sommeren 2013 da demokratiseringsprosessen sto i fare for å bryte sammen som følge av politiske drap og omfattende sosial uro. Den etablerte en alternativ og fredelig politisk prosess da landet sto på randen av borgerkrig. Slik bidro den til at Tunisia på få år har kunnet etablere et konstitusjonelt styresett med grunnlovsfestede rettigheter for hele befolkningen, uavhengig av kjønn, politisk overbevisning og religiøs tro.

Fire sentrale organisasjoner fra det tunisiske sivile samfunn har utgjort Kvartetten for nasjonal dialog: fagbevegelsen UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), arbeidsgiverorganisasjonen UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), menneskerettsorganisasjonen LTDH (La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie. De representerte i denne prosessen ulike sektorer og verdier i det tunisiske samfunnet: arbeidsliv og velferd, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter. Med dette som utgangspunkt utøvde Kvartetten med stor moralsk autoritet sin rolle som mekler og pådriver til fordel for en fredelig og demokratisk utvikling i Tunisia. Det er denne Kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris.

Den arabiske våren hadde sitt opphav i Tunisia i 2010-2011, men spredte seg raskt til en rekke land i Nord-Afrika og Midtøsten. I mange av disse landene har kampen for demokrati og grunnleggende rettigheter stanset opp eller blitt slått tilbake. I Tunisia har man derimot sett en demokratisk utvikling basert på et levende sivilsamfunn, med krav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

En viktig forutsetning for at revolusjonen i Tunisia munnet ut i fredelige og demokratiske valg i fjor høst, var den innsats Kvartetten gjorde for å støtte opp om arbeidet til den grunnlovgivende forsamlingen og forankre grunnlovsprosessen i brede lag av det tunisiske folk. Kvartetten la til rette for en fredelig dialog mellom folket, de politiske partiene og myndighetene og bidro til å finne samlende løsninger på en rekke utfordringer på tvers av politiske og religiøse skillelinjer. Den brede nasjonale dialogen som Kvartetten fikk i stand, motvirket en voldelig utvikling i Tunisia og kan derfor sammenliknes med funksjonen til de fredskongresser som Alfred Nobel viser til i sitt testamente.

Utviklingen i Tunisia etter det autoritære Ben Ali-regimets fall i januar 2011 er unik og bemerkelsesverdig av flere grunner. For det første viser den at islamistiske og sekulære politiske bevegelser kan samarbeide og oppnå betydelige resultater til landets beste. Tunisias eksempel understreker således verdien av dialog og samhørighet i en region preget av konflikt. For det andre viser utviklingen i Tunisia at sivilsamfunnets institusjoner og organisasjoner kan spille en avgjørende rolle i et lands demokratisering, og at en slik prosess, også under krevende omstendigheter, kan lede til frie valg og fredelig maktoverdragelse. Kvartetten for nasjonal dialog har mye av æren for at dette har latt seg gjøre og for at de positive gevinstene av jasminrevolusjonen ikke er gått tapt.

Tunisia står foran store politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige utfordringer. Den Norske Nobelkomite håper at årets pris vil bidra til å trygge demokratiet i Tunisia og være til inspirasjon for alle som ønsker å fremme fred og demokrati i Midtøsten, Nord-Afrika og verden for øvrig. Mer enn noe annet er prisen ment som et håndslag til det tunisiske folk, som til tross for store utfordringer har lagt grunnlaget for en nasjonal forbrødring som komiteen håper vil tjene som et eksempel til etterfølgelse også i andre land.»

Les også: Putin ville gi fredsprisen til FIFA-toppen Sepp Blatter

Les også

 1. Nobelkomitéen stanser spesialvarsling til statsministeren og UD

  Tidligere har Statsministerens kontor (SMK) og Utenriksdepartementet (UD) fått spesialservice ved å bli varslet om hvem…
 2. Jagland slår tilbake mot Lundestad

  Tidligere leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland mener Geir Lundestad har kommet med løgn og injurierende påstander om…
 3. Lundestad må forlate kontoret

  Geir Lundestad har fått beskjed om å pakke sakene sine og forlate kontoret sitt på Nobelinstituttet etter bråket rundt…
 4. Fredsprisvinner Malala (17): – Norge er et eksempel å følge

  Fredsprisvinner og menneskerettighetsaktivist Malala Yousafzai (17) mener verdensledere bør lære av Norges satsing…
 5. Lundestad: Feil å gi Fredsprisen til Obama

  Den tidligere Nobel-direktøren Geir Lundestad har kommet til at det var feil å velge Thorbjørn Jagland til Nobelkomiteen.
 6. Malala hylles og kritiseres i hjembyen

  SWAT (VG) Malalas gamle klassevenninner i Pakistan sier til VG at de håper hun hjelper dem med å sikre at flere jenter…
 7. Sårbarheten dokumentert

  Denne uken har vi fått dokumentert det norske samfunnets sårbarhet på flere nivåer.
 8. Svensk terrorekspert: – Tunisia er IS’ neste mål

  Til tross for at det nordafrikanske landet nettopp vedtok ny antiterrorlov, mener forsker Magnus Ranstorp at landet er i…
 9. UD etter terrorangrepet: – Ikke reis til Tunisia

  Norske myndigheter fraråder reiser til turistlandet Tunisia.
 10. Tunisiere dannet «menneskelig skjold»: – Hadde ingenting å
  si om man ble drept eller ikke

  Et titalls tunisiere forfulgte terroristen nedover…

Mer om

 1. Nobels Fredspris
 2. Tunisia

Flere artikler

 1. Fredsprisvinnere til VG: – Våpen og vold er aldri løsningen

 2. Fredsprisvinner: – Dette er en pris til alle i Tunisia

 3. Høy pris å forsvare

 4. Her er historien om Tunisias Nobel-vinnere

 5. Five: – Færre på flukt om flere hadde gjort som Tunisia

Fra andre aviser

 1. Her er Nobelkomiteens begrunnelse

  Aftenposten
 2. Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er fredsprisvinnerne: Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog

  Aftenposten
 4. Et lyst punkt i en mørk region

  Fædrelandsvennen
 5. En pris for tålmodighet

  Bergens Tidende
 6. Derfor foreslo han fredsprisvinneren

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder