– KOORDINERTE ANGREPENE: Abdelhamid Abaaoud (27) skal være hjernen bak angrepene i Paris, ifølge belgiske medier. Foto: ,

Dette vet vi om terroristene

Abdelhamid Abaaoud (27) pekes ut som hjernen bak angrepene

Det siste døgnet har det kommet nye opplysningene om personene som står bak det grusomme blodbadet i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Syv av de åtte gjerningsmennene døde under terrorangrepet. Seks sprengte seg selv i luften, mens én ble skutt av politiet.

Samtidig er det en intens politijakt på en av de mistenkte – Salah Abdeslam (26).

Mandag formiddag melder nyhetsbyrået AFP at 23 personer skal være pågrepet i kjølvannet av terrorangrepene i Paris fredag kveld. I tillegg skal det ha blitt tatt beslag i 31 våpen.

Dette er mennene som så langt knyttes til terrorangrepene (Les mer under grafikken):

Abdelhamid Abaaoud (27)

Belgiske medier, som viser til kilder i sikkerhetstjenestene i landet, melder at 27-åringen var mannen som finansierte, organiserte og koordinerte terrorangrepene.

Abelhamid Abaaoud, som er belgisk-marrokaner, regnes som «en av de mest aktive ekstremistene» i såkalte Den islamske staten i Syria.

Navnet hans skal tidligere ha dukket opp i forbindelse med etterforskning av terrorangrep i Belgia. Blant annet etter et mislykket angrep i Verviers.

Han skal også være etterlyst av politiet i Hellas.

Så langt er det ikke kommet frem opplysninger om at 27-åringen selv deltok i terrorangrepene.

Ahmad Al Mohammad (25)

25-åringen skal være en av de tre som angrep Stade de France.

Det syriske passet som ble funnet på eller like ved en av de døde selvmordsbomberne skal være hans. Passet ble 7. oktober registrert på en flyktning som ankom øya Leros i Hellas.

Det skal være samsvar mellom fingeravtrykk fra registreringen på den greske øya og fingeravtrykk fransk politi har sikret seg etter terrorangrepet, ifølge statsadvokat François Molins i Paris.

COMPTOIR VOLTAIRE: Ibrahim Abdeslam skal stå bak angrepet mot restauranten Boulevard Voltaire. Foto: Kenzo Tribouillard , Afp

Politikilder sier til nyhetsbyrået Reuters at 25-åringen ankom øya i en båt fra Tyrkia sammen med en gruppe på i alt 69 migranter.

Han skal være født 10. september 1990 i Idlib i Syria, ifølge passet.

Samy Amimour (28)

28-åringen skal være en av terroristene som sprengte seg i luften da politiet stormet konsertlokalet Le Bataclan. Han er blitt identifisert via fingeravtrykk, ifølge statsadvokaten i Paris.

Samy Amimour skal være født i Frankrike 15. oktober 1987, og familien hans bor i forstaden Bobigny i Nord-Paris. Søndag kveld skal politiet ha gjennomført aksjoner på adresser til mannens familiemedlemmer.

Han skal ha vært kjent for politiet i forbindelse med en terrorsak i 2012. Ifølge statsadvokaten var han tiltalt i det som omtales som et mislykket prosjekt relatert til Jemen.

Familien skal ha opplyst at 28-åringen reiste til Syria for to år siden, ifølge AFP.

Salah Abdeslam (26)

Dette er broren som er på rømmen. En polititabbe gjorde at Salah Abdeslam fikk passere en veisperring få timer etter terrorangrepet. Han var da på vei til Belgia hvor han har bodd i flere år. Han ble stanset i den franske grensebyen Cambra, lørdag morgen klokken 09.10.

ETTERLYST: Salah Abdeslam er etterlyst over hele verden. Foto: Dsk , Afp

Ifølge nyhetsbyrået AP visste franske myndigheter da at Salah Abdeslam var aktuell i forbindelse med terrorangrepet. Politiet skal ha sjekket førerens legitimasjon, men etterpå fikk han reise videre.

Det var også to andre personer i bilen, men disse er ikke identifisert, ifølge den belgiske avisen Le Soir.

Ifølge den franske avisen Le Monde skal belgisk politi igjen ha stoppet denne bilen i bydelen Molenbeek i Brussel. Da skal ikke Abdeslam lenger ha vært i bilen.

Salah Abdeslam var oppført som leietager på en VW Polo, med belgiske kjennetegn, som ble brukt under terrorangrepet.

Noen timer etter at fransk politi feilaktig hadde latt bilen reise videre, gikk belgisk politi til aksjon mot flere adresser i Brussel som er knyttet til de tre brødrene, blant annet i bydelen Molenbeek.

Da var Salah Abdeslam forsvunnet. Søndag kveld ble han etterlyst av belgisk politi via Interpol. I etterlysningen beskrives Salah Abdeslam som farlig. De som ser ham bes ringe nødnummeret, ikke gripe inn selv.

Se oversikt: Dette er ofrene etter Paris-terroren

Ibrahim Abdeslam (31)

Ifølge den franske avisen Liberation, var han selvmordsbomberen som sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire. Ingen andre enn ham selv mistet livet i angrepet, men én person ligger på sykehus med alvorlige skader.

Noen medier har også meldt at deltok i angrepet på konsertlokalet Bataclan og utløste selvmordsvesten da politiet aksjonerte.

Han er oppført i leiekontrakten på Seat-en som ble brukt under angrepet. Også den bilen ble leid i Belgia.

Se spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

Mohamed Abdeslam

Den tredje broren. Han skal ha blitt pågrepet da politiet aksjonerte mot flere adresser knyttet til brødrene i sentrum av Brussel og bydelen Molenbeek. I tillegg til ham, ble seks andre personer arrestert i aksjonen.

Det har ikke kommet opplysninger om at han har deltatt i selve terrorangrepet, men han er mistenkt for å bidratt med logistikk i forkant.

Mandag ettermiddag opplyser Mohamed Abdeslams advokat at han er løslatt, uten å ha blitt tiltalt for noe som helst. Det melder flere internasjonale medier.

POLITIAKSJON: Her pågriper belgisk politi en person i bydelen Molenbeek i Brussel søndag formiddag. Totalt er minst åtte personer tatt i Belgia i forbindelse med terrorangrepet. Foto: Reuters Tv , Reuters

Omar Ismail Mostefai (29)

Fransk statsborger som bodde i Paris-forstaden Courcouronnes. Familien kommer opprinnelig fra Algerie. Han var en av terroristene som angrep publikum i konsertlokalet Bataclan med automatvåpen og drepte minst 89 mennesker. Da politiet aksjonerte mot lokalet utløste han selvmordvesten og sprengte seg selv i luften.

Han er identifisert som følge av en avrevet finger funnet på åstedet.

29-åringen er registrert av tyrkiske myndigheter i slutten av 2013 og det er mistanke om at han reiste videre inn Syria. Han skal ha returnert til Frankrike i begynnelsen av 2014.

Mostefai var oppført på en fransk liste som kalles «S». Personene på listen blir regnet som en mulig trussel mot rikets sikkerhet, og dersom de stoppes av politiet vil det bli registrert hvem de oppholder seg sammen med.

Ifølge den franske statsadvokaten François Molins ble Mostefai satt på listen i 2010 fordi han var en radikalisert islamist, men de opplyste samtidig at han aldri har vært etterforsket i den forbindelse eller vært knyttet til terrorplaner.

Seks personer nær Mostefai er pågrepet i Frankrike, blant annet hans bror, far og konas søster.

Slik skjedde angrepene: Se grafikk og tidslinje

Bilal Hadfi (20)

Skal også ha bodd i Belgia og kriget for IS i Syria. I tillegg til Hadfi var det to andre personer som sprengte seg selv i luften ved fotballarenaen.

En av terroristene skal ha hatt billett til kampen, men ble stoppet av vaktene som oppdaget bombevesten. Politiet mistenker at målet var å komme inn på tribunen og så blåse seg selv i luften.

De to andre selvmordsbomberne skal ha stått klare på utsiden for å kunne sprenge seg selv blant menneskene, som etter den første eksplosjonen ville ha strømmet ut i panikk.

Da den første terroristen ble stoppet av vaktene, så detonerte han selvmordsvesten. Til tross for at eksplosjonen overdøvet publikumsjubelen, ble ikke kampen stanset.

De to andre terroristene ventet litt, men da reaksjonen inne på stadion uteble detonerte også de vestene som var fylt med sprengstoffet TATP – ofte omtalt som «Satans mor» fordi det er enkelt å lage og har stort skadepotensial.

Hadfi skal ha utløst selvmordsbomben utenfor en McDonalds-restaurant i Rue de la Cokerie, rundt 300 meter fra fotballarenaen, klokken 21.53.

Utover terroristene mistet én person livet utenfor Stade de France.

Les også: Her bodde belgisk terror-arrestert

GIKK TIL McDONALDS: Politiet vokter åstedet ved McDonalds-restauranten ved siden av Stade de France. Bilal Hadfi skal ha sprengt seg selv i luften her. Foto: Miguel Medina , Afp

Syriske pass

De franske etterforskerne har funnet flere ID-papirer på åstedene som de mistenker tilhører terroristene.

Dette skal dreie seg om syriske pass. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til disse opplysningene, fordi det er mange falske syriske pass i omløp i Europa.

Søndag ble det meldt at minst to av de mistenkte terroristene skal ha kommet til Europa fra Syria.

En av dem skal ha søkt asyl i Serbia 7. oktober, reist til Kroatia dagen etter, og videre til Ungarn og Østerrike.

Opplysningene stammer fra kroatiske politikilder som nyhetsbyrået AP har snakket med. Også greske og serbiske medier melder det samme, men det er foreløpig ikke bekreftet av fransk politi.

Kommentar: Jakten på navnene avgjør alt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder