HOLDER VAKT: Her leide terroristen en leilighet frem til mai i år. Politiet har låst av leilighet og står vakt ved stedet. Foto:HELGE MIKALSEN,VG

Tunisia-terroristens far: - Jeg ble rystet

Abdul-Hakeem Rezgui har sittet to dager i avhør, etter at
hans sønn skjøt målrettet rundt seg på stranden i Sousse.

  • Mona Byrkjedal

Artikkelen er over fire år gammel

Det var i 13.30-tiden fredag at Abdul-Hakeem Rezguis sønn, Seifeddine Rezgui, begynte å skyte målrettet mot utenlandske turister på stranden i byen Sousse i Tunisia. Den 23 år gamle studenten drepte 38 personer, før han ble drept i en skuddveksling med politiet kort tid etter.

I et intervju med britiske The Telegraph sier faren at ekstremister har ødelagt sønnen hans.

– De har ødelagt hjernen hans, sier faren.

Ingen anelse

Faren sier til avisen at han ikke hadde noen anelse om de forferdelige planene til sønnen sin.

– Disse menneskene ødela hjernen hans med avskyelige tanker og ideer. De ødela ham. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg vet ingenting. Jeg vet ikke hva han gjorde – det er det jeg sa til politiet, og det er det jeg sier nå, sier Rezgui til avisen.

I løpet av det første døgnet etter angrepet tok terrorgruppen IS på seg skylden for turistdrapene. Foreløpig er det imidlertid uklart hvilken tilknytning 23-åringen har til terrorgruppen.

Den fortvilte faren forteller at han ikke ante noe om sønnens grusomme planer ved Imperial Marhaba Hotel. Terroristen gikk først rundt på stranden og skjøt, før han fortsatte det dødelige angrepet ved hotellets bassengområde.

Les også:Slik utspant terrordramaet seg på fredag

– Folk fortsetter å spørre meg om informasjon, men jeg vet ikke hva jeg skal fortelle dem. Jeg var komplett rystet og forbløffet over nyhetene om hva min sønn hadde gjort, sier Abdul-Hakeem Rezgui.

MINNES OFRENE: Turister har lagt ned blomster på en veltet solseng på stranden i Sousse i Tunisia. Foto:HELGE MIKALSEN,VG

Far i avhør

Faren til den tunisiske terroristen ble selv tatt med av politiet og satt to dager i avhør.

– Jeg hadde akkurat kommet tilbake fra jobb på jernbanen klokken 11.30. Jeg gikk og la meg, siden det er Ramadan og jeg faster. Klokken 16.00 kom politiet på døren og sa at jeg måtte komme med dem. Jeg spurte hvorfor – og de svarte meg å spørre meg om jeg ikke hadde sett nyhetene. Det var da jeg fikk beskjed om hva som hadde hendt, sier han.

Islamekspert om Tunisia-terror:Derfor dreper de turister

Terroristen studerte for å bli ingeniør ved et universitet i byen Kairouan. En av hans klassekamerater har uttalt at Rezgui oppførte seg normalt det første året han studerte, men at han etter hvert tilbrakte mer og mer tid med den ekstremistiske gruppen Salafi.

– Jeg ble selvfølgelig sjokkert. Jeg skjønte det ikke med engang. Han har gått på universitetet og gjort det bra, og det er alt jeg har visst, sier faren.

UNG STUDENT: Denne smilende 23-åringen er pekt ut som terroristen som drepte 38 personer i Tunisia fredag. Bildet er hentet fra en militant nettside med bånd til IS, og viser Seifeddine Rezgui. Foto:UNCREDITED,AP

Cameron: I sjokk og sorg

Storbritannia er en nasjon i sjokk og sorg, skriver Storbritannias statsminister David Cameron på sin Facebook-side.

Storbritannias statsminister David Cameron. Foto:,REUTERS

– Mens navnene og identiteten til ofrene for Tunisia dukker opp, og grusomhetene de møtte begynner å bli klar, forsterkes følelsene. Alle stiller det samme spørsmålet: Hvordan kunne en dag på stranden med familie og venner bli et åsted for grusomheter?

Innlegget ble publisert av statsministeren mandag formiddag. Det er tidligere blitt meldt at minst 30 av de omkomne er britiske.

Britenes statsminister advarer om at ekstremister tilknyttet Den islamske staten (IS) planlegger å gjennomføre angrep mot Storbritannia.

– Mannen som gjorde dette, en smilende terrorist, med en Kalashinikov gjemt under en parasoll, viser tydelig hva slags nivå av ondskap vi må hanskes med, skriver Cameron.

Norsk ekspert:Dette bør du gjøre hvis terrorister angriper

– Fikk hjelp

Innenriksministerens talsmann Mohamed Ali Aroui uttaler at myndighetene er sikre på at massedrapsmannen Seifeddine Rezgui hadde medsammensvorne, melder BBC.

Les også:Tror gjerningsmannen fikk hjelp

Naboer og slektninger i Rezguis hjemby Gaafour har uttalt til mediene at de er i sjokk etter fredagens brutaliteter.

– Hele byen er i sjokk. Det han har gjort er forbudt i Islam, sier Mohammed Majebri, en nabo som VG har snakket med.

Norske myndigheter advarer nå mot å reise til Tunisia.

– Terrorister gjennomfører nå mindre, mer målrettede angrep. Dette gjør dem ekstremt vanskelig å avsløre, og det er meningen, sa Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST til VG.

Les også:Dette vet vi om ofrene i Tunisia

Mer om

  1. Tunisia
  2. Terrorisme

Flere artikler

  1. Tunisiske myndigheter: Gjerningsmannen fikk hjelp

  2. Tunisiere dannet «menneskelig skjold»: – Hadde ingenting å
    si om man ble drept eller ikke

  3. Beskyttet forloveden mot skudd i Tunisia – takker for støtten fra sykesengen

  4. Her er den mistenkte Tunisia-terroristen

  5. Fem ekstremister drept av tunisiske spesialstyrker

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder