Statsministeren: – En avskyelig og barbarisk handling

Solberg: – Ingen grunn til å tvile på innholdet

Ble mishandlet av gisseltakerne

Familien takker myndighetene for oppfølgingen

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble mishandlet av IS-terroristene, opplyser utenriksminister Børge Brende.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Statsminister Erna Solberg (H) kaller drapet på det norske IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) en avskyelig og barbarisk handling, og sier tankene går til hans nærmeste familie.

Hun tar på en pressekonferanse onsdag forbehold om at opplysningene ikke er bekreftet, men omtaler det som «et kaldblodig mord».

Solberg opplyser samtidig om at bildet nå undersøkes av eksperter, men at man ikke har grunn til å tvile på innholdet.

– Selv om det er vondt, skal vi aldri la terroristene vinne fram, sier Solberg.

– ISIL viser med alle disse handlingene sin brutalitet og sin menneskeforakt, fortsetter hun.

Kilder: IS-gissel ble oppsøkt av PST

Ble mishandlet av gisseltakerne

Erna Solberg kaller drapet en avskyelig og barbarisk handling, og uttrykker samtidig sin dypeste medfølelse med Grimsgaard-Ofstads familie.

– Dette er smertefullt, både for familien og hele nasjonen Norge. Verdiene våre utfordres, men selv om det er vondt skal vi ikke la terroristene vinne frem, sier Solberg.

Saken fortsetter under artikkelen.

TAR FORBEHOLD: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ser ingen grunn til å tvile på at innholdet i IS-publikasjonen er ekte. De kaller det angivelige drapet på nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad for barbarisk og avskyelig. Foto: Frode Hansen , VG

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble grovt mishandlet og lemlestet i fangenskap, sier utenriksminister Børge Brende. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til norske myndigheter sammen med krav om løsepenger, opplyser Brende under samme pressekonferanse.

Utenriksministeren viderebringer denne informasjonen etter ønske fra Ofstads familie, som Brende har vært i tett kontakt med den siste tiden.

Erna om kidnappingen: – Norge betaler ikke løsepenger

– De har ønsket at jeg skal videreformidle at ISIL i denne saken har vist sin brutalitet ved å lemleste gisselet, sier han.

Vissheten om de lidelsene og overgrepene han ble utsatt for mens han var i ISILs fangenskap, har vært en enorm påkjenning for familien, ifølge Brende.

– Han ble grovt mishandlet i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til oss sammen med krav om løsepenger, sier han.

Etter det VG kjenner til fikk norske myndigheter oversendt løsepengekrav sammen med video og fotografi av lemlestelsen av det norske gisselet i to omganger, som et ledd i utpressingen:

* En oversendelse på forsommeren.

* En oversendelse på sensommeren.

Løsepengekravene som fulgte det grufulle bildematerialet var på flere titalls millioner kroner.

Aftenposten: Fremmet krav 14 ganger

Ifølge Aftenposten innledet gisseltakerne kontakt med UD allerede den 28. mars, da kidnapperne ringte til departementet og etablerte e-post-kontakt. Aftenposten, som har fått tilsendt UDs tidslinje over kommunikasjonen med gisseltakerne, viser videre til at IS fremmet krav om løsepenger 14 ganger.

Kravet ble flere ganger fremført av Grimsgaard-Ofstad selv, på vegne av terrorgruppen.

Siste UD skal mottak krav fra gisseltakerne var 26. august, skriver avisen.

Brende: – IS viser sitt sanne ansikt

– Hensikten med gisseltakingen har vært pengeutpressing. Her viste gisseltakerne sitt sanne ansikt, sier Brende.

– Det er nærmest umulig å fullt ut forstå den belastningen familien har vært utsatt for over uker og måneder, sier han.

Brende tar forbehold om at opplysningene om dødsfallet ikke er bekreftet av uavhengige kilder. Norske eksperter analyserer nå meldingene fra IS.

Les også: Dianes sønn ble halshugget av IS

Fordømmer drapet

Anders Romarheim, som har forsket på gisseltakinger, mener situasjonen for de etterlatte har vært umenneskelig.

– Her er det en familie som trolig er sønderknust, og som trenger vår alles dypeste medfølelse. Her har man å gjøre med kalkulert, utspekulert ondskap og en aktiv henrettelse av et helt uskyldig menneske, sier han til NTB.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre, Venstre-leder Trine Skei Grande og Krfs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad fordømmer drapet på det sterkeste.

– Det er helt avgjørende å intensivere kampen mot ISIL, og her må man jobbe internasjonalt for å samle seg om målrettede tiltak, sier Ropstad.

Danmark vurderer nå å delta i luftkrigen mot IS, som også er kjent under navnene ISIL og Daesh, i Syria. Regjeringspartiene Frp og Høyre mener Norge bør åpne for å gjøre det samme.

Skei Grande mener derimot at tiden ikke er moden.

– Det som er bra, er at dette kan bringe sammen de ulike kreftene som kjemper mot IS og få koordinert dette bedre. Disse tingene må være avklart før vi kan diskutere en økt norsk deltakelse, sier hun.

Les også: Vet ikke hvorfor nordmannen dro til Syria

Familien takker myndighetene

Familien til Grimsgaard-Ofstad takker norske myndigheter og politiet for arbeidet med å få ham frigitt, skriver NTB.

– Norske myndigheter har hele tiden nedlagt et omfattende arbeid for å få Ole Johan frigitt, dessverre uten resultat. Likevel, stor takk for det, og en særlig takk til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste for god omsorg og oppfølging i en, for oss, meget vanskelig og tung tid, skriver hans familie i en uttalelse til NTB.

De forteller at han ble kidnappet i Syria i januar, og at han har vært holdt som gissel siden. Ifølge familien ble han lemlestet to ganger, hele tiden under trusselen om å bli drept.

– Til slutt gjorde IS så alvor av truslene og drepte ham, skriver familien.

– Vi, hans foreldre og søster, har hele tiden vekslet mellom håp og fortvilelse, som nå er avløst av en dyp sorg, skriver familien videre.

De skriver at de ikke er kjent med hvor Grimsgaard-Ofstad er begravet.

Familien understreker at de ikke ønsker kontakt med mediene i den kommende perioden, og ber om at dette respekteres.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder