FANT MASSEGRAV: Bevæpnet politi står vakt ved Pueblo Viejo utenfor den mexicanske byen Iguala, hvor det i helgen ble funnet en massegrav som inneholdt 28 lik. Foto:Yuri Cortez,Afp

Gjengmedlemmer tilstår massedrap i Mexico

80.000 drept og 26.000 forsvunnet i Mexico siden 2006

22 politimenn pågrepet

To gjengmedlemmer med tilknytning til politiet har ifølge påtalemyndigheten tilstått å ha drept 17 av de 43 studentene som er savnet sør i Mexico.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De 17 antas å være blant de 28 likene som ble funnet i en massegrav ved byen Iguala i helgen.

Identifiseringen av de døde vil ta minst to uker, da ofrene var dynket med en brennbar veske og deretter satt fyr på, opplyser statsadvokat Inaky Blanco.

Ifølge Blanco sendte sikkerhetssjefen i byen, Francisco Salgado Valladares, to gjengmedlemmer til stedet hvor studentene var. Der skal de to ha fått ordre fra gjenglederen «El Chucky» om å drepe dem.

43 lærerstudenter forsvant 26. september, etter at politiet hadde åpnet ild mot bussene de satt i. Øyenvitner har opplyst at tre studenter ble drept i skytingen, mens de øvrige ble kjørt bort av politiet.

Flere politimenn pågrepet

– De tvang studentene ut av bussen. Deretter tok de 17 av dem med til toppen av en bakke i Pueblo Viejo, der de har hemmelige graver og der de sier at de drepte dem, sier Blanco.

Over 30 personer er hittil arrestert i saken, blant dem 22 polititjenestemenn fra Iguala-politiet.

Ifølge Blanco er det tette bånd mellom politiet i byen og den kriminelle gjengen Guerreros Unidos.

Pårørende venter på svar

Området der likene ble funnet, er nå avsperret og bevoktes av soldater og politifolk. Journalister nektes adgang. Massegraven ble funnet etter at noen av de pågrepne fortalte hvor den befant seg, opplyser Blanco.

Før massegraven ble funnet, gikk polititjenestemenn fra Iguala-politiet opp og ned fra høyden i flere dager, sier en ikke identifisert lokal innbygger til AFP.

Nervøse familier venter nå på at likene skal identifiseres:

– Vi er veldig bekymret. Familiene er veldig bekymret, sier menneskerettighetsadvokat Vidulfo Rosales, som representerer flere av de forsvunne studentenes familier.

Borgermesteren etterlyst

Mexicanske myndigheter har utlyst en arrestordre på borgermesteren i Iguala, men han er som sunket i jorden og antas å ha flyktet. Søndag demonstrerte flere hundre studenter ved å blokkere en av hovedveiene i delstaten Guerrero, som Iguala ligger i.

– Bedragersk regjering som dreper studenter, het det blant annet på studentenes plakater.

Dersom det er likene av studentene som er i gravene, vil det være en av de verste massakrene i Mexico siden den såkalte krigen mot narkotika ble intensivert i 2006. FN har allerede kalt saken for en av de mest grusomste i nyere tid.

80.000 drept

I fjor ble en 20-årig siktet for å ha stått bak minst 79 drap i Mexicos tredje største by, Monterrey.

I 2013 oppdaget mexicanske myndigheter tre massegraver i delstatene Jalisco og Michoacan, hvor det totalt ble funnet 54 lik.

Narkotikavolden i Mexico har siden 2006 krevd rundt 80.000 liv.

I tillegg viser fjorårets tall fra myndighetenes databaser at mer enn 26.000 mennesker er forsvunnet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder