SØRGER: Murtaza Moheb (17) sitter utenfor Kronan barne- og ungdomsskole med ansiktet i hendene. Han er i sorg over at en god kamerat er drept, og en lærer han har hatt i seks år er hardt skadet. Foto: Helge Mikalsen , VG

Murtaza kjente to av Trollhättan-ofrene: – Føler at hele byen er truet

KRONAN (VG) Murtaza (17) kjenner to av ofrene etter skoleangrepet i Trollhättan. En er drept, og den andre er hardt skadet. – Hva får du ut av å drepe barn? spør han.

  • Geir Molnes
  • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Vi har alltid vært gode venner. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal takle det. Det er veldig vanskelig, sier Murtaza Moheb (17) til VG.

Han forteller at han kjenner elevassistenten Lavin Eskandar (20), som døde under skoledrapene på Kronan skole i Trollhättan. Han kjenner også den 41 år gamle læreren, som fortsatt ligger på sykehus med alvorlige skader.

Da VG møter Murtaza torsdag kveld, står han ved siden av tente lys på skolen, der flere har kommet for å sørge over angrepet som utspant seg her sted tidligere torsdag.

– Min venn i mange år

Svenske medier kunne torsdag kveld fortelle at drapsmannen er Anton Lundin-Pettersson (21). Ifølge svensk politipeker både funn i boligen hans og måten han utførte angrepene på at drapsmannen var motivert av rasisme da han tok seg inn på skolen og drepte to personer.

Den ene døde på stedet, mens den andre ble fraktet hardt skadet til sykehus, hvor han senere døde av skadene. 15-åringen som svevde mellom liv og død torsdag, er nå våken og stabil.

Murtaza er sterkt preget av det som har skjedd.

Se bildet og les saken: Gjerningsmannen poserte med elevene

– Den ene har vært læreren min i seks år, som har lært meg mye om livet. Den andre er en venn jeg har kjent i mange år. Vi kom samtidig til Sverige, sier Moheb.

– Har det veldig tøft

Han forteller at han er sint og rystet etter den brutale hendelsen.

­– Jeg føler at hele byen er truet av personen som har gjort det her. Folk kommer hit fra sine hjemland for å komme seg unna krig, og så skjer noe sånt. Det er ikke rett å drepe uskyldige personer på en skole der den eldste eleven er 14 år gammel. Hva får du ut av å drepe barn, hva har de gjort deg? spør Moheb.

– Jeg har det veldig tøft akkurat nå. Mine tanker går til familiene til de som er rammet. Jeg kjenner hele familien til den ene som ble drept, sier han.

Les også: Laith (14) så læreren bli stukket med sverd

Likte Hitler-dokumenter

DRAPSMANN: Anton Lundin-Pettersson (21). Foto: , Privat

Utdanningssjef i Trollhättan kommune, Birgitta Lindström Sundförs, sier på pressekonferansen torsdag ettermiddag at skolen hadde hell i uhell, og at situasjonen fort kunne blitt mye verre:

– Det kunne gått mye verre. Mange elever hadde gått inn i klasserommene, og det var førskoleavdelinger i biblioteket. Vi hadde en snarrådig rektor, som reagerte veldig raskt og fikk både barn og personale inn i rommene. Han og personalet har gjort en helt fantastisk innsats.

Den 21 år gamle gjerningsmannen er ikke kjent av politiet for tidligere straffbare forhold, og flere av hans naboer beskriver Lundin-Pettersson som en vanlig, stille og innesluttet person.

Likevel fremkommer det også at 21-åringen hadde en fascinasjon for den tidligere tyske diktatoren Adolf Hitler, samtidig som han likte en rekke Facebook-videoer publisert av de innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

Politiet bekrefter at de undersøker om det kan ligge et rasistisk eller politisk motiv bak voldshandlingene. Mange av elevene ved Kronan skole har minoritetsbakgrunn.

Les også

Mer om

  1. Sverige

Flere artikler

  1. Dramatisk overvåkningsvideo fra skoleangrepet i Trollhättan: Her leter skoledrapsmannen etter flere ofre

  2. Svenske medier: Anton Lundin-Pettersson (21) sto bak sverdangrepet

  3. Slik foregikk sverdangrepet: Politiet i Trollhättan: –Vi kunne følge blodsporene som hadde dryppet fra sverdet

  4. Moren i sorg: Ahmed Hassan ble offer for skoleangrepet i Sverige

  5. Advarte om kaféen bare timer før skoleangrepet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder