PAPPAS JENTE: Vesle Alice Vitoria Gomes Bezerra gråter utrøstelig inntil pappa Joáo Batista Bezerra (54) tar henne i armene sine. Foto: Mattis Sandblad , VG

Ingen vet hvor lenge Alice Vitoria (tre md.) vil leve

RECIFE (VG) Hun er en av flere tusen babyer i Brasil som er født med liten hjerne. Ledende zika-forskere frykter de ikke vil kunne gå, spise eller se.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

VG I BRASIL: Fotograf Mattis Sandblad og journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: ,

Barnegråten bærer gjennom rommet da tre måneder gamle Alice Vitoria Gomes Bezerra får fysioterapi. Hun ligger på ryggen i bare bleie på en puff midt i et rom med baller og treningsapparater, mens moren Nadja Cristina (42) sitter ved siden av – ute av stand til å roe datteren.

– Alice er et annerledes barn. Legen fortalte meg at jeg skulle være glad hvis hun kom levende ut av meg, sier Nadja til VG.

4800 babyer rammet i Brasil

Hun og ektemannen Joáo Batista Bezerra (54) har tatt med Alice til avdelingen for funksjonshemmede barn på sykehuset Fundação Altino Ventura i Recife, nordøst i Brasil. Dette er livet nå – legetime etter legetime.

Alice ble født med mikrokefali. Hjernen hennes er for liten. Hun er bare en av cirka 4800 babyer i Brasil som er blitt rammet av den nevrologiske tilstanden i 2015 og hittil i år, ifølge den brasilianske helsedepartementet. VG har tidligere fortalt historien om to måneder gamle Juan Pedro.

Det hele er svært bemerkelsesverdig – i hele 2014 fikk kun 150 barn fødselsskaden. Onsdag skriver avisen O Globo at antallet bekreftede mikrokefali-tilfeller har steget med 50 prosent nasjonalt på bare syv dager. Hittil er det påvist at 17 av babyene er hjerneskadet på grunn av zika-viruset, ifølge helsemyndighetene i Brasil. 76 dødsfall etterforskes nå som zika/mikrokefali-relaterte, ifølge O Globo.

I hele Sør- og Mellom-Amerika fødes babyer med for små hjerner, og årsaken flere fagfolk peker på er nettopp zika. Viruset har fått Verdens helseorganisasjon (WHO) til å slå global alarm – en alarm Leger uten grenser spør om er slått tidsnok.

FYSIO: Terapeut Marcia Santos (45) ved avdelingen for funksjonshemmede barn ved Fundação Altino Ventura i Recife tester kroppsfunksjonene til Alice, mens moren Nadja ser på. Foto: Mattis Sandblad , VG

Trodde hun var perfekt

– Jeg hadde små prikker på hele kroppen i andre måned av svangerskapet. Jeg tok en dengue-test, men den var negativ, sier Nadja.

Dengue-feber regnes av infeksjonsforskere som fetteren til zika-viruset. De deler mange egenskaper og spres med samme myggart.

Zika-forskerne antar at viruset må ha rammet de gravide i første trimester, da fosterets hjerneceller dannes og legger grunnlaget for det nevrale systemet.

Først etter syv måneder, fikk Nadja og Joáo vite at deres andre barn ville bli født med hjerneskade.

– Da jeg så henne for første gang, ble jeg så glad, for jeg trodde hun var perfekt likevel. Jeg tok feil, sier tobarnsmoren.

Leste du? VG ble med den brasilianske hæren ut på myggjakt

Familien bor i et slumområde i millionbyen Recife. Hun jobber som telefonselger, men er redd hun ikke får gått tilbake til arbeidet nå som Alice trenger henne døgnet rundt.

«De er unike»

FORSKER: Celina Turchi (63) leder zika-forskningen ved Fiocruz-instituttet i Recife. Foto: Sandblad Mattis , VG

Babyene født med mikrokefali har ikke bare en for liten og deformert hodeskalle. Mange av dem viser allerede tegn til alvorlige skader. Flere har nedsatt hørsel, dårlig syn, klumpfot, epilepsilignende anfall, er lyssensitive og gråter ustanselig.

Det forteller Celina Turchi (63), infeksjonslege og forskningskoordinator for zika-prosjektet ved det statlige Fiocruz-instituttet i Recife.

Det var her zika-viruset ble oppdaget.

– Ingen har sett slike barn før. De er unike, sier legen med 20 års erfaring med ulike virus.

Kan risikere levetid på 10–15 år

Zika-viruset ble oppdaget på kontinentet først i fjor våres, og mikrokefali-babyene er enda så små at ingen vet for sikkert hvordan fremtiden deres blir. Turchi frykter det verste.

– Jeg er redd for at barna ikke vil ha hjernekapasitet til å svelge mat eller følge noe med blikket. De risikerer å måtte bli matet gjennom plugg i magen. Jeg frykter vi får tusenvis av barn som ikke kan gå, ikke kan spise, ikke kan se. Levetiden deres vil sannsynligvis bli redusert. Vi vet ikke, men det kan hende de bare blir rundt ti til 15 år gamle, sier Turchi da vi besøker henne på forskningslaben.

Les også: Dallas-pasient zika-smittet etter sex

Tør ikke legge planer

LIVET FORANDRET SEG: Familien sier de har gått fra legetime til legetime siden Alice ble født. Foto: Mattis Sandblad , VG

Hos fysioterapeuten har Alice endelig kommet i fars armer. Han vugger henne trent fra side til side. Først da stopper tårene å trille fra de store, brune øynene nedover de lubne kinnene på det lille hodet.

Legens antagelser om Alices og de andre barnas fremtid, har på ingen måte gått familien hus forbi.

– Jeg er redd for at hjernen hennes ikke vil utvikle seg. Hodet har bare vokst noen centimeter siden hun ble født. Det er vanskelig å få kontakt med henne, hun gråter mye, hun får spasmer …

Nadja gråter over sitt barn.

– Hva med fremtiden, hva tenker du om den? spør vi.

Hun rister forsiktig på hodet.

– Jeg legger ikke planer. Jeg vet ikke om datteren min vil leve eller ikke. Om vi kan feire ettårsdagen hennes.

SE DISSE VGTV-VIDEOENE FRA BRASIL:

Les også

 1. WHO: Zika-viruset er en global krise

  RECIFE (VG) Zika-viruset er en global folkehelsekrise. Det fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).
 2. Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

  RECIFE (VG) Her i zika-virusets episenter fant vi kvinnen og babyen som er blitt symbolet på epidemien som skremmer…
 3. Gravide Gabriela (28) frykter zika-viruset: – Anbefaler andre å vente med å få barn

  RIO DE JANEIRO (VG) – Jeg har alltid myggmiddel med meg i vesken, sier Gabriela (28), som venter sitt første barn i juli.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Brasil

Flere artikler

 1. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 2. Slik oppdaget de zika-viruset

 3. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

 4. Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

 5. Pluss content

  Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre: – Skulle få et normalt barn

Fra andre aviser

 1. Sør-Afrika bekrefter første zikatilfelle

  Aftenposten
 2. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 3. Kvinner i Brasil advares mot å få barn nå

  Aftenposten
 4. Aftenposten mener: Zikaviruset er en ny test for verden

  Aftenposten
 5. Kronikk: Når konspirasjonsteoriene tar overhånd | Ørjan Olsvik

  Aftenposten
 6. WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no