Mugabe falt etter tale - krevde klippet slettet

– Kan signalisere svakhet, mener Zimbabwe-ekspert

Zimbabwes president Robert Mugabe (90) falt ned en liten trapp etter å ha holdt tale i Harare. Så prøvde sikkerhetsvaktene hans å få klippet slettet.

  • David Bach
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Zimbabwes president og diktator Robert Mugabe har vært landets overhode siden 1987, statsminister siden 1980, og er verdens eldste statsleder.

Og slik maktbalansen i landet er vel sentrert, kan det tyde på at Mugabe selv ble for topptung idet han skulle tre ned en trapp på flyplassen i hovedstaden Harare nylig. 90-åringen hadde nettopp returnert fra en reise til Etiopia, hvor han i forrige uke ble valgt som formann i Den afrikanske union.

Rollen er hovedsakelig seremoniell, skriver blant andre The Telegraph.

Les også: Mugabe fylte 90: – Jeg er energisk som en niåring

Tvunget til å slette bilder

Ved Harare ble han ønsket velkommen tilbake av sine tilhengere.

Etter en tale til publikum fulgte han den røde løperen ned en liten trapp, og i steget bommet han tilsynelatende på det siste trinnet. Mugabes medhjelpere løftet ham straks på bena igjen, tok ham med til limousinen og kjørte av sted.

Ifølge Sky News ble fotografer på stedet tvunget av sikkerhetspersonell til å slette bildene av hendelsen. Likevel klarte en av dem å smugle videoen ut.

Les også: Afrikanske ledere gir Mugabe sin støtte

Kan signalisere svakhet

Seniorforsker Stein Sundstøl Eriksen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) er en av landets fremste eksperter på Zimbabwe. Han mener grunnen til at Mugabe ønsket videoen slettet kan være at den skaper usikkerhet.

– Han er jo 90 år, og videoen kan jo åpne for spørsmålet om han er i ferd med å bli så svak at han ikke kan styre lenger. Han vil nok ikke signalisere at han er svekket, sier Eriksen til VG.

Eriksen var selv i Zimbabwe en rekke ganger på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet, og kjenner landets historie godt. Ifølge Eriksen har Mugabe fortsatt overraskende stor oppslutning og legitimitet i landet, delvis på grunn av jordreformene han gjennomførte på slutten av 90-tallet.

– En opposisjonsbevegelse som vokste frem utover 90-tallet, med utgangspunkt i fagbevegelsen, ble etter hvert et politisk parti kalt Movement for democatic change (MDC). De ble en trussel for Mugabes maktmonopol, og han slo hardt til for å opprettholde makten.

Les også: Tsvangirai kastes ut av eget parti

Populær jordreform

Mugabe konfiskerte farmene til det hvite mindretallet, som hadde blitt igjen i landet etter Mugabes tid som frigjøringsleder og forkjemper for flertallsstyre på 80-tallet.

VISEPRESIDENTER: Robert Mugabe (i midten) med tidligere visepresident Phelekezela Mphoko (høyre) og nylig innsatte visepresident Emmerson Mnangagwa (venstre) etter innsettelsen av sistnevnte i desember 2014. Foto:Philimon Bulawayo,Reuters

– De kontrollerte den mest effektive delen av jordbrukssektoren, og Mugabes strategi om å konfiskere landområdene reddet nok Mugabe politisk, fordi den var populær.

Landområdene ble fordelt til Mugabes støttespillere, samt fattige bønder i landet. Den førte til et ras i produksjonen, men samtidig til at Mugabe sikret oppslutningen om seg og sitt eget parti, forklarer Eriksen.

Undertrykking av opposisjonen, ved å få lederne banket og arrestert, var også en del av Mugabes maktsikring.

Usikkerheten råder

– Siden da har han klort seg fast, og det har ikke dukket opp noen reelle politiske alternativer til Mugabe ennå. Han blir sannsynligvis sittende til han dør, men alle lurer på hva som skjer da. De kan jo være når som helst, sier Eriksen.

Han forventer en form for maktkamp innad i partiet, selv om Mugabe selv skal ha valgt seg ut en etterfølger i Emmerson Mnangagwa (68), som har vært i ledelsen i partiet i mange år, og stått Mugabe nært. Mnangagwa ble visepresident i Zimbabwe i desember i fjor.

– Visstnok er det store fraksjonsstrider internt i partiet, så utfallet er likevel veldig uforutsigbart, sier Eriksen, og legger til at det er frykt for uroligheter både internt i partiet og utenfor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder