Muren av ballonger lettet over Berlin

BERLIN (VG) De 8000 ballongene som har lyst opp 15 kilometer av trasseen til Berlinmuren steg til værs søndag kveld som en del av den enorme folkefesten for murens fall.

 • Camilla Tryggestad Visjø
 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over fem år gammel

Tyskland feirer søndag at det er på dagen 25 år siden Berlinmuren ble revet. Dagen ble startskuddet for gjenforeningen av landet.

På Brandenburger Tor er det borgerfest med kjente artister. Alt fra britiske Peter Gabriel til rockeren Udo Lindenberg – og til Staatskapelle-symfonien som har spille Beethovens niende symfoni.

Det er også mange prominente gjester som Sovjetunionens tidligere leder Mikhail Gorbatsjov, Polens tidligere statsminister Lech Walesa og Tysklands president Joachim Gauck som sendte opp hver sin ballong.

VGTV: Følg Berlinmuren meter for meter

Dagens høydepunkt

Søndag formiddag forsvant de 8000 ballongene som har lyst opp 15 kilometer av det gamle murtrasseet siden fredag kveld.

De første ballongene ble sluppet like etter klokken 19.30 søndag kveld, og siden spredte det seg ut over som dominobrikker av lysende kuler til jubelbrus fra folkemengdene.

BALLONGFEST: Martin, Britt og Calla (6) fra Berlin sier de både er lykkelige og beveget over å kunne feire 25 år siden murens fall. Foto:Mona Grivi Norman,

– Vi må ikke glemme at fred ikke kan tas for gitt i Europa. Europa må, mer enn noen gang, leve opp til sitt ansvar for å verne om frihet og fred, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

VG PLUSS: Murens siste offer

Mor fra Vest, far fra Øst

Mange barnefamilier har tatt turen ut i parkene for å dele folkefesten med barna – og for å forsøke å forklare hvordan Tyskland fungerte for 25 år siden.

Calla (6) er veldig nysgjerrig, og har lært seg at den store forskjellen på mamma Britt fra Vest-Tyskland og pappa Martin fra Øst-Tyskland, var at mamma kunne reise dit pappa bodde, mens pappa ikke kunne reise noe sted.

– I dag er en festdag for alle tyskere. Jeg blir både rørt og beveget når jeg tenker på det, sier Martin til VG.

Champagnefeiring

Ekteparet Gudrun og Dieter Ziemer har tatt med datteren Sandra til Engelbäck i bydelen Kreuzberg for å feire murens fall. Slik de også dro til Berlin 9. november 1989 da det ble klart at muren falt.

– Vi hadde akkurat lagt oss på kvelden da Sandra kom inn på rommet og ropte «grensen er åpen!». Vi kastet oss i bilen og kjørte til Berlin, smiler Gudrun.

SKÅL: Sandra, Gudrun og Dieter Ziemer sier de har mye å feire 25 år etter murens fall. Foto:Mona Grivi Norman,

Søndag har de tatt med seg en flaske musserende vin i parken. De har mye å feire forteller de:

Som regimekritiske østtysker flyktet de nemlig fra mer enn fattigdom og diktatur. Ekteparet ble spionert på av Stasi-politiet gjennom flere år, og forteller at det finnes over 600 sider om dem i Stasis arkiver.

– Men det er rart å tenke på at det allerede har gått 25 år. Det føltes som om muren var der mye lenger, enn den tiden som har gått siden muren falt, sier Dieter.

HILSEN: På alle ballongene var det festet hilsener på tysk eller engelsk. Denne er fra Clara (17). Foto:Mona Grivi Norman,

Angela Merkel hedret ofrene

Flere tusen mennesker har gått langs traseen og samlet seg ved Brandenburger Tor, gamle, unge og folk fra andre stedet i landet.

Tidligere på formiddagen deltok Tysklands forbundskansler Angela Merkel på flere seremonier der hun hedret Berlinmurens ofre. Hun beskriver torsdagen for 25 år siden for det lykkeligste øyeblikket i vår nyere historie.

– Det tok lang tid og mange mennesker led før det ble mulig for muren å falle. Ikke bare i Tyskland, men også i Polen, Ungarn, Tsjekkoslovakia og mange andre land. Det er noe vi bør minnes i dag, sa Merkel i sin tale.

BILDESPILL: Berlinmurens historie fra 1945–1990

Statsminister Erna Solberg (H) feiret Berlinmurens fall i sin tale til Høyres sentralstyre søndag.

– Dette mektige byggverket, som symboliserte den totalitære triumf over individet, måtte gi tapt for vanlige mennesker som strømmet til med det de hadde for hånden, sa hun til NTB.

Les også

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Merkel mintes murens ofre

 2. Følg Berlinmuren meter for meter

 3. Jubilemshelg i Berlin: 8000 lysende ballonger over byen

 4. Gorbatsjovs brev til det tyske folk

 5. 30-årsdagen for Berlinmurens fall: – Den globale kampen for frihet er ikke over

 6. Pluss content

  Nordmennene som rev muren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder